hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 39X 荃景圍 - 大學站
開啟左側

39X 荃景圍 - 大學站

bennyho1004 發表於 2017-9-6 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層

不如科學園開經大學站/火炭/源和路(不入沙市)再去石籬。40x 撒出源和路,86k/86s 搞聯合班次。47x/49x 可以兩繁都不入沙市.甚至47a 全日水泉澳-海濱花園(經葵芳入)。一來等水泉澳有全日城隧線另外都順手分流已嚴重飽和既47x
 樓主| ES6048 發表於 2017-9-6 21:05 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2017-9-6 18:15
不如科學園開經大學站/火炭/源和路(不入沙市)再去石籬。40x 撒出源和路,86k/86s 搞聯合班次。47x/49x  ...

單靠大學站、科學園及火炭往返石籬,非繁時客量難有保證…
沙中係49X大客倉,唔郁得
同埋荃灣往返沙中,不能單靠48X,
48X及49X而家都已經係不勝負荷,
繁忙時間眾安街極難上車係常事,
所以先建議39X來分流此二線的乘客,
並且開拓新客源。
40X撤出源禾路係好事,最重要有補償方案。
86K、86S要加強返服務彌補返瀝源往返馬鞍山一帶的服務。

石籬一帶交通我不熟悉,相關城隧線的建議還請熟路站友接力了。

樓主| ES6048 發表於 2017-9-6 21:21 | 顯示全部樓層
另外再大致回應各位站友的意見…

愉景新城上48X固然仍容易上車,
但本線行美環街及西樓角路一帶,可以方便內街乘客,
亦為他們往返沙田市中心多一個較快的選擇。

我有考慮過本線由海濱花園開出,但因為海濱冇位所以最後作罷…

至於飛沙中,我反而會建議於繁時開特別車解決,
平日上下午繁忙時間各開兩三班往返大學站及荃景圍,
路線編號可稱為39P。

入科學園我就擔心非繁時的需求有多少…一係加返同272K的轉乘比較好?
 樓主| ES6048 發表於 2017-9-6 21:28 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-6 01:15
嘩搭三程車去科學園...

其實我諗樓主本身設計39X係為咗覆蓋城隧而家覆蓋唔到嘅地方 咁砌完條線出嚟到最 ...

咁講真,城隧線網絡又唔係話開多一條就覆蓋得晒。
我建議的路線最多只是覆蓋荃景圍、愉城總站及大學站三個盲點,
分流49X客量及增加中大對外交通是39X的服務重點。

上葵、海濱等空位其實的確尚有空間開線,
若果想真係進一步完善荃葵及沙田的城隧線,
其實開多兩三條都仲得,只係要考慮好多因素,
而這亦不是本建議可以覆蓋到的範圍了。
10598C 發表於 2017-9-6 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-9-6 16:39
要做又係可以用晨早特別線解決, 根本白石角(豪宅區)+科學園現階段全日需求有限, 係74X夠車拆線, 加上大埔 ...

你攞村屋同大學白石角科學園比較真係好有趣 係因為39X順路可以入埋去白石角先咁做
再者而家科學園一帶對外路線只係得一粒鐘一班嘅74D 朝早食唔到入科學園嘅客 又做唔到繁時出觀塘嘅白石角客 啫係變相將班客推落地鐵到 咁你話74D客量點會高?

同埋你話拉沙田線入去大埔嘅意思係講咩?假如係話拉39X入大埔墟站 我目的係在於方便大量係大埔墟站轉車嘅乘客轉乘城隧線 無需前往運頭角乘車 亦都順路做埋白石角科學園↔大埔流水

10598C 發表於 2017-9-6 22:43 | 顯示全部樓層
ES6048 發表於 2017-9-6 21:28
咁講真,城隧線網絡又唔係話開多一條就覆蓋得晒。
我建議的路線最多只是覆蓋荃景圍、愉城總站及大學站三 ...

咁既然係咁 其實非繁可以係大學站開 繁時開幾班特班白石角做總站都係可考慮嘅 其餘時間BBI解決亦可 只不過係希望將城隧路線服務範圍擴大至白石角一帶啫 當然延長43P並改為繁時雙向服務亦都係另一個選擇
EX-TL 發表於 2017-9-7 00:43 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-6 22:35
你攞村屋同大學白石角科學園比較真係好有趣 係因為39X順路可以入埋去白石角先咁做
再者而家科學園一帶對 ...

只係回應你話樓主開條線都覆蓋唔晒沙田區, 反問你赤泥坪 九肚山 銅鑼灣山係咪都要開線應付埋, 無意同你深入探討呢幾撻地方係咩類型嘅地區.

既然你講呢啲係村屋地區, 我又想知你有冇去實地睇過, 大埔公路沿線
九肚山 銅鑼灣山的村屋同非村屋實際比例係幾多?! 譖氣講白啲, 我唔係話要開線做呢啲地區.

觀塘早上入科學園有74P, 74D係開非繁, 同你講緊叫樓主拉條全日線39X入科學園, 分別只在於一條係非繁線, 另一條係全日線(包括非繁), 你鍾意將74P同74D分開睇, 咁我都可以話如果39X拉左入科學園同大埔白石角, 其實個客量係同74D有得揮, 唔知你認唔認同.

一路講緊大學站 科學園 白石角, 唔明你最後一段點解扯左個話題去大埔墟站同運頭角, 奇怪!
10598C 發表於 2017-9-7 00:50 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-9-7 00:43
只係回應你話樓主開條線都覆蓋唔晒沙田區, 反問你赤泥坪 九肚山 銅鑼灣山係咪都要開線應付埋, 無意同你深 ...

係喎漏咗嗰條一班嘅74P 咁最少74D本身已經唔可以做白石角出觀塘班客先啦

同埋最底嗰行係回應緊你上一個post 話拉做咩沙田線入大埔 我係估緊你想講咩啫 咁又咁啱我話過“拉入大埔墟又唔同講法”呢一句啫
EX-TL 發表於 2017-9-7 00:59 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-7 00:50
係喎漏咗嗰條一班嘅74P 咁最少74D本身已經唔可以做白石角出觀塘班客先啦

同埋最底嗰行係回應緊你上一個p ...

其實我懷疑左好耐, 白石角堆樓係咪有人住, 住嗰度啲人主要去邊度.
10598C 發表於 2017-9-7 01:13 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-9-7 00:59
其實我懷疑左好耐, 白石角堆樓係咪有人住, 住嗰度啲人主要去邊度.

http://www.info.gov.hk/gia/general/201611/02/P2016110200698.htm
根據資料 白石角人口已超過兩萬 不過呢堆私樓 我諗超過一半都會揸車 尤其樓下交通仲係咁唔方便

如果講其他交通嘅話 仲有居民巴士全日往返大埔墟同繁時單向來往奧運站 仲有小巴來往沙田 繁時巴士淨系得短途272A... 反而非繁有唯一一條全日對外路線來往觀塘...

至於佢地去邊到就唔肯定啦 不過我估接駁奧運站係去方便搭東涌線去中環?