hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情

JZ3968 發表於 2017-7-2 22:38 | 顯示全部樓層

有D改動唔涉及增聘車長, 例如14X改路, 15A轉大車等,
其實可唔可以早D做?

S3BL100 發表於 2017-7-2 23:19 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-7-2 21:24
啟德啟麗有東西線之後就擺明唔會再搭巴士去尖沙咀
所以我覺得 224X 應該盡快全日
將啟德啟麗切割開去,等 ...

啟麗唔放走 13X,除左因為啟麗來往秀茂坪流水外,另一個原因係 13X 去佐敦快過 224X。
而就算有沙中線,去佐敦都要經尖東/尖咀站轉車,唔見得會對佐敦客源有太大影響

又咁講,13X 而家就算兜啟麗車程唔吸引,秀茂坪客都會照搭,因為其他方法唔見得咁快,
除非你住山頂,但 213X 咪又係落錢入九巴袋。
而九巴角度,兜啟麗非繁都只係出多一部車

但如果現階段就將 224X 全日,到時就算取消,都可能會有好大反對,可能又要搞好耐,
甚至最後都係取消唔到,風險明顯更高

我係九巴的話,就唔諗 224X 全日喇,有資源/quota 都拎去做 98P 全日
開拓遠離鐵路而更有需要的新客源,再屈寶達/秀暉樓而家搭 213X 唔就腳
又嫌 13X 慢的乘客俾貴少少咁囉

fb.com/scientisthk2usa/
cong 發表於 2017-7-2 23:34 | 顯示全部樓層
pcckw 發表於 2017-7-3 01:02 | 顯示全部樓層

cong 發表於 2017-6-29 14:47
10回程入黃大仙?行去窩打老道定行去中電個站搭車好?

九龍醫院出入口位置主要在亞皆老街,10根本不是理想選擇,回程方面如不想行大運,步行至舊中電或聖佐治大廈太遠了。
況且當年為了減少行車時間改由樂善道直出彩虹道,不經東隆道及東頭村道,寧願放棄黃大仙一帶(因該段有1,3C及113作替代)。
leungky0528 發表於 2017-7-3 01:03 來自手機 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2017-7-2 23:34
既然依家兜入去係有唔少人搭,點解彩福想有車搭又係都要搞到人地唔俾搭咁霸道

我只係見到一班好日都唔搭9 ...

唔好歪曲呢樣野係彩福要求
個建議做法係九巴咁多年研究過沿途有足夠替代品先提
5,11,95,203E講過好多次,係你同班議員掩耳盜鈴,只係結果變左成功而已

其實咁鍾意9服務
咁就快啲動員黃大仙一齊去搭
令到客量支持到黃大仙同彩福拆線
咁未雙贏囉
係啊,咁做實容易過叫人去搭5,11,95,203E嘅 #曲

仲有
你要標籤人地唔識睇客量
就應該自己放番個好日統計量出嚟
否則你就係一隻手指指住人,有三隻手指指住自己

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +10 收起 理由
gu9434@24 + 1 + 5 前言不對後語
S3BL100 + 1 + 5 不能同意更多

查看全部評分

kay 發表於 2017-7-3 06:57 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-7-3 01:03
唔好歪曲呢樣野係彩福要求
個建議做法係九巴咁多年研究過沿途有足夠替代品先提
5,11,95,203E講過好多次, ...

你又唔係唔知民建聯最興一件事斬件幾次爭取

唔講9號,講下2X,雖然好疏車
但因為係特快線
所以彩福一帶口碑唔錯

如果班地區唔係傻,應該知根住點做
或者一早夾好劇本

世界很簡單 人類很複雜
cong 發表於 2017-7-3 09:25 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-7-3 09:39 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2017-7-3 09:25
RPP早就有客量統計,9兜入去係咪運吉已經好清楚,自己唔搭又去唔睇選擇直接無視,仲反指人地唔俾數據,簡 ...

9號一日來回對開接近100班車
黃大仙總站上落客人數,照文件計,平均每班得十幾個

我唔認為九巴好想兜入去
不過係兩邊民建聯搞搞震既結果,黨利益大於居民利益

好似52X咁,南昌邨最後咪又飛左站

基本上我見到既係,黃大仙總站會飛走
只係時間問題

世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-3 11:07 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-7-3 09:39
9號一日來回對開接近100班車
黃大仙總站上落客人數,照文件計,平均每班得十幾個

當年條52X係南昌得二百幾個客同9仔既千二個都有好大差距bo
極少人搭既站就話可以飛呀
咁但係客量正常既站又係唔係咁容易飛呢

九巴唔想兜入去就好正常啦
但我又唔覺得而家係黃大仙上車班人好願意冇條9仔
又想攞資源又唔想交換補償
從來都冇咁順灘既事
不論咩黨派既區議員都係咁

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2017-7-3 11:34 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-3 11:07
當年條52X係南昌得二百幾個客同9仔既千二個都有好大差距bo
極少人搭既站就話可以飛呀
咁但係客量正常既站 ...

本身有替代品,點R補償?
500米內有其他選擇
而且9號重組後會減班

正如前面所講,黃大仙班蛋散咁"理直氣壯"
原因係條線未去三彩,三彩居民未出過聲

將來三彩居民會係持份者,成件事就唔同

不過多得民建聯,成件事拖足3年
保皇黨成日話實事求是,急市民所急,都係得個講字
世界很簡單 人類很複雜