hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴613開辦消息(18/4起)
開啟左側

[服務調整] 九巴613開辦消息(18/4起)

kmb71k 發表於 2017-3-13 18:25 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-3-13 14:22
我幾睇好呢條線,我諗繁時5分鐘,非繁10分鐘一班都未必夠載
單係603轉乘客除時已經半車客
...

我覺得相反喎
繁時唔駛講
非繁我覺得客量會拍得住606

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +6 收起 理由
ADS@81K + 1 + 5 給你一個like
RobynnNKendyFan + 1 今鋪撐你

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
AVW28 發表於 2017-3-15 12:34 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2017-3-13 17:08
預計606及柴觀紅小會流失部份轉車往返觀塘半山的乘客

照你咁講,預計694都會係咁。694名義上係做將軍澳,實際上東隧口和藍田都落左大半車客。

不過咁,呢幾條線裡面,觀塘山又佔左幾大比例呢?
LL3850
EX-TL 發表於 2017-3-15 18:57 | 顯示全部樓層
不知道免費轉乘電車計劃可否在613開辦時實施嗎?
EX-TL 發表於 2017-3-15 19:11 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-3-13 18:25
我覺得相反喎
繁時唔駛講
非繁我覺得客量會拍得住606

其實講過N次, 601非繁都會頂閘, 秀茂坪過海需求大係事實, 613做安達臣 秀茂坪 藍田, 雖然係去北角以東, 用得613的話, 而家係小巴+港鐵, 或者601+行/電車/東隧轉車, 603+東隧轉車, 非繁客量就算係606級數, 也只會係若干班次, 而唔會係非繁大部份時間.
lsc04d11 發表於 2017-3-15 19:38 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-3-15 19:11
其實講過N次, 601非繁都會頂閘, 秀茂坪過海需求大係事實, 613做安達臣 秀茂坪 藍田, 雖然係去北角以東,  ...

最重要係,D客會識走去改搭613先得架。
例︰
機場返東涌,有架S56黎都唔係太多人會O係S1轉搭
天瑞來往天水圍站K75P
屯門西北來往市中心 K58 (505可以爆爆爆,但K58鳴琴等車一隻手數得哂)
置樂往屯碼/龍門居 成班買餸車既朋友,條隊多過16人都係要死等綠小41,唔肯去搭城巴962X (我就唔估全條隊都係去嘉悅半島)

在巴士迷角度︰613好似執雞OK,不過……我對港人不抱太大信心。
其實O個區都樂觀D 架喇,213M都成功搶13S/13M。
不過,613客量可能O係藍田都唔會差呢……

eric278 發表於 2017-3-15 20:39 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-3-15 18:57
不知道免費轉乘電車計劃可否在613開辦時實施嗎?

免費轉乘電車計劃是九巴於今年7月1日新專營權下承諾的改善項目
起碼要7月1日新專營權實施時才會實行

還看香港公交
S3BL100 發表於 2017-3-15 21:48 | 顯示全部樓層

其實 682 非繁客量都唔係特別標青既時候,我唔覺得 613 只靠沿線地區往返北角以東,非繁會夠客。
收費仲要平過 682 咁多,一單無 50 個客唔使旨意回本

如果想 613 夠客的話,港島段應該要逆走,改跟類似 307P/678 行法,西灣河一路去天后銅鑼灣,甚至入到棉花路做總站,
基本盤會多唔少,碧雲道擦邊去銅鑼灣,回程可以疏導 601。
多兜西灣河太古坊,但唔使落觀塘巿中心,時間其實唔差得幾多,兩繁應該仲快

不過咁,613 投入服務後,九巴大可以加 613 603 轉乘,
只計行車時間,去中上環其實幾快,尤其是下繁以外回程,如果齊齊 15 分一班,夾到時間轉車就最好

得唔得就視乎九巴造化,睇下佢地識唔識宣傳同夾時間

然後就可以封左 601P 全日的後門

fb.com/scientisthk2usa/
kmb71k 發表於 2017-3-15 21:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-3-15 21:48
其實 682 非繁客量都唔係特別標青既時候,我唔覺得 613 只靠沿線地區往返北角以東,非繁會夠客,收費仲要平過 682 咁多

如果想 613 夠客的話,港島段應該要逆走,改跟類似 307P/678 行法,西灣河一路去天后銅鑼灣,甚至入到棉花路做總站
基本盤會多唔少,碧雲道擦邊去銅鑼灣,回程可以疏導 601。
多兜西灣河太古坊,但唔使落觀塘巿中心,時間其實唔差得幾多,兩繁應該仲快

不過咁,613 投入服務後,九巴大可以加 613 603 轉乘,
只計行車時間,去中上環其實幾快,尤其是下繁以外回程,如果齊齊 15 分一班,夾到時間轉車就最好

得唔得就視乎九巴造化,睇下佢地識唔識宣傳同夾時間

然後就可以封左 601P 全日的後門

603本身繁時客量都爆瀉, 仲點執安達臣轉乘客?

倒不如加車俾603, 開條支線去安達臣仲好過

以上回應,是否可行?是否合適?
bennq 發表於 2017-3-15 21:56 | 顯示全部樓層
筲箕灣巴總邊到有位放多條613?9號條隔離條孖坑要留離俾9號多人排隊多
110都要搬到去19P到
102後面D吉位成日都泊左幾多102係到
真心問可以泊邊
S3BL100 發表於 2017-3-15 21:57 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-3-13 14:22
我幾睇好呢條線,我諗繁時5分鐘,非繁10分鐘一班都未必夠載
單係603轉乘客除時已經半車客
...

繁忙時間應該無乜人夠膽搏 613 轉 603,秀茂坪本身仲有 601P

至於非繁,其實 603 本身都係開緊 15 分一班,而秀茂坪本身一程車可以最遠直達金鐘。
613 比起 603 只係做多秀茂坪,單靠秀茂坪去中環的新增客量,應該無可能做到比 603 仲密

而且非繁去港島東客量有限

fb.com/scientisthk2usa/