hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴指小巴加座可減乘客候車時間 新巴及城巴反對 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴指小巴加座可減乘客候車時間 新巴及城巴反對

GK3258 發表於 2017-3-29 23:21 | 顯示全部樓層

asv2 發表於 2017-3-29 12:41
大家立場唔同對答當然有分別
九巴立場最好小巴加到 24 座
跟手小巴做曬啲蝕錢鄉郊線

九巴立場真係加位有益?
唔見得加左位小巴就肯食埋效區線,但加左位好多線反而輸客比小巴,例如B1 40 92 91M 297等。
我反而覺得係公關野。反正梁生講得加就點都會加,你反對都唔會睬你,咁不如扮下好人博好啲形象仲好。
橫看香港巴膠
acc1368 發表於 2017-3-30 01:30 | 顯示全部樓層
YoungMan 發表於 2017-3-29 20:48
到時紅小可以減價柴小確實多線同小巴對撞而且本身堆線已經盤數唔好

22系VS 40M,56系VS 23,58 VS 43M/971 ...

等睇19座版灣荃紅頂決戰930+930X
灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
acc1368 發表於 2017-3-30 01:36 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-3-29 21:36
流水客多既緊係唔會總站等客,不過都會大站等客
(e.g.元朗-荃灣,元朗-青山道/佐敦,富泰、置樂、洪水橋、 ...

夜晚旺角佐敦<>元朗咪又半路夾車
睇下5分鐘打唔打得爆好過
車程40分內(屯門置樂夾車或者提早吉車衝出返去)
執成差唔多400蚊一車(20*19=380 佐敦元朗再加少少 最好掠就係通宵$23元藍牌元朗屯門 )
灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
kay 發表於 2017-3-30 07:34 | 顯示全部樓層

YoungMan 發表於 2017-3-29 20:48
到時紅小可以減價柴小確實多線同小巴對撞而且本身堆線已經盤數唔好

22系VS 40M,56系VS 23,58 VS 43M/971 ...

當年65轉7天服務就要取消63
唔係咁容易過到關

而且巴士公司唔做63改做65,本身都顯示到佢有野心
蝕既唔做,有錢賺仆住去做

事實係好多區搵錢能力高過南區

76X開頭班區佬話唔要咪唔開

結果石漁區議員咪成日要求加強76服務

而新創建當部升降機萬能
依家都無咩意欲再擺資源上石排灣...
世界很簡單 人類很複雜
oman 發表於 2017-3-30 09:00 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-3-29 23:14
有咩檢討?而家蝕就巴士做埋
巴士公司開條76X就要大力反對

專營權除左要你做D 賺錢線, 重要做埋D 蝕本線去維持市民日常交通!
GU9338 發表於 2017-3-30 10:44 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-3-29 21:08
其實九巴都好想小巴分流下B1條龍

人地既目標似係將 54 68F 呢類線既資源拎去 B1
請用文明來說服我。
053h4 發表於 2017-3-30 12:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
LN9267 發表於 2017-3-30 12:59 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-3-30 12:19
咩叫蝕本線? 點解蝕? 市民唔撘
點解市民唔撘? 因為車速慢, 個個坐班次頻密的小巴? 又或者小巴可以停正門口 ...

坦白說,南區是佔港島一半,各個小區分散,小巴發揮優勢。

以田灣為例,巴士上不到田澤樓,51/51A就更深入服務到居民。

再看香港仔中心,巴士西行不少路線停海濱公園和批發市場,居民寧願在南寧街坐小巴。

石排灣不少人坐4C,又是不想落香港仔坐72。

再想想新城一家親後南區巴士服務如何,就不難理解居民喜歡MTR和小巴。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
053h4 發表於 2017-3-30 14:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ctb234 發表於 2017-3-30 17:33 | 顯示全部樓層

柴小點解要反對呢?
你平時都唔志在班乘客.
鐘意開車就開車,唔鐘意連車到無.
條條線都俾你做死,線皇經你手都變廢線.