hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290B,290X 27/2開辦(已確實)
開啟左側

[路線消息] 290B,290X 27/2開辦(已確實)

樓主| HT408 發表於 2017-2-22 13:25 | 顯示全部樓層

三巴合一 發表於 2017-2-22 13:20
都是2月27日開辦,其實九巴之前拿走新聞稿,什麼原因?

之前寫290B開1745,而家變左1715
GW5878 發表於 2017-2-22 14:12 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-2-22 01:04
你真係好高質架喎,
山上嗌 cut 93K 換其他線嗌左幾年啦,幾時有上過 RDP?

得把口,如果想取消 93K 早就取消左啦
仲有如果唔係 692 取消,去到 2046 都冇將荃你搭呀,仲好話人地阻住
GW5878 發表於 2017-2-22 14:19 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-2-22 10:16
好好笑,
一講290就講燈位點停點停,
其他線不用停燈?

實情呢就其他線都有講既
天水圍主流路線就話食天瑞果邊燈
講返將軍澳區,係討論 690 至少都有人講過寶林燈陣問題,係你時運低睇唔到定係對 290 食燈太玻璃心太敏感?

你叫人地提埋其他線呢種行為令我聯想起立法會選舉時如有新聞報導候選人新聞時最後要講埋當區其他候選人名字,暗示利申緊此非選舉廣告或抹黑某對手
咁你洗唔洗將所有需要停燈既巴士路線 ( 包括但不限於九巴、城新、嶼巴、龍運、愉景灣、珀麗灣、…… ) 列哂出黎先可以討論 290 停燈問題?

而事實上, 290 停燈遠比其他路線多囉
你所講既"其他線"係就係都要停燈,但真係無 290 咁多
至少用 40 轉 296A 食既燈少過 290
Haydn 發表於 2017-2-22 14:36 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-2-22 14:19
實情呢就其他線都有講既
天水圍主流路線就話食天瑞果邊燈
講返將軍澳區,係討論 690 至少都有人講過寶林 ...

唔同時段就唔同講法既
非繁燈陣論或者work,但係繁時290食緊燈陣既時候難保296A唔駛塞將隧bo
結果都只係半斤八兩 (仲未計大家係點樣比較290快d定係296A轉40快d)

S3BL100 發表於 2017-2-22 14:48 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-2-22 14:12
得把口,如果想取消 93K 早就取消左啦
仲有如果唔係 692 取消,去到 2046 都冇將荃你搭呀,仲好話人地阻 ...

實情係九巴當日殺 93K 換將荃的計劃俾運吉截左後,佢地就無再打算成條 93K 殺左去,只係諗住屎忽數 93K 一雞幾味搶錢

明明應該算落運吉頭上,你都好意思顛倒是非話責任係山上唔肯交線

山上就好歡迎九巴用 93K 換其他更有用既線返來,但如果無一換一,點解要任人亂搞 93K?
定係你覺得山上係原罪,山上人有責任要求九巴直接取消 93K 並且將資源投放其他唔做山上生意既山下隧道線?

fb.com/scientisthk2usa/
GW5878 發表於 2017-2-22 14:58 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-2-22 14:48
實情係九巴當日殺 93K 換將荃的計劃俾運吉截左後,佢地就無再打算成條 93K 殺左去,只係諗住屎忽數 93K  ...

既然你講左「定係你覺得山上係原罪,山上人有責任要求九巴直接取消 93K 並且將資源投放其他唔做山上生意既山下隧道線?」
但實情而家係 692 當年衰極都有三十幾個尚德客 ( 兩繁更多 )
但係 290 290A 尚德客喎,Well...
即使計哂全日總班次都仲係唔夠 692 多尚德客

咁樣唔知又符唔符合你口中講果句「取消自己樓下路線去將資源投放係其他區域路線」呢?
乜原來山上個龍門有腳架?定係己所不欲must施於人?
FBI2 發表於 2017-2-22 15:07 | 顯示全部樓層

290一正轉兩蛇
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
GW4866 發表於 2017-2-22 15:47 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-2-22 00:22
佢講既情況我見過,信我,大部分真係荃葵上車
我點解知?因為班40去到葵芳已經坐滿,美孚客全部要企,班 ...

40荃灣唔係多客囉至少,葵興/芳座滿我唔否認,因為同38時間相若/無38
不過食哂荃葵先叫做座滿根本唔掂,兜多個美孚先企爆,隔離果d 38/42C/290/A老早爆哂

>>班客由上層走落去轉296A,一定係葵興芳/荃灣客
黃大仙落咗堆客後來上車既客咪有位上上層座囉,所以座上層唔一定係荃葵客
我亦試過上個月有一日繁時係美孚上40上層仲有孖位比我座
40荃灣來往東九我唔會話完全無人搭,但比例上唔多

(另一回覆)>>40要靠執雞本身已經有問題
九巴觀荃服務一直頭痛醫頭腳痛醫腳,治標唔治本,其實抵鬧
你都識得講呢條線執雞多,細分下係咪真係咁多客咁吸引,仲有非繁呢?
我就唔會首選搭40荃葵來往東九啦,尤其回程(即係西行)咁慢
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-2-22 15:56 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-2-22 01:04
至於 98A/296A 轉 38/40/42C 唔算多人用係事實,
你都覺得 290 慢架,但實跑係快喎。
招標呢條線前運輸署有數過地鐵客,巴士公司有 figure,290 一開線客量已經超過本來數客推算個基數啦,招標個基本班次唔係亂定出黎。

就算跟八達通數據,38/40/42c 轉車客數量都肯定唔入頭幾位,
最多人去既區,一早有人估到。

未有290/A之前我入坑口,搭38/42C去到觀塘市中心都會有幾個一樣同我係轉98A喎
唔敢話呢個BBI係勁多人用,但都唔算係少人用呀
打開門,行出去,去遠啲!
三巴合一 發表於 2017-2-22 16:12 | 顯示全部樓層