hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 46X改行和宜合道石梨段的可行性
開啟左側

[問題] 46X改行和宜合道石梨段的可行性

PKD32 發表於 2017-7-17 09:06 | 顯示全部樓層

吴棋源@FB 發表於 2017-7-13 16:57
之後行青公定兜出葵涌道上荔景山路?前者令荔景冇車出沙田,後者太迂回,雖然我係改道嘅受惠者(石蔭居民) ...

除非佢改埋46P全日,其中一條就可以改
dcyw 發表於 2017-7-17 09:57 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-7-17 00:12
31M的確係有機會逼到梨木道冇人上到車
而且唔係返山頂個班客
大隴街就落車個d真係行得走得梗係簡行路
31M的確係有機會逼到梨木道冇人上到車
而且唔係返山頂個班客
大隴街就落車個d真係行得走得梗係簡行路
先唔同你死等31M到有空位可以企
坐31M返大隴街個幾個站其實真係幾惡心
中間兩個站都有流水客返上山
架車去到藍田街係會放到幾個客落車既
當部車叫有少少空間既時候
班流水客又隊上車
你企又冇得同一個位置企全程
又要郁來郁去
去到打磚坪街又來多獲
建議梨貝街先落既,繁忙時間行多個站la
藍田街保你上車
個人來說,在和宜合道運動場分站下車後都會看看31M的ETA,通常3分鐘會是步至梨木道分站
會接近剛好有車到站,多半會稍等一會看看能否轉車,未能轉車便繼續步行(就當在梨木道分
站稍歇一會),少於3分鐘而下一班多於6分鐘,多半會直接步行。當然,步至藍田街分站便會
回頭望望會否有31M到站。至於235M不會選擇,與其由石歡樓下車步行回去倒不如直接沿和宜
合道步行算了,只是前者以平路為主而已。始終個人會偏向選擇轉車,以免步行太多惹來腳患
復發。

除非遇到罕見31M拖卡好多位
唔係唔會簡佢上
但實際上可以是天天不同,日日新款。
今天的拖卡都可以兩卡一同「頂閘」,明天的拖卡兩卡都有位可坐;
又可以今天脫班都可以有位可坐,明天脫班卻正常的大排長龍。

dcyw 發表於 2017-7-17 10:13 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-7-17 00:22
810係我地搭車既時間應該唔係班流水客搭車既時間掛
馬鐵都收$4.3,小巴收$3.8雙向分段叫有優勢
(以上對上 ...
810係我地搭車既時間應該唔係班流水客搭車既時間掛
馬鐵都收$4.3,小巴收$3.8雙向分段叫有優勢
(以上對上葵唔係重點la)
因為除了最近另外有事多了前往新港城外,亦不時會到馬鞍山市中心探望親朋,故
近乎全日任何時段都有乘810,所以與是否流水客時段沒大關係。當然,假如是下
午茶或上下課時段,便會出現流水客多於長途客。

當然重覆你那句「以上對上葵唔係重點la」,純粹順便說說而已。

不過你見到最誇張就成2部810 32個真係呢
一部40X載得晒
40X都算係上葵用九巴轉乘機會高既路線來架
各方面都算平衡
其實實際上,馬鞍山、大埔及北區的城隧路線都是,只是沙田區的路線因為403系
的關係而稍弱,尤其是天氣差的日子。

RonnieTse@FB 發表於 2017-7-17 16:25 | 顯示全部樓層

或者有冇可能開條新嘅城隧線,葵涌段跟35A走法然後轉入青山公路及昌榮路
例如咁

九巴45X 安蔭-火炭(山尾街)

往沙田方向

安蔭巴士總站 $8.1
裘錦秋中學
石蔭東邨
葵涌石蔭路
葵涌打磚坪街
石籬(大隴街)
石籬邨石俊樓
葵涌屏麗徑
昌榮路
和宜合道運動場
石圍角新村
梨木樹邨
可風中學
城門隧道轉車站
好運中心 $5.8
瀝源邨
禾輋邨
火炭村
火炭(山尾街)總站

往葵青方向

火炭(山尾街)總站 $8.1

火炭村
禾輋邨
瀝源邨好運中心
城門隧道轉車站
可風中學 $5.8
梨木樹
和宜合道運動場
昌榮路
葵涌屏麗徑
葵涌打磚坪街
石籬(大隴街)
石籬邨石佳樓
石籬天主教小學
石排街石歡樓
北葵涌街市
石蔭東邨
安蔭邨豐蔭樓
安蔭巴士總站

