hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴係時間要審視將軍澳的未來
開啟左側

[其他] 新巴係時間要審視將軍澳的未來

3ASV174 發表於 2017-7-11 00:15 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2017-7-11 00:12
仲有798同694的寶琳雙向分段

新城:$4.5 搭 E22A 啦。
如要討論,請先自貼差餉單一次
ahken 發表於 2017-7-11 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-7-10 20:32
與其開返18,不如將2號改為堅尼地城至筲箕灣流水線,經筲箕灣道、英皇道、銅鑼灣道(筲箕灣方向經高士威 ...

18P 經銅鑼灣被ban喎,仲兜銅鑼灣?
10598C 發表於 2017-7-11 01:42 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-7-10 23:50
98A 八點三坑口北開車食晒坑口燈陣去到寶林分分鐘都八點半,
三個字出唔到將軍澳道關行山快慢咩事。你由機 ...

佢呢種盲返山路嘅人就費鬼事理佢啦 又要快又要搭巴士 呢個世界冇咁著數 98A特 98S佢都可以當睇唔到架啦 將比佢聽繁時行山路時間同行隧道差唔多佢都係唔會聽架啦

btw我聽過的士司機話其實康城唔少人朝早都寧願行山路都唔想塞隧道 咁你知一般人抗唔抗拒山路啦

講返98A 講真果句康盛上車去apm即使非繁都要15-20分鐘先到 主要係因為塞觀塘道迴旋處

alan2011super3 發表於 2017-7-11 02:37 | 顯示全部樓層

本人喺B3版出帖講左

剛才10.7喺紅磡發生工業意外封機利士南路後坐左改路嘅4006行往將軍澳796X
架車改路係行溫思勞街直上漆咸道北去到馬頭圍道上路先返回原有路線,馬頭圍道下路兩個大站飛左
以往巴士改路原則都係盡量令要行非原線路段減至最少同將飛起或更改之站減至最少;
甘樣,佢想停埋紅磡南道就應去到紅菱街之後左轉暢通道南再左轉紅荔道再直去寶來街,去到寶其利街就跟41、45行返原路;這只需冇左封閉路段一個站而已
人地九巴D車就放棄紅磡南道站,轉來街後去到寶其利街就跟41、45行返原路,保住馬頭圍道下路D大站
而新巴796X今次甘行法保左紅磡南道細站但傳統客倉家維邨同北拱街兩個大站就飛晒

上述事件唔單只反映新巴有時處理事情挺反智,仲可見新巴喺將軍澳路線有事時冇去盡善盡美解決

換着係8P路線有封路,大家估新巴會唔會玩灣北直剷東廊吖
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
fleetline 發表於 2017-7-11 07:03 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-7-10 23:50
98A 八點三坑口北開車食晒坑口燈陣去到寶林分分鐘都八點半,
三個字出唔到將軍澳道關行山快慢咩事。你由機 ...

繁忙時間98A 10分鐘可以康盛到APM?
如果唔塞車兼小客上落仲要預上車手係得既,
可惜而家秀茂坪道早繁塞車.

儲錢
fleetline 發表於 2017-7-11 07:09 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-7-10 12:44
其實係新巴想搶尚德地盤先入去
不過依家尚德人做咗既得利益者
即使新巴轉身,區議員都未必肯

有餅換就乜都換得走, 區議員知道796c/p用途唔大, 但貿然取走當然要做下反應交比選民睇.
你試下比番條隧道線尚德, 即刻唔駛傾, 最好796c/p快d走

儲錢
fleetline 發表於 2017-7-11 07:30 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2017-7-7 20:31
都唔明死咬尚德做咩
調景嶺夠有公屋、將軍澳夠有居屋啦...

損人不利己的做法, 得新巴做得出.
既享受唔到新樓帶來新客源, 又要同人爭客, 仲要係爭唔到果隻先好笑.
只要796c/796p禁止在唐明街設站, 其實已經解決好多問題.

儲錢
S3BL100 發表於 2017-7-11 12:07 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2017-7-11 07:30
損人不利己的做法, 得新巴做得出.
既享受唔到新樓帶來新客源, 又要同人爭客, 仲要係爭唔到果隻先好笑.
只 ...

你憑咩禁止人地唐明街設站?

又咁講,796C 多年前出九龍方向曾經直行寶邑路,點解後尾會搞到將軍澳天主教小學擺返站?
你一句唔鍾意,就可以阻止貴區或者隔離選區其他街坊搭呢條線或者爭取條線擺站?

同埋邊個話 796C 搶唔到客?而家得一個方向停正尚德,
固然朝早塞車對客量有影響,但下繁回程客量遠超過上繁喎,仲要真係唔少人尚德落車

你一句唔鍾意,就可以剝削貴區其他街坊旺角叫兩飛返屋企的權利?你代表到尚德居民?

不過咁,796C 而家出巿區方向客量咁個款,吸引唔到將南新樓客,
條線將南入面兜到反艇的確有影響
(again 唔關尚德擺站事,因為去程尚德的確無站,彩明苑影響仲大)
我就覺得條線如果想改善客量的話,將南可以逆走,
擺調景嶺,停完彩明苑同健明村後,落返寶邑路東行,清半尾站入隧道;
回程清半頭站,寶盈後跟 798 返調景嶺

而唔係為左保住條 296C 而罔顧事實甚至置貴區其他街坊的利益於不顧,
不過 296C 都唔使死保,一定長做落去,尤其條線第日拉入海盈邨後會多左個獨巿位,
九巴必定繼續 $8.3 做九龍內陸流水,條線一定繼續做尚德直到永遠
fb.com/scientisthk2usa/
poondriver 發表於 2017-7-11 12:35 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-11 12:07
你憑咩禁止人地唐明街設站?

又咁講,796C 多年前出九龍方向曾經直行寶邑路,點解後尾會搞到將軍澳天主 ...

796c 個樣唔掂既原因唔覺得係兜到反艇 就算佢兜埋入彩明 時間上其實都唔係差296c 太多

問題只係296c 放尚德做總站 又有eta 開車時間又易記
總站又唔係露天舒舒服服 點解我要企響條街等佢部無定向睇完時間表都估唔到佢幾點到既796c

如果你住尚德又坐開296c出旺角 其實個時轉定點已經明顯多左人坐 提埋速更加可以話起死回生 尚德一個站坐滿部車其實唔難 只係唔見得佢有資格加班咁解
新巴要有得救?其實有eta 學埋九巴裝電視 我諗好多人都願意等下你 始終新巴d站位響將南係方便

hadboy5 發表於 2017-7-11 13:16 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2017-7-11 12:35
796c 個樣唔掂既原因唔覺得係兜到反艇 就算佢兜埋入彩明 時間上其實都唔係差296c 太多

問題只係296c 放 ...

對將鐵乘客來講,入尚德就太兜,對尚德來講個站位又唔就腳又拉疏296C班次,796C兩邊唔討好,假若296C加到十五分鐘客量會不會上升