hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從720解釋新巴點解咁惹人反感
開啟左側

[經歷分享/報告] 從720解釋新巴點解咁惹人反感

tridents 發表於 2017-7-5 12:38 | 顯示全部樓層

ctb234 發表於 2017-7-5 09:42
本來我都諗轉地鐵算,但係諗起運吉同辛記對住我玩"咬文嚼字".
朝早繁忙時間開十幾分鐘都話無脫班.(大包圍班次)

師兄, 投訴經驗分享.

你有你投訴, TCU 覆既會話運輸署某月 Day A 及 B 實地數車, 然後話大致正常, 只有個別班次誤點, 而其餘 29 日點甩點脫當然吾會講.

再投訴既, 就話 Check 過出車記錄發現 Day C 及 D 正常, 但有個別誤點.

小弟又試過玩得串明玩野, 某條單位數分鐘班次早繁等 30 分得 3 架頂閘車過, 已達 TD 30 分上吾到車既加班標準, 因此要求加到 5 分鐘班, 當然 TD 遊花園, 話咩實地觀察 Day E 然後話現有服務能滿足需求.

所以, 點投訴 Port 得入都好, TD 都係企係巴士公司個邊, 要輕描淡寫大事化到無事, 睇完佢地覆仲火.
miklcct 發表於 2017-7-5 13:33 | 顯示全部樓層
acc1368 發表於 2017-7-5 01:40
返工緊要
即俾$14.5

我西隧口上車呀,點搭紅小呀?
進智公交
tridents 發表於 2017-7-5 14:34 | 顯示全部樓層
我仲要運吉書面回覆,唔回覆就去申訴專員投訴埋運吉.
點解我會做?真係要多謝運吉同辛記,玩我呢D小市民玩得咁過癮.
心入面果種怒火,我相信會有師兄明白.

師兄, 分享多樣關於申訴專員.

過往長年累月勁向 TD 投訴某一個巴士項目, 每次 TD 回覆都係遊花園, 並無真正解決問題, 最後火都黎走去申訴專員投訴 TD 無正視市民投訴, 當然有證有據成疊交比申訴專員, 仲上去佢地 Office 同負責 Case 既專員傾左陣, 當時佢暗示類似投訴佢地多年來間中都有收, 又暗示咁講好難插得 TD 入, 但都會處理本人投訴.

好啦, 過左幾個月收到信 (調查結果), 睇完仲火.  大概意思話 TD 收到市民投訴係有做過野, 如 A 呀 B 呀 C 呀 D 呀, 只是結果並非投訴人期望, 所以吾可以話 TD 無做過野.

咁大家明啦, 我地投訴巴士公司甩班脫班黃車行 A 線, 總之 TD 有叫過巴士公司改善服務及調配車輛減低黃車行 A 線機會, 最低一句又寫埋繼續監察相關路線服務, 在 TD 層面已經做左野.  大家講要收牌收專營罰錢之類, 只係投訴人要求, TD 無做到投訴人要求並非無做野, 所以在申訴專員睇投訴不成立.

你話 TD 對巴士公司監管不力?  TD 話有出過提示信及警告信, 又要睇表現才批出新路線, 把口係佢度, 咬佢吾入.

小弟話投拆佢地會大事化到無, 真有其事架.
ctb234 發表於 2017-7-5 16:47 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2017-7-5 14:34
師兄, 分享多樣關於申訴專員.

過往長年累月勁向 TD 投訴某一個巴士項目, 每次 TD 回覆都係遊花園, 並無 ...

對運吉期望就無架喇!
只不過唔會俾運吉咁自在,係要佢做吓野!
份 E MAIL 我已經有晒格式,改一改時間就得.
運吉唔覆就繼續"第X次reminder".
之後連同所有 E MAIL 紀錄send 俾申訴專員.
係要運吉搞一輪.
試過有次運吉之後寄掛號俾我,5板紙解釋原因(耍官腔).
就係因為運吉同我玩"咬文嚼字",無認真處理.
我就更加唔會就咁算,班次一脫即出投訴信.

38.HKT.138 發表於 2017-7-5 17:07 來自手機 | 顯示全部樓層
以前辛記好多線都又密又快,好過九記好多(由其係何達文年代)
撞啱辛記時段我會揀辛記多過地鐵,不過都係以 ...

呢間野自甘墮落唔係第一年既事,我都記得以前112撞正九巴時與苦況,大概十年八年前繁忙時間,星期六日係怡和街想上到九巴112有位坐難過登天,鵝勁橋只有一班又一班頂閘經過。
當年112就堅係鮮橙5分班,每次見到條蛇餅都知唔慌好野,行遠d搏171係城巴時段,即使南區出黎上到車兼有位機會大過行回頭路去中圖九巴112,問點解左行右行唔搭鐵,以前未係係直梯年代既巴士坐得舒服得多,尤其城巴171富豪陣。

講塞車,有邊日唔塞,塞左咁多年間公司上下可以無對策,仲要講到好委屈咁外界車輛造成塞車佢都唔想係受害者,
九龍公司今日塞車欠人欠車會盡可能拉車補位甚至其他站頭搵救兵,佢呢?
唔係唔想拉,係條條線每個站每條線都自身難保。
站長紙一日到黑都滿江紅,日日如是,視而不見聽而不聞
塞車壞車導致誤點我地都唔想,係呀鬼唔知咩;
最好條路通人車齊司機自動波開車,世界天下太平都唔需要有警察啦。
咁請你班五毛返黎做乜?
出面日日冧檔坐寫字樓既馬照跑舞照跳,你有你等站長佢有佢係度打機
一句塞車所有責任推晒,爛仔生意真係易做,一於唔交牌

中巴帶您 睛空萬里
ATENU135 發表於 2017-7-5 17:23 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-7-2 17:54
不如就將18X繁忙時間停開,留返非繁忙時間有限度服務

我覺得18x成條取消好過,留番D車比720
HR1377 發表於 2017-7-5 17:24 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2017-7-3 22:05
2A 個班次好海鮮
我會問可唔可以避免到呢個問題......
如果避免唔到的話用 61XX 真係必須 ga wo

2A要睇下部車是否全日行走能使用61xx的路線。
如果部車需要行走15後改行2A, 就只能使用33xx。

ctb234 發表於 2017-7-5 17:25 | 顯示全部樓層
38.HKT.138 發表於 2017-7-5 17:07
呢間野自甘墮落唔係第一年既事,我都記得以前112撞正九巴時與苦況,大概十年八年前繁忙時間,星期六日係 ...

佢地咁鐘意脫班,我實出信去運吉.
等運吉有紀錄,幫佢地係脫班投訴數字節節領先.

HR1377 發表於 2017-7-5 17:33 | 顯示全部樓層
penso 發表於 2017-7-4 06:49
一係18X 東行改道方案通過(放棄西區客)  一係取消18X 變番2013 年之前GE 模式 (2,18,18P,720,720A,A12... ...

不如索性將2號改為嘉亨灣至堅尼地城大流水,東區沿現時2號路線至天后後,經灣仔海皮後再行返電車路後沿電車路直落西環。返筲箕灣沿電車路到達上環後,改行干諾道中、告士打道後沿2號路線返回嘉亨灣,取消18P, 18X。

miklcct 發表於 2017-7-6 09:39 | 顯示全部樓層

905早繁一轉老九時段呀就有排等都無車到啦,反而係新巴時段尾段,2分鐘內來3班車經常都有。
進智公交