CliveTo@FB 發表於 2017-7-17 16:38 | 顯示全部樓層
RonnieTse@FB 發表於 2017-7-17 16:25
或者有冇可能開條新嘅城隧線,葵涌段跟35A走法然後轉入青山公路及昌榮路
例如咁

1. 咁嘅走線要用短車,如果客唔多當然就冇問題,不過運作上就冇咁方便
2. 兩邊總站(安蔭 & 山尾街)都冇位,要開線就一定要搵第二度擺
3. 來回都停好運中心,即係要經沙田市中心總站,咁點解唔直接停沙田市中心總站?停沙田市中心總站顯然比好運中心更具吸引力,從火車站出嚟唔使淋雨,但係好運中心同埋去大會堂等小巴要
ArnoldC 發表於 2017-7-17 18:08 來自手機 | 顯示全部樓層
CliveTo@FB 發表於 2017-7-17 16:38
1. 咁嘅走線要用短車,如果客唔多當然就冇問題,不過運作上就冇咁方便
2. 兩邊總站(安蔭 & 山尾街)都冇 ...

山尾街好多中途站線都「一線一坑」,執執佢應該吉到條坑出來。如果奇跡地打敗481、403系,直情可以山尾街↔梨貝街,不過都係要用短車。
ArnoldC 發表於 2017-7-17 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2017-7-14 23:19
剩係荃灣來往沙田都仲有條481A係度, 開巴士路線點解要取消小巴路線?

火炭果面有81K/88K轉乘, 248P就取消 ...

火炭↔城隧↔上葵養唔養得起一條巴士+N條小巴線?就算運輸署畀,九巴進智都唔濟。

城隧網絡最大優點,係只需要轉一次車,就能夠去到大部分目的地,而路線唔會太迂迴。兩頭再轉多次車嘅話,呢個優點就不存在。昌榮路行入去,你可能覺得好近,但係好多人唔係噉諗,而且上葵斜路多。31M/235M轉乘,好多人都話,兩條線好難上車。再遠啲,根本無人話非去到華員邨不可。

至於城隧通宵服務檢討,兩樣野根本唔 laa gaang,可以同時做。何況而家已經有條482。
busnrail_fans 發表於 2017-7-18 01:04 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-7-16 23:30
咁同我搭32/36B去轉城隧線有咩分別?

同埋咁兜上山先落去荃灣搵鬼搭?

再唔係加返個城隧線←→32, 36B嘅轉乘優惠囉
32, 36B往荃灣方向,補第二程差價轉城隧線往新東方向,技術上絕不成問題
問題係城隧線往荃葵方向轉32, 36B往九龍方向,加上九巴對呢個咁嘅轉乘優惠嘅商業考慮......嘿嘿......

至於條駁腳線,其實都可以放棄需求低嘅石圍角一帶,改行大窩口嗰邊,順手減輕48Z轉乘優惠對48X嘅負擔:

東北葵→和宜合道北行(停沿途各站)→梨木樹邨總站→和宜合道南行(不停梨木樹邨站至和宜合道運動場站)→青山公路葵涌段→千色店「眾安街」站→荃灣鐵路站總站→荃錦中心馬會出面「荃灣鐵路站」站→荃豐中心「眾安街」站→青山公路葵涌段→和宜合道北行(不停和宜合道運動場站至石圍角新村站)→梨木樹邨總站→和宜合道南行(停沿途各站)→東北葵

問題係43X同埋49X沿線乘客如果改搭呢條線轉乘來往東北葵,唔知會唔會慢過沙馬區其他公共交通轉乘403系小巴......
jpoon 發表於 2017-7-18 01:40 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2017-7-17 18:08
山尾街好多中途站線都「一線一坑」,執執佢應該吉到條坑出來。如果奇跡地打敗481、403系,直情可以山尾街 ...

桂地街果邊新屋邨有冇位做總站?
http://jpoon9394.blogspot.com/
GW4866 發表於 2017-7-18 13:06 | 顯示全部樓層

RonnieTse@FB 發表於 2017-7-17 16:25
例如咁

安蔭無位,而火炭果邊可以擺火炭站,跟88X咁行做埋新公屋
火炭淨係做山尾街工廠區客源基礎唔夠

另外條走線...石蔭果邊要兜去石籬再兜返轉頭明顯唔吸引
打開門,行出去,去遠啲!