hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴於6月1日開始「實時抵站預報系統」前期工作 ...
開啟左側

[其他] 城巴於6月1日開始「實時抵站預報系統」前期工作

castanopsis 發表於 2017-6-3 11:36 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-6-3 09:47
新創建有個問題係
唔寫落專營權多數唔做

其實ETA呢家嘢,外國做咗好多年啦,仲水晶球?而且新城本身就係最早引入ETA既,無可能無研究過ETA做出來個效果......

castanopsis 發表於 2017-6-3 11:45 | 顯示全部樓層
nwfb23 發表於 2017-6-3 10:36
其實遲出ETA同商業策略失敗,有咩關係?

簡單而言,ETA個系統要錢
新城以前賺凸甘願嘔出來做回贈,都唔掟落去開發ETA,某程度上係商業上失策

你望下對面岸同期既九巴,何生治下無樣好,唯一好就係識計數
拆一拆帳玩下財技即可符合條件加價,當然俾人鬧到一棟都無,但商業上係成功

新城如果識得玩,掟一大筆錢落去開發個ETA系統已經可以避免回贈
畢竟ETA筆錢其實遲早要花,早做仲可以靠ETA帶來既predictability同新鐵路線抗衡下
亦唔使搞到宜家被新港鐵線夾住,前景黯淡/無錢賺之下仲要花錢去搞ETA
反正無回贈又唔會被人鬧,反而對家早過你咁多做ETA會影響公司形象(新城形象江河日下相信唔使多講,ETA係其中一個好重要既原因)
kay 發表於 2017-6-3 17:04 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-6-3 11:36
其實ETA呢家嘢,外國做咗好多年啦,仲水晶球?而且新城本身就係最早引入ETA既,無可能無研究過ETA做出來 ...

ETA不是水晶球但用手機睇ETA,呢個可圈可點

當年九巴比人話怕續唔到牌先整ETA

世界很簡單 人類很複雜
ME9661 發表於 2017-6-4 00:21 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-6-3 11:45
新城以前賺凸甘願嘔出來做回贈,都唔掟落去開發ETA,某程度上係商業上失策

其實遲D新城有ETA, 我坐隧巴其實應看什麼APPS?
唔同開晒兩個APPS?
nwfb23 發表於 2017-6-4 00:50 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-6-3 11:45

公司投唔投資一個project,唔單止睇對家有無做,仲有好多因素,包括資金,流動性,人手,公司其他發展等等

商業策略,亦唔單止係加價就得,公司架構同方針都不一樣,市場需要同動態都不盡相同

九巴有roadshow可以玩財技,新城都唔知可以調d錢去邊
你都話新城要同MTR競爭,咁ETA可以搶到幾多生意? ROE計唔計得掂? 會唔會同原本個roll out plan有出入
如果pump大條cost數,要加價,咁加價會唔會減低同MTR 既競爭力? 回贈唔係都係marketing strategic 既一種?
公司方針係想加大收入,定係有profit就ok,而家新城係一路有net profit,如果NWS只係要positive cash flow,梗係唔會亂洗錢,佢買車個plan係同九巴相反

我唔可以話邊種係好,邊種係唔好,但我認為九記同新城(NWS),對巴士業務既睇法同目標有唔同,兩者都會用不同既strategic先達成到
除非好明顯係偏離佢地既方向,先叫做商業上失策

nwfb23
castanopsis 發表於 2017-6-4 11:13 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-6-3 17:04
ETA不是水晶球但用手機睇ETA,呢個可圈可點

當年九巴比人話怕續唔到牌先整ETA

ETA最難既係要用GPS追踪到架巴士喺邊,然後計算個到站時間出來
講資訊feed落手機,完全唔係問題
城巴好早已經有A線ETA可以手機check得到,點會預視唔到手機check ETA係可行/有用?

castanopsis 發表於 2017-6-4 11:16 | 顯示全部樓層

ME9661 發表於 2017-6-4 00:21
其實遲D新城有ETA, 我坐隧巴其實應看什麼APPS?
唔同開晒兩個APPS?

如果新城都好似九巴個app咁,過20分鐘就出 “九巴時段” 字樣就好笑

castanopsis 發表於 2017-6-4 11:42 | 顯示全部樓層
nwfb23 發表於 2017-6-4 00:50
公司投唔投資一個project,唔單止睇對家有無做,仲有好多因素,包括資金,流動性,人手,公司其他發展等 ...

我同意唔同公司會有唔同策略,而新城模式未必唔好
至少對乘客而言,新城對沖油價成本穩定盈利,多年來避免加價,絕對係好
而從乘客角度,九巴何生年代真係可以用不知所謂來形容

但講到ETA,個重點係新巴城巴當年唔做,宜家都逼住要做
如果佢目標係要maintain positive cash flow
當年賺凸時掟錢落去做,應該點都好過宜家盈利少既時候先去做?
現時新城採取既策略,未來幾年連有無錢賺都好成問題,何來穩定?

又,如果如你所講,要維持競爭力避免加價,就更加應該喺公司有錢賺既時候開發ETA
而公司就來見紅既時候搞,等同落井下石
甚至乎我會覺得,藉機加價其實係新城宜家採取緊既策略既唯一“好處”

唯一有得拗既,係究竟新城當時知唔知會被人逼做ETA
我個人覺得,好難預計唔到.........
kay 發表於 2017-6-4 12:30 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-6-4 11:42
我同意唔同公司會有唔同策略,而新城模式未必唔好
至少對乘客而言,新城對沖油價成本穩定盈利,多年來避 ...

又係當年班高層話唔全線做

而早年A線都仲係講究CUSTOMER EXPERIENCE
賣廣告都會SELL下ETA,要同機鐵做競爭,個別路線30分一班

但當年係咪真係有迫切性做?

你都知香港好唔鐘意跟潮流
唔寫落專營權唔做

又好似8達通
十幾年前人人讚可以取代硬幣
十幾年後因為固步自封,開始比人鬧唔上進

但科技點追?

FB創辦人話智能手機就黎玩完,到時又要用新模式
永世都追唔切

IT呢家野,真係無底深潭
世界很簡單 人類很複雜
betaone 發表於 2017-6-4 13:43 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-6-4 12:30
又係當年班高層話唔全線做

而早年A線都仲係講究CUSTOMER EXPERIENCE

係囉,科技永世都追唔切,真係無底深潭
不如唔好追囉  
唔知你有冇管理過成條TEAM做野
如果間間公司都好似你甘既態度,可能現在人人都係鑽木取火咋