hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 985早上增加至10班車
開啟左側

985早上增加至10班車

js904 發表於 2017-3-29 10:00 | 顯示全部樓層

27131118 發表於 2017-3-29 09:50
982X回程起點擺灣仔菲林明道(軒尼詩道)已經可以兼顧灣仔客

都係果句, 灣仔(182/182X)經紅隧返沙田/大圍唔會比行西隧慢好多,而且除左行車時間, 上客時間都好重要
drbean7218 發表於 2017-3-29 10:01 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2017-3-29 09:38
拆線唔一定會多左客, 而家一條線掃晒咁多個站, 客知道呢班上唔到下一班都會好快到
拆線變相拉疏左, 反而 ...

現在的安排應該會更好, 尤其是後段每5分鐘一班。

預期會多了機會2部車拖著入顯徑, 咁就可以好像982X AB站咁清客。
drbean7218 發表於 2017-3-29 10:11 | 顯示全部樓層
27131118 發表於 2017-3-29 09:50
982X回程起點擺灣仔菲林明道(軒尼詩道)已經可以兼顧灣仔客

我同意。

我傾向182X, 982X 兩者並存。182X做灣仔及銅鑼灣返沙田的客。982X 做金鐘, 中上環返沙田的客。

對灣仔客來講, 他們經金鐘, 中上環先入西隧, 青沙返沙田, 車程相對182X無咁吸引。

就算開982X回程, 預期在灣仔上車的客唔會多, 最多客應該是在金鐘及
中上環。 在中環皇后像一帶上車, 預計大約25 mins 到大圍站, 車程算好吸引。

vicky0521 發表於 2017-3-29 10:26 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2017-3-29 10:00
都係果句, 灣仔(182/182X)經紅隧返沙田/大圍唔會比行西隧慢好多,而且除左行車時間, 上客時間都好重要
...

182/X對中環金鐘客來講係零吸引力
軒尼詩道、灣仔道、窩打老道、獅子山隧道,全部都係塞車黑點
中環上車隨時要1.5小時先到沙田
所以先要982X 開回程,爭返中上環客
RobynnNKendyFan 發表於 2017-3-29 10:56 | 顯示全部樓層
vicky0521 發表於 2017-3-29 10:26
中環上車 ...

所以應該就要齊齊金鐘開然後一東一西咁走
反青沙撐獅隧
js904 發表於 2017-3-29 11:25 | 顯示全部樓層
vicky0521 發表於 2017-3-29 10:26
中環上車 ...

事實係九城根本唔志在中上環返大圍/沙田嘅客,九巴寧願你坐鐵去奧運站塞爆287X
城巴寧願倒客去88R都唔益你
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-29 11:53 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2017-3-29 11:25
事實係九城根本唔志在中上環返大圍/沙田嘅客,九巴寧願你坐鐵去奧運站塞爆287X
城巴寧願倒客去88R都唔益你 ...

982X都唔入一城同88R關系甚少論好搵應該982X會好搵過287X

反而我覺得係官方俾唔俾你搞
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
js904 發表於 2017-3-29 13:14 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-29 11:53
982X都唔入一城同88R關系甚少論好搵應該982X會好搵過287X

反而我覺得係官方俾唔俾你搞

有唔少非一城客會用88R駁腳,
我覺得九新係計過數182/X系條數唔會比982X差所以先寧願開182X都唔開982X
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-29 14:52 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2017-3-29 13:14
有唔少非一城客會用88R駁腳,
我覺得九新係計過數182/X系條數唔會比982X差所以先寧願開182X都唔開982X
...

應該咁講
982X回程同182唔同路
182本身又唔係密
除非大膽做分家否則大家既班次都唔好睇

其實182/X而家下繁客量平均應該唔會好過982X回程
當然982X未開回程我話實唔到
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
js904 發表於 2017-3-29 16:27 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-29 14:52
應該咁講
982X回程同182唔同路
182本身又唔係密

最大問題係, 982X早繁係由182同其他線抽車做,
下繁九巴除左抽182外, 有冇其他車支援,
同埋有冇quota都係要處理 (要等南港島cut車先有, 城巴會唔會咁順攤俾九巴食埋?)