hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E42 重組/加班之討論
開啟左側

[經歷分享/報告] E42 重組/加班之討論

順利村 發表於 2017-9-3 17:59 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-9-3 18:45 | 顯示全部樓層
Jacob 發表於 2017-9-3 15:57
離題一問,頭班88K/80K駁唔駁到頭班A41?

屋企人下星期飛7:50

最好起飛前兩個鐘左右入到機場
因為CHECK IN/過關/去上機閘口會耽誤你唔少時間
所以最好搭掠水線

你寧願掠水定係上唔到機?

以上回應,是否可行?是否合適?
Eddie 發表於 2017-9-3 19:39 | 顯示全部樓層

點解要搭掠水線?
N42平好多
c_carbon 發表於 2017-9-3 20:14 來自手機 | 顯示全部樓層

開班a41a由水泉澳開,經顯徑(好像286x)咁上清沙
Mel 發表於 2017-9-3 21:58 | 顯示全部樓層

88K頭車駁倒, 因為我試過兩次, 不過都危危地, 停多兩盞燈就會送車尾
sam0904 發表於 2017-9-3 23:00 | 顯示全部樓層
就算有高載車都係無用

這邊廂幾條E線日日喊唔夠載,另一邊廂就幾乎每日都有高載行A線載空氣究竟係咩玩法
世界の色の夢を見ている
 樓主| THomas20010808 發表於 2017-9-3 23:03 | 顯示全部樓層

順利村 發表於 2017-9-3 17:59
講真沙田有幾多學生去青衣南番學都成問題比盡每班2,3個
而家249X又全日, 佢地坐249X唔慢得去邊,仲平好多
...

兩者其實差不多, 但E42可以做大圍內部,而且249X加完班也不夠E42密。加上非繁去機場得E32而且做不到長亨村,有249X也可能招致反對聲音
tsing sha.png
Jacob 發表於 2017-9-4 00:26 | 顯示全部樓層
最好起飛前兩個鐘左右入到機場2 P5 M/ p+ [) I. b& i- y8 _0 h. ?
因為CHECK IN/過關/去上機閘口會耽誤你唔少時間
所以最好搭掠水線  A  k* y1 o; ]' K

你寧願掠水定係上唔到機?|

睇怕都必須被掠......

88K頭車駁倒, 因為我試過兩次, 不過都危危地, 停多兩盞燈就會送車尾

除非一定搭到,否則下班A41好忟水......你估叫佢同頭車司傳講聲「要趕A41,可唔可以快少少。」,有無用呢?定係頭班同尾班一樣,要轆住咁開?

Eddie 發表於 2017-9-3 19:39
點解要搭掠水線?
N42平好多

因為N42要行好遠囉......
homanho 發表於 2017-9-4 09:10 | 顯示全部樓層
基本上我每天都坐E42上班
8月份E42收車係較嚴重,用ETA粗略計應該少2部
9月1日和4日都唔覺有收,10分鐘時段開10分,8分鐘時段開8分

至於開車時間是日日不同的,視乎個別站長
通常0600-0700, 10分鐘時段,即使有收車都會提早後車儘量開足,個別站長會調整為12分
一般為以下模式
1. 0600-0700, 10分鐘時段 開10分; 0700打後8分鐘時段 繼續開10分
2. 0600-0700, 10分鐘時段 開10分; 0700打後8分鐘時段 開12-13分
3. 0600-0700, 10分鐘時段 開12分; 0700打後8分鐘時段 開10分
4.(較少)隨意打亂開,9-13不等

其實閣下618上不到,下班車等12分鐘完全不出奇,這個時段只是開10分,滯後2分只是交通情況而已
這班車博康開0600一向都多人搭,秦石很容易就要企,可能因為與前班隔15分的關係
熟客就識得去海福甚至新明樓搭

JJ 6360 ATS17
homanho 發表於 2017-9-4 09:14 | 顯示全部樓層

NA40@JV7629 發表於 2017-9-3 17:11
車從那裡來?即使有高載車,都唔係放落E42啦...
我地都做到化哂啦,交阻又好咩都有,試過同前車隔50分鐘, ...

agree,
邊條E線返放工時間唔多客,講多客未輪到E42

JJ 6360 ATS17