Ricky403 發表於 2024-1-15 18:34

helloabc 發表於 2024-1-14 14:57
咁早繁呢? 照計東鐵綫過海之後 會多咗好多新界東同九龍東嘅客放棄搭去油塘站經將綫過海 改用東鐵綫去金鐘 ...

朝早本身班返工客已經為咗避油塘北角而經旺角金鐘,加上東鐵過海新站會展站可以分流去灣仔北同灣仔東客
當然朝早就未親身坐過港島綫東行嘅,不過估計都只係第二至四卡逼咁解,有關當局實話你可以經四號月台條通道行去車最頭或最尾上

Ricky403 發表於 2024-1-15 18:37

s20131417 發表於 2024-1-15 00:31
明知客量咁火,點解當局又唔肯開過一條同港島線平行嘅新線去紓緩問題?
家陣話一句「提升訊號系統就解決 ...

咪話同以前金鐘至九龍塘樽頸始終有段距離
都係方便市民同埋叫做盡用東涌綫,政府梗係覺得可有可無,既然龜唔想淨係擺會展一站咪索性拉倒🤭
將來北環綫󠄁中鐵綫󠄂都通埋車,東鐵綫過海負擔再加重,有關當局又會話去中環可以搭遠啲車過南昌轉加班後有剩餘空間嘅東涌綫

hkboy8642 發表於 2024-1-15 22:02

朝早本身班返工客已經為咗避油塘北角而經旺角金鐘,加上東鐵過海新站會展站可以分流去灣仔北同灣仔東客
...

之不過屯門-烏溪沙以前啲人會係南昌轉東涌綫,依家會坐到落紅磡過海,而烏溪沙往屯門啲人都係紅磡過海

helloabc 發表於 2024-1-15 23:01

...

感覺上當局應該有實測客量數據喺手 睇到東鐵綫過海之後 少咗人搭將軍澳綫令北角站鬆動咗 同一時間雖然多咗人去金鐘站但未至於全車逼爆 而呢個變化未必有喺之前嘅客量推算模型反映 更新之後再假設載客capacity+10%就發現北港島綫再無迫切性 喺未睇得通未來新發展區對港島綫影響嘅前題下 推遲敲定方案保留彈性無可厚非

HU6455 發表於 2024-1-16 00:22

eternalflame 發表於 2024-1-15 17:50
東大嶼線用咩制式要睇下想唔想同城際玩直通,或者變成另一條EAL咁有跨境服務
如果想用宜家手上有嘅規劃去 ...

MTR只願用自己舊MTR制式! 因為可以省錢!
例子,北環綫用KCR制式明明可以共用車隊同車廠,佢就係吾用

HU6455 發表於 2024-1-16 00:24

helloabc 發表於 2024-1-15 23:01
感覺上當局應該有實測客量數據喺手 睇到東鐵綫過海之後 少咗人搭將軍澳綫令北角站鬆動咗 同一時間雖然多 ...

老實話你知,MTR只有出入閘數據,至於班客中間點走,呢間公司係吾會理!

eternalflame 發表於 2024-1-16 04:59

...

人地有乜野「專班」,根本唔到港鐵自己說了算

eternalflame 發表於 2024-1-16 05:02

老實話你知,MTR只有出入閘數據,至於班客中間點走,呢間公司係吾會理!

應該係用transport model去估而唔係單靠出入閘數據

巴士的膠 發表於 2024-1-16 09:08

...

北環線都用錦田車廠,就得一個車廠上蓋,起個牛潭尾車廠,就有兩個上蓋,仲要唔駛同九鐵傾拆帳。

巴士的膠 發表於 2024-1-16 09:11

有咗月台載客率顯示,每段每時個載客率佢點會無?
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16
查看完整版本: 香港主要運輸基建發展藍圖 - 北港島線 137區線 最新規劃