hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴於6月1日開始「實時抵站預報系統」前期工作 ...
開啟左側

[其他] 城巴於6月1日開始「實時抵站預報系統」前期工作

Mueller 發表於 2017-5-30 04:23 | 顯示全部樓層

cx734 發表於 2017-5-29 14:47
A12肯定試過有無左班車(13/5/2017, 12:40),
仲賤到ETA照出騙乘客繼續等部「消失的鬼車」
站長唔記得剔除個班次, 真係玩死人...

另外, Telargo間中死server, 又或者網絡傳輸出現問題, 平均一個月總有兩三日係咁.
原本無 "預定班次", 都可能會因為上述原因而出返 "預定班次",
所以如果見到 "預定班次" 就要有心理準備...

CharlieSnoo@FB 發表於 2017-5-30 05:05 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-5-30 01:58
新城報站係 GPS+里數,九巴一直都係純 GPS,
咁當然係新城準得多。
新城報站直情係架車離開左原定路線係 ...

只怪新城一直冇預計要全線ETA,不過在現在換機時候,不妨眼光遠大,比九巴更早引入預計巴士抵達目的地時間系統,乘客上車後輸入巴士路線及巴士車號,透過GPS技術及運算等,便可得知該巴士抵達你想去目的地的預計抵達時間。再配合巴士實時到站系統,巴士專巴士,無需再白等。
Mueller 發表於 2017-5-30 06:12 | 顯示全部樓層
betaone 發表於 2017-5-29 23:44
老實講走線上冇乜問題,新城改走線都可以只係多一兩個站,影響不大

我勸你都係虛心啲聽下人地既意見.

新創建有嘢做得差你可以批評,

但係你似乎完全無辦法包容版友對你既回應.

我叫你上google play store安撫下啲鬧九巴ETA唔準既人, 估唔到你會say yes, 反映你無認真思考下點解會有人鬧佢唔準.

另外, 九巴都有唔少路線有多個走線/短途班次, 例如路線110於19:15由筲箕灣開出既九巴班次走畢全程, 19:30, 19:45及20:00開既九巴班次麼地道清客.
標註班車去筲箕灣定係以麼地道為終站, 相信對喺尖沙嘴等車既乘客有幫助.

所以並唔係只係多一兩個站咁簡單, 寫清楚行邊個走線對乘客唔會無好處.
Mueller 發表於 2017-5-30 06:31 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-5-30 01:58
新城報站係 GPS+里數,九巴一直都係純 GPS,
咁當然係新城準得多。
新城報站直情係架車離開左原定路線係 ...

九巴要解決ETA唔準既問題, 相信長遠都係要用里程+GPS定位模式...

依家啲人成日鬧佢顯示 "快將到達" 但係無車黎,
無論顯示 "到達/離開" 定係 "快將到達", 缺點都係無辦法知道系統預計架車幾多分鐘前到站.
改善佢個定位系統之前, 權宜之計係將到站時間顯示方式轉返做 "小時:分鐘",
例如現在時間係 12:05, 預計到站時間係12:00, 九巴應用程式會顯示 "快將到達" 或者 "到達/離開",
如果以 "小時:分鐘" 顯示, 乘客就會知道架車可能5分鐘前離站.

不過就算九巴唔將手機程式到站時間顯示方式改做 "小時:分鐘", 都有辦法知道系統預計架巴士幾耐之前到站.
方法係將電腦/手機時區較慢1小時, 例如越南時間 (當然可以較慢2小時或以上)
然後用browser瀏覽九巴網頁版路線搜尋內的到站時間查詢,
如果: 預計到站時間=59分鐘, 即預計到站時間 與 現在時間相等.
預計到站時間=60分鐘, 即預計1分鐘後到站.
預計到站時間=56分鐘, 即預計3分鐘前到站.
GU9338 發表於 2017-5-30 09:46 | 顯示全部樓層
betaone 發表於 2017-5-28 22:44
好啊,甘邊個安撫下我呢啲住港島,連想俾新城APP FAKE下都冇的人?

不過係大便味咖哩 , 使唔使餓到咁飢不擇食 ?
間中仲撈埋一堆真大便真係多謝曬

先唔講兩套 ETA 既分別 ,
但從中可以見到九記一開始完全忽略晒細節位
首先係唔同走線 show 唔到 (而家有返)、然後假班次 (而家都好咗) ,
仲有塞車塞半個鐘後先轉行車受阻、聯營線運作時段錯、走線出錯 (12A 212 搬站試過搞錯去程/回程,全線都行車受阻)、110 尖東尾班後仲有鬼車 (唔知搞返好未)

返工返開東九龍、港島 , 星期六出旺區等等 ,
一定領教過俾 ETA 點樣跣法 , 大便味咖哩真係咁好食 ?
請用文明來說服我。
HT408 發表於 2017-5-30 09:56 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-5-30 09:46

聯營嗰度,如果九巴兩班車隔20分以上,就會話係對家時段…
CRH5 發表於 2017-5-30 10:02 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2017-5-30 09:46

110 尾班車個度
麼地道仲會 show 尖東尾班車到站時間,不過之後既站已經唔會再 show 尖東尾班車既“到站時間”
betaone 發表於 2017-5-30 11:50 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-5-30 00:42
你個人都幾好笑。

不如你又分享下 2027 年科技會係咩水平,

「就係當年就算 A10 有 SMS 問功課,都唔多人用」

你當年有冇用過?有手機未?
你知唔知SMS係要錢 仲要得A10一條線有
有幾多人會洗錢查下幾時有車?不過我估你都肯俾錢查既;P 新城喎 ;P

以前打電話都話有心連心,分鐘用唔曬,可以打電話查
SMS? 唔係同台都唔會腥啦;P

2027年係點我唔知,但係我知3ASV174一定退左囉;P
betaone 發表於 2017-5-30 11:51 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2017-5-30 06:12
我勸你都係虛心啲聽下人地既意見.

新創建有嘢做得差你可以批評,

Ching不如你又講下客量最多的港鳥路線,多唔多日日改走線?
3ASV174 發表於 2017-5-30 14:02 | 顯示全部樓層

betaone 發表於 2017-5-30 11:50
「就係當年就算 A10 有 SMS 問功課,都唔多人用」

你當年有冇用過?有手機未?

搭得 $48 機場巴士去搭飛機,
但 $0.6 一個 SMS 都唔捨得 send,你黎架下話?如果呢個 ETA 係你講到咁必須,但幾毫子都唔肯俾?
老九加一次價,你一程都分分鐘唔止俾多 $0.6 啦,包埋逐次 ETA 查詢費架喇。

對你真係費事講咁多,學你話齋真係「人唔笑,狗都吠」
再講要收學費架喇。

雖然新城在 ETA 呢件事係慢,但當明知已經做緊,而必要工程都已經進行中既時候,
「新城無 ETA」呢件事都唔知有乜好抽,等於 2005 年抽九巴仲有熱狗,又或者 2016 年話新巴都已經全線低地台九巴仲有白板一樣咁無聊。
如要討論,請先自貼差餉單一次