hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情

S3BL100 發表於 2017-7-4 23:36 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2017-7-4 23:02
我唔知你所謂既"有錢扮窮"係咩,不過全日平均每班車都有十幾人特登等一條15/20既線唔去搭其他密車替代線( ...

事實係黃大仙有幾十條巴士線,仲有大大個地鐵站。
淨係計 9 的替代品,至少有 3C 5 10 11 95 203E

咁三彩呢?幾多條巴士線?有無地鐵站?

三彩條件同黃大仙差咁遠,黃大仙總站無咁條線,行遠少少去搭,就講到好似死人塌樓殺父母

但又覺得維持而家不公平不公義的安排好似係天經地義,
講到好似三彩想有黃大仙十分之一的交通配套就係貪得無厭

到底邊個先係貪得無厭,明眼人都睇得出

不過咁,你都識話黃大仙總站每班 9 都係得十幾個客…
如果黃大仙總站都叫做獨巿位的話,成條 9 根本就得黃大仙總站一個獨巿位

每班車得 10 幾個客,其他地方執既客都係執雞,有其他路線可以吸收,
不如好似我之前建議,索性 9 直接拆兩條,一條黃大仙總站 <-> 尖碼,
上繁 20 其餘時間 30 分一班,尖碼頭車十點幾先開

一條彩福 <-> 尖東麼地道,彩福至太子/旺角跟 2X 行同停站,梅花間竹咁開

9 號仔咁既客量,30 分一班根本都夠載,擺黃大仙無削減過你地的搭車權利,
無咁多客就唔好阻頭阻勢

同埋而家 2X 一班車三彩都絕對唔止十幾個客咁少,我 100% 相信
如果係 9+9X,9X 三彩客量會多過 9 黃大仙客量一大截

因為附近有無數替代品,黃大仙總站實際做到的人口覆蓋根本連三彩幾個站都唔及

fb.com/scientisthk2usa/
cong 發表於 2017-7-4 23:42 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-7-4 23:45 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-4 23:36
事實係黃大仙有幾十條巴士線,仲有大大個地鐵站。
淨係計 9 的替代品,至少有 3C 5 10 11 95 203E

想提你唔好用100%
廢事一陣有人見第一日客量唔夠多
就大攞大鼓去信區會立法會特首等
話九巴同支持方案人士前提錯誤
必須立刻將9恢復原狀之類
外加要求封禁相關會員
S3BL100 發表於 2017-7-4 23:47 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2017-7-4 23:24
唔知你又覺得我一開始無拋到平均每班幾十人呢點出嚟,係一種咩野行為?

如果十幾人響站頭上車就話係專登 ...

以 9 平日一日對開各 60 班車計,RPP 話黃大仙總站同龍慧樓/大成街一日得 1200 個客,
即係平均一班車得 10 個客,邊有幾十個咁多

當然個別時間可能真係上到幾十個既

不過咁,油尖旺方向應該都仲有人專登黃大仙總站等車,
但如果係返屋企果程,ETA 見到 9 走左無耐,或者唔識睇 ETA 唔知幾時有車到站
而同時有架 203E 或者 3C(窩打老道前)出現,有幾多人會死等 9?會唔接受 203E 彩虹道落車返屋企?

cong 發表於 2017-7-4 23:51 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-4 23:57 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2017-7-4 23:51
講到口都臭,次次搬3C 5 10 11 95 203E呢堆線黎轉移視線,講到上村去亞皆老街就算行去大坑渠搭車都天經地義 ...

彩福同埋彩德近彩福果四座樓,行去彩虹坐 26 27 95 近過黃大仙總站行出彩虹道?
無斜路?唔使上落電梯?

你呢D語言偽術呃唔到人的…

同埋黃大仙上村去亞皆老街多客呢,定係成個三彩去油尖旺多客呢?

不過咁,我上面都講左,唔鍾意咪 9 變 9+9X 囉,黃大仙咁既客量根本只值 30 分一班,
但你地一樣繼續可以左擁右抱,無減過你地一條線

cong 發表於 2017-7-5 00:00 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-7-5 00:09 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2017-7-5 00:00
彩福同埋彩德近彩福果四座樓就由屋企樓下計,黃大仙區就由巴士站計,邊個係語言偽術,心照啦
...

呢點就算係黃大仙上村起計都同樣適用

同埋你又唔講下黃大仙上下村除左 9 仲有幾多條巴士線?三彩入面仲有幾多條巴士線?
黃大仙大大個地鐵站,三彩有無地鐵站?

要一個得兩條全日基本班次 20-30 分鐘巴士線的地區,
去遷就一個有地鐵站同幾十條巴士線的地區,簡直係笑話

leungky0528 發表於 2017-7-5 00:10 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2017-7-5 00:00
彩福同埋彩德近彩福果四座樓就由屋企樓下計,黃大仙區就由巴士站計,邊個係語言偽術,心照啦
...

我諗你連彩福邨幾個巴士站響邊都唔知囉
無賴起嚟隨時同你玩最入個彩福總站開始計都仲得
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-7-5 00:29 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-7-1 01:22
黃大仙死攬條 9 號仔,彩福坐 9 去旺角要 40 分鐘唔理想,
而另一條對外線 2X 其實幾快,又真係儲到客,不 ...

建議9號由黃大仙開,9x經太子道東出尖咀,咁彩虹道工廠區果邊啲乘客喺邊度搭車?