hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴於6月1日開始「實時抵站預報系統」前期工作 ...
開啟左側

[其他] 城巴於6月1日開始「實時抵站預報系統」前期工作

Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-29 11:29 | 顯示全部樓層

johnchan86c 發表於 2017-5-28 15:52
事後孔明就當然容易啦,人地係做巴士,唔係做IT研發,要巴士公司有前瞻性過手機/手機程式開發公司就要耗費 ...

新城年年有盈利仲有時可以做到回贈
一套ETA最多咪大家享受少幾次回贈
又未至於開發ETA去到要蝕錢加價掛
做套ETA要五六億先得?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
RobynnNKendyFan 發表於 2017-5-29 11:34 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2017-5-28 17:45
莫講話十年前, 六年前即2011年嗰陣智能手機都開始普及, 城巴新巴正正就係2011年推出佢既手機應用程式, 好 ...

怪就怪佢當初高估 TelarGo 嘅能力吧
反青沙撐獅隧
nick0102 發表於 2017-5-29 12:02 | 顯示全部樓層
遲到好過冇到 好似係
da54 發表於 2017-5-29 12:23 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2017-5-29 11:34
怪就怪佢當初高估 TelarGo 嘅能力吧

其實講黎講去都係 $$$ 問題.....

大家都係 TelarGo,不過機場版 TelarGo 有得即時上網,部機自然貴 d.....
每部機又要插 SIM 卡,每張 SIM 卡都要俾錢上台,又係錢,仲要係恆常支出而唔係一次性.....
個 server 又係要錢......

唔係 TelarGo 能力唔得,係當年無諗過投資咁多落去姐.....
至於你們信不信?反正我信了
cruisesnet 發表於 2017-5-29 14:10 | 顯示全部樓層
neosan 發表於 2017-5-29 10:58
由4年前我係機場返工開始,個APP都未準過,A線亦未停過脫班。

我意思係脫班明顯地嚴重左.
天朗氣清既星期六早上, 理應係交通暢順既日子,
一條20分鐘一班既A線竟然可以脫班到45分鐘一班
cx734 發表於 2017-5-29 14:47 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2017-5-29 14:10
我意思係脫班明顯地嚴重左.
天朗氣清既星期六早上, 理應係交通暢順既日子,
一條20分鐘一班既A線竟然可以 ...

A12肯定試過有無左班車(13/5/2017, 12:40),
仲賤到ETA照出騙乘客繼續等部「消失的鬼車」

每日在長命斜等車的乘客
Charon1999 發表於 2017-5-29 16:49 來自手機 | 顯示全部樓層

betaone 發表於 2017-5-28 13:25
作為乘客,我覺得「有得用」比「準繩度」重要囉

如果單純要求有得用嘅話,咁已經滿足咗你嘅要求啦
Charon1999 發表於 2017-5-29 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層
HJ8388-S7 發表於 2017-5-28 18:37
其實九巴個 app 有冇真係唔準到寧願就咁去車站等仲好啊?
講真,以我用既經驗,準既次數一定多過唔準好多 ...

應該係你太好彩
基本上290/98C/98D/91M都冇幾可會準,尤其是日間
但A29/A29P就幾準

唯有寄望佢可以改善下啦...
Charon1999 發表於 2017-5-29 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2017-5-29 01:05
城巴真係好多年冇加過
與其唔加價但服務追唔上比人鬧
我都寧可管理層應駛則駛

其實佢將所有南區嘅路線加到$5.1、所有$3.4加到$3.7,盤數已經可以好睇好多,一定夠做ETA(那怕仍然用T牌機)
只怪新城嘅高層個腦仍然停留喺十年前,以為平就大曬...
betaone 發表於 2017-5-29 17:19 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2017-5-29 16:49
如果單純要求有得用嘅話,咁已經滿足咗你嘅要求啦

你真係好叻叻豬啊

不如下次叫我自己睇豬紙時間表計下幾時有車啦

人唔笑狗都吠