hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 從720解釋新巴點解咁惹人反感
開啟左側

[經歷分享/報告] 從720解釋新巴點解咁惹人反感

brianso198 發表於 2017-7-3 19:26 來自手機 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2017-7-3 12:04
識搭 2A 唔識搭 77 就應該唔存在嘅
畢竟兩條線東行(起碼大站)係排同一條隊嘅
同埋 77 都大大隻字 ...

叫77救?算把啦,
班次係穩定但15分一班車可以救乜?

2A做得垃圾唔係第一日發生,今日先領教完。
12.8?睇過,又係嚟架33XX畀錢買難受。
RobynnNKendyFan 發表於 2017-7-3 21:00 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-7-3 19:26
叫77救?算把啦,
班次係穩定但15分一班車可以救乜?

我只係補充返話班客上面話有人唔識搭 77 呢個 point 咁解.....
下面呢樣就真係叫新巴整個系統係識分個碼吧.......
派車果班根本唔知唔同車個碼唔同.......
堆細碼車對新巴嚟講係邊條都用得
一條 2A 的確係一班細碼然後拖架加大碼咁 ga
仲要架細碼爆曬而架大碼吉
佢派 61XX 的確係冇錯......
不過應該係要全隊 61XX 吧
雖然都係治標不治本......
反青沙撐獅隧
brianso198 發表於 2017-7-3 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2017-7-3 21:00
我只係補充返話班客上面話有人唔識搭 77 呢個 point 咁解.....
下面呢樣就真係叫新巴整個系統係識分個碼 ...

2A如果夠密就算無61XX我無所謂,但而家?
RobynnNKendyFan 發表於 2017-7-3 22:05 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2017-7-3 21:51
2A如果夠密就算無61XX我無所謂,但而家?

2A 個班次好海鮮
我會問可唔可以避免到呢個問題......
如果避免唔到的話用 61XX 真係必須 ga wo

PS 我唔係話個問題點搞出嚟而係問個問題可唔可以避免
反青沙撐獅隧
brianso198 發表於 2017-7-3 22:06 來自手機 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2017-7-3 22:05
2A 個班次好海鮮
我會問可唔可以避免到呢個問題......
如果避免唔到的話用 61XX 真係必須 ga wo

唔夠密派架61落去安慰班客嘅話我寧願密囉。
S3BL100 發表於 2017-7-3 22:16 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2017-7-3 12:14
你都識講唔過癮,
我投訴灣碼冇快車返北角(冇咗舊18)咁點先返到北角,
咁咪有呢D所謂嘅解決方法(保鐵)嚟 ...

一方面嘈而家灣碼無快車返北角,另一方面又嫌中環無快車返北角

再加埋又唔想 18P 拖慢的話,以今時今日路面交通狀況,
呢幾個目的係無可能同時達到的

唔知入境處起計,兜入灣碼的舊 18 返到北角快D呢,定係告士打道直去但停銅鑼灣的鴨仔快D呢?

一係除非第時林士街天橋東行無得剷落畢打街隧道果陣,
18P 東行改行中灣繞隧道段,會展出,加停灣碼咁囉⋯

fb.com/scientisthk2usa/
GW4866 發表於 2017-7-4 02:05 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2017-7-3 11:20
早排連續幾個月逢星期六下午都會喺彌敦道等104 一到新巴時段就十分精彩

有一次我睇住九巴尾車走咗之後

講開104
等12分鐘就有車咪算好,前兩三年試過係旺角等咗大半粒先有車
有車黎到先知原來係爛橙時段
沿途交通暢通,過咗海臨到灣仔先塞車
早知行過隔離西洋菜南街搭905好過
自始都唔係幾敢等104,爛橙時段咁岩有車黎到先上
打開門,行出去,去遠啲!
acc1368 發表於 2017-7-4 03:28 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2017-7-3 09:58
905客量有回升(唔係辛記時段),因為大家都盡量避開.
905本來係西區特快過海,但係辛記玩到旺角西營盤隨時要 ...

50分咁耐
咁即係迫人俾低$14.5飛西旺紅頂/地底見

灣仔地鐵站.紅頂特快.荃灣福來村
銅鑼灣
penso 發表於 2017-7-4 06:49 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-3 22:16
一方面嘈而家灣碼無快車返北角,另一方面又嫌中環無快車返北角

再加埋又唔想 18P 拖慢的話,以今時今日 ...

一係18X 東行改道方案通過(放棄西區客)  一係取消18X 變番2013 年之前GE 模式 (2,18,18P,720,720A,A12....)
ctb234 發表於 2017-7-4 09:32 | 顯示全部樓層

acc1368 發表於 2017-7-4 03:28
50分咁耐
咁即係迫人俾低$14.5飛西旺紅頂/地底見

今朝返工時間辛記905又玩半粒鐘得兩班車.
跟住個個站都有一堆人上唔到車.
一眾返工客又俾辛記玩一鑊!