hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290B,290X 27/2開辦(已確實)
開啟左側

[路線消息] 290B,290X 27/2開辦(已確實)

poondriver 發表於 2017-2-23 09:06 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-2-22 22:56
我同意將軍澳隧道唔係萬能
要改都要等中九龍幹線起好先改

將南個堆點解唔係最差 因為你唔一定100%中要停
但寶林個堆係99%中紅色 因為全部都係響站位前 一定要停站 部車埋完站開車支燈就紅 除非你咁好彩冇人上車

我都唔係試過咁多試響寶林可以順燈 有幾次仲要係司機衝燈尾
而最正係寶林呢堆燈要改善真係好簡單 全部綠燈放長30秒左右就解決晒....
miklcct 發表於 2017-2-23 10:08 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2017-2-23 09:06
但寶林個堆係99%中紅色 因為全部都係響站位前 一定要停 ...

應該裝感應器,有重型車就延長轉燈時間
進智公交
eric278 發表於 2017-2-23 14:07 | 顯示全部樓層
還看香港公交
lsc04d11 發表於 2017-2-24 18:00 | 顯示全部樓層

行經了寶邑路兩個九巴新站,將軍澳鐵路站,將軍澳中心,完全冇通告及單張。相後補
三巴合一 發表於 2017-2-24 19:42 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-2-24 22:58 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-2-24 19:42
停燈其實有咩咁出奇?周街都係燈架啦。

基本上條條線都要面對一定程度停燈,

幾時有針對290?
玻璃都無閣下個心咁易碎..........

最後,唔係條條路線都要停燈
香港有條跨區線一枝燈都唔使停
無錯,我講緊94
3ASV174 發表於 2017-2-24 23:08 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2017-2-23 09:06
但寶林個堆係99%中紅色 因為全部都係響站位前 一定要停 ...

寶林堆燈其實就算唔係停站都會食全餐…

如果支支燈多 30 秒,即係食左紅燈,仲要等多 1 分 30 秒先行得添…
如要討論,請先自貼差餉單一次
三巴合一 發表於 2017-2-24 23:10 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-2-24 23:15 | 顯示全部樓層

寶林好視乎你搭邊條線
98D/297出九龍方向確實食燈食到傻
798行法好彩既只系食兩枝燈(景林/戲院後)
290就通常要食三枝
回程燈位通常都會有一兩枝順
但整體而言燈位通常都無將南咁耐

而將南亦有一堆必食既燈
例如796C/X將軍澳方向志蓮之後枝燈印象中埋站/慢少少就食硬

lmf3927 發表於 2017-2-24 23:53 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-2-24 23:15
寶林好視乎你搭邊條線
98D/297出九龍方向確實食燈食到傻
798行法好彩既只系食兩枝燈(景林/戲院後)

志蓮之後盞燈其實好視乎尚德個十字路口
就好似290反方向去唐明街咁
有時796X/792M轉出黎順燈 有時290/A/694/798直衝順燈停完站食燈比例算多 但都有唔少例子停完站仲可以慢慢碌過盞燈
但popcorn同地鐵站呢兩組燈就相對固定
所以290/A停完將軍澳站就例食
反而796X停完志蓮再下一盞燈就99.99%硬食
咁耐以來得一次衝到下一盞綠燈 卡老都有少少懷疑咁唔敢比大油去

OT返將軍澳停完寶盈花園而家得最右線可以右轉 搞到埋完站成日硬cut打曬交仲兩三轉燈先轉到右
唔知呢個改動同290/A轉右埋站成日打大交有無關係?