hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 初夏日本鐵路遊記(重點:遇到四季島+瑞風) ...
開啟左側

初夏日本鐵路遊記(重點:遇到四季島+瑞風)

樓主| A285 發表於 2017-7-18 22:42 | 顯示全部樓層

去貴志嘅車終於黎啦,今次係最舊嘅いちご電車,不經不覺已經10週年

好快就黎到貴志站

全個站都係以小玉tama 作為主題

由於時間不足,所以就係原車折返啦

回程可能正值放學時間所以明顯多左好多人

今程好攰所以幾乎訓足全程,返到和歌山之後就準備搭特急去新大阪啦

和歌山站對於和歌山電鐵相當不足,我開頭都唔知要落地底先去到9號月台

和歌山縣嘅詳細探索就要留返下次啦

くろしお24号用287系,又可以收集多一款車

雖然呢班車要增停日根野站(方便去關西空港),但依然比去程嘅くろしお13号快去到天王寺

287系係新造車,唔似289系係由683系直流化改造

黎到新大阪,係時候要告別大阪上東京啦

入站嘅時候塊牌仲未show 到班車係幾多號

今次班車只係N700系2000番台(X72),由舊N700改造而成,唔係全新嘅N700系1000番台(Gxx),有D 遺憾

對面係好新嘅G24啊

唔知點解每次坐呢段新幹線都特別辛苦,可能因為N700(A) 特別拋吧! 之後又繼續去試新野lu: 上野東京ライン,2015年3月14日通車,連接東海道本線同東北本線方便乘客同咪減低混雜率

由於有green pass,當然就係貪得意去試下green car啦,不過只係由東京搭去上野真係好無聊,另外小弟係JR 東日本最鍾意嘅通勤車係E233系,可惜今次係E231系

跟著去左綠色窗口,做咩呢?

答案就係去ひたち28号嘅飛 我再次極無聊地坐特急由上野去東京

對面停住唔載客嘅E233...唯有下次再見啦

E657黎啦

今次再次好好彩搭中第一抽E657

原來已經係6年前嘅產物lu

好好坐好舒服,可惜得5分鐘

最後就係今日嘅重點: 寝台特急初體驗

其實本來想搭去出雲市(時間耐D ah ma),但可惜已經冇曬位唯有搭去高松啦

今次好豪咁用左10800 yen book 左間シングル(single),的確好好唔會太細

仲有拖鞋係車入面著

其他房型1:シングルツイン(佢個英文名叫single twin 幾搞笑)

其他房型2:ノビノビ座席(最受歡迎因為只係收指定席價錢)

其他房型3:ソロ

shower room

10點鐘列車準時離開東京車站,我地亦展開左車內探險,同時發現架車行得相當慢,以為平時都係咁,但打開時刻表嘅時候發現架車delay 左好多,打開JR 東日本果app 嘅時候...

又係人身事故!!!

結果成條線所有車站都好多人,而我地delay 左差唔多半個鐘

由於日頭實在太攰所以過左靜岡站之後就差唔多進入夢鄉啦

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享
DIH + 1 + 10 金沢大阪和歌山東京高松!

查看全部評分

DIH 發表於 2017-7-18 22:55 | 顯示全部樓層

Re: 16#

我早兩年都坐過しらかみ(好似係くまげら編成,記得有柴油引擎聲)及E6,しらかみ只係搭弘前>五所川原轉津軽鉄道,以及之後五所川原>(弘前)>新青森。

E6分別搭過盛岡>角館、角館>仙台、仙台>東京,其中仙台>東京係返香港當日,因為E5冇位而被迫劃E6,但該程有行李,都幾屈質,我在車上買了個秋田牛肉飯作為心理補償。秋田新幹線景色真係好靚,同埋鄉村小站有架太空船咁既E6停站都幾千奇百趣。
 樓主| A285 發表於 2017-7-18 23:02 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-7-18 22:55
Re: 16#

我早兩年都坐過しらかみ(好似係くまげら編成,記得有柴油引擎聲)及E6,しらかみ只係搭弘前>五 ...

見你係度想問下"環狀線ception"其實係咩?
CliveTo@FB 發表於 2017-7-18 23:19 | 顯示全部樓層

A285 發表於 2017-7-18 17:27
成日話一個月嘅第一日係新嘅開始,不過我地今日就冇乜新嘅開始都係繼續用green pass 搭火車,琴日係距離上 ...

683系嗰度你話要行足12卡,但係683系冇12輛編成,應該係9+3/6+3+3連結?原來唔同編成之間連結咗之後可以比乘客互通?
 樓主| A285 發表於 2017-7-18 23:37 | 顯示全部樓層
CliveTo@FB 發表於 2017-7-18 23:19
683系嗰度你話要行足12卡,但係683系冇12輛編成,應該係9+3/6+3+3連結?原來唔同編成之間連結咗之後可以 ...

sorry 冇講清楚係9+3,多客嘅時候大阪方向會加多三卡,wiki都有講
"なお多客期は大阪方に681系もしくは683系の3両を増結して12両編成での運転となる。"
呢張相可以清晰睇到683系有貫通門可以駁通12卡

CliveTo@FB 發表於 2017-7-18 23:44 | 顯示全部樓層
A285 發表於 2017-7-18 23:37
sorry 冇講清楚係9+3,多客嘅時候大阪方向會加多三卡,wiki都有講
"なお多客期は大阪方に681系もしくは68 ...

謝解答,我知有貫通門駁通9+3,但係我唔知原來可以比乘客行,以為係職員專用,條通道係咪同一般駁卡位差唔多?
 樓主| A285 發表於 2017-7-19 00:25 | 顯示全部樓層

CliveTo@FB 發表於 2017-7-18 23:44
謝解答,我知有貫通門駁通9+3,但係我唔知原來可以比乘客行,以為係職員專用,條通道係咪同一般駁卡位差 ...

試下睇下呢張圖你明唔明啊
http://sonicrailgarden.sakura.ne ... rd/economy-t/05.jpg
因為果度冇出口,所以會貼左大大張膠紙
http://sonicrailgarden.sakura.ne ... rd/economy-t/08.jpg
PS8851@182 發表於 2017-7-19 10:29 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-7-19 11:14 | 顯示全部樓層
A285 發表於 2017-7-18 23:02
見你係度想問下"環狀線ception"其實係咩?

某種網絡文化,借用Inception套戲的概念,將行/做完一大輪後又見返類似的事物,令人有時空錯亂的感覺,稱為「xx-ception」。

我見你「搭返見過的車」又「見返搭過的車」,所以咁講。
 樓主| A285 發表於 2017-7-19 13:14 | 顯示全部樓層

PS8851@182 發表於 2017-7-19 10:29
"今次班車只係N700系2000番台(X72),由舊N700改造而成,唔係全新嘅N700系1000番台(Gxx),有D 遺憾 對面係好 ...

我N700嘅經歷真係好好笑,16卡從來遇唔到西日本,8卡從來遇唔到九州(終於係今次好辛苦咁坐到一次),但第一次坐N700就已經係G編成 (8/2/2014,N700A 一週年)可能我只有E5 運啦xd