hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情

Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-3 11:48 | 顯示全部樓層

del
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-3 11:54 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-7-3 11:34
本身有替代品,點R補償?
500米內有其他選擇
而且9號重組後會減班

咁有邊個會無端端想行多一大段距離先?
提議做轉乘既線又唔加班
經黃大仙既巴士線又唔加班
之前老九唔係好醒做交換既咩?

如果下次建議搬埋11唔入黃大仙
又係唔係可以用同一理由
大家行返出大街搭車便可?

如果想保住樓下個算叫多人使用既站又叫蛋散既
咁真係蛋散橫行即係區議員應該要俾人任郁唔嬲先啱?
但好似係其他post又唔見有相關論調

定係三彩一定要行先
其他野唔使理?
三年前人地已經講同一樣野
三年後先搬一個明知可以過到全世界既方案
難道其他人冇責任咩?

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +11 收起 理由
Quanta + 1 三彩一定要行先 其他野唔使理?.
gu9434@24 + 1 5D都肯全日 隨時係費事再講炸
cong + 10 精闢見解

查看全部評分

gu9434@24 發表於 2017-7-3 23:45 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-3 11:54
提議做轉乘既線又唔加班

日頭11係密過9 係晚間先自各20..

彩虹/黃大仙/東頭村 <> 亞皆老街至彌敦道/尖沙咀碼頭
約 1500 人(10%-20%)  補償:11 <> 5 / 9 BBI $5.8

這個係15-16年運吉做既統計...
當時俾bbi 又話唔得 非要直線不何

上年九記話 直線依舊
唔去碼頭加繁時20 ban..(結果之後都減左班)  

今年個數據顯示原來黃大仙<>尖沙咀碼頭全日<100人..

黃大仙 堅持不減班加不改道左四年 終於逼到九巴讓步 係可喜可賀既
kay 發表於 2017-7-4 07:09 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-3 11:54
提議做轉乘既線又唔加班

我問你喇

黃大仙係咪係度有錢扮窮?

好啦,就當9號兜路要取代6B
但今時唔同往日,流水線越黎越難做

班次說明一切
2009年,開緊11-15分一班(少量18)
到今日,15-20分一班,遲下全日20分

再講,黃大仙班友都知有人唱衰佢
但佢地話自己,沒有阻撓重組,但明明佢地有份叫反對
即係點?

你要我幫呢班禮義廉講好說話,難左D

成件事可以話埋下伏線
延長後,兜路吸引唔到人,係咪要拉直路線?
延長後,人多左,但有人嘈兜路,係咪要拉直路線?

呢個方案隨時差過9A,條線咁兜,咪好似依家咁,三彩去到黃大仙落7成
違背延長原意,一個方案,實行做唔到原來目的,做黎把鬼
世界很簡單 人類很複雜
FBI2 發表於 2017-7-4 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-7-4 07:09
我問你喇

全日20分? 我所知唔係囉,日後班次絕對同6F有的比。
Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-4 15:07 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-7-4 07:09
我問你喇

9號客量差左咁又係唔係黃大仙自己一個要負責晒?

如果黃大仙個5分鐘係咁重要既
行彩虹道都用十幾分鐘又點計?
反正都係多少於八百要轉車要行

你要問我既
當初直出太子道個方案係最好
先係最合三彩既利益
問題係點解成日都要搵D唔關事既人找數先?
明明係一條新線既樣子
就算你話係整合9/203E既資源
都未至於條203E加車一架咁可憐呀

反而從來冇人問點解三彩由頭到尾都係要左拉右拉先有資源
拉條9號上去反而個個就拍晒手
倒插原本使用者又真係好事咩?

cong 發表於 2017-7-4 16:31 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-7-4 17:49 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2017-7-4 16:31
彌敦道路線減班,連1A都要交數,世運開左九龍城入口後塞到爆要加時,咁又關邊個事?

建議中既9係有兩點改 ...

問題係依家方案係雙輸

當然你實話,黃大仙無輸到
但無輸=/=羸左

三彩係咪嬴左?
當然你又會話多一條當羸

不過我會著緊羸左D咩返黎LAW

既然大家各執一詞,FINE
我又無話過唔比人唔同意

但有一樣點講都唔會變就係
黃大仙唔係窮到得返一條9號

我又問你喇,有錢扮窮同貪得無厭,你憎邊個?

如果我玩道德批判,我一句問你,你做左咁多年人,真係未試過貪得無厭?
反而唔係人人都會有錢扮窮
世界很簡單 人類很複雜
cong 發表於 2017-7-4 23:02 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-7-4 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2017-7-4 23:02
我唔知你所謂既"有錢扮窮"係咩,不過全日平均每班車都有十幾人特登等一條15/20既線唔去搭其他密車替代線( ...

唔知你又覺得我一開始無拋到平均每班幾十人呢點出嚟,係一種咩野行為?

如果十幾人響站頭上車就話係專登搭,同引申夠人專登搭
咁當初6F都無咁易比九巴斬到半死啦
個個6C客都可以當係去搭6F啦

究竟係十幾人專登搭
定係架車到站有搭到其他線嘅人行過嚟先湊到十幾人?
請你上載呢十幾人嘅訪問紀錄
記得問埋佢地認唔認同自己賤
我個人響佢地未表露個思維,唔會覺得