hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 111/113/671有無機會延長總站?
開啟左側

[問題] 111/113/671有無機會延長總站?

Choi 發表於 2017-9-30 06:09 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-9-29 20:32
諗深一層,113改913真係可行。

係嘅話917唔駛打番轉頭
yclam 發表於 2017-9-30 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層
果陣時(1999年)運輸署以減少中環車流才把917改回117。講開302,其實能否把302與641合併(指302服務時段以外)?
霧燈豪.HT6962 發表於 2017-9-30 15:45 來自手機 | 顯示全部樓層

回下先其實行機隧直接去彩虹道係冇乜客
而家行上路嘅5P係多客過行機隧嘅5X(雖然價錢都係一個因素)
仲有 302A行觀塘道係快過302行繞道
302 641 非繁忙時間合併其實諗得過
有時慈雲山人都而家唔理條線幾兜 只求有直接車返到屋企

樓主| ricky 發表於 2017-9-30 17:12 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2017-9-30 06:09

但117去跑馬地,近紅隧口,913就去堅尼地城,近西隧口,但會失去灣仔的客源
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2017-9-30 17:13 | 顯示全部樓層
霧燈豪.HT6962 發表於 2017-9-30 15:45
回下先其實行機隧直接去彩虹道係冇乜客
而家行上路嘅5P係多客過行機隧嘅5X(雖然價錢都係一個因素)
仲有 302 ...

所以返工時間,116去到新蒲崗,都差唔多坐滿。
前荃葵青區居民
S3BL100 發表於 2017-9-30 23:53 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-9-30 04:01
一次過回兩位,回應返一點先
慈雲山至中環經觀塘道東隧做到既客係多d
但車從哪裡來呢?而且東九道路越黎越 ...
唔入西區直達中上環係主要因為怕車程太耐吸引唔到九龍頭段客
兼而想做旺角東/油麻地快車往中上環(104/905較慢)
或者同時縮104(但904可能要加返少少班),913就跟返905咁去上環

油麻地去中環就算把啦,成大條地鐵荃灣線

反而係石塘咀/西營盤往來油麻地/旺角東,都仲有得玩下

另外,早繁西隧出口往上環方向慢車,分分鐘塞返落隧道,
反而跟 905 可以直去,行埋德輔道西都未必慢過成堆大西北線幾多。
反正都已經行左西隧,唔使塞紅隧,西營盤果少少時間都唔爭在喇,
務求食得幾多客就幾多

我自己評估 913 咁行都會快過 302 落中環

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-9-30 23:55 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2017-9-30 17:13
所以返工時間,116去到新蒲崗,都差唔多坐滿。

關回程行上路 vs 東九廊宋皇臺道咩事?

S3BL100 發表於 2017-10-1 00:00 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2017-9-30 06:09

呢個 case 同 917 好大分別

117 變 917,拖慢跑馬地乘客車程,
但彌敦道下面成大條荃灣線,10 分鐘就去到中環,
就算行西隧,都吸唔到彌敦道沿途往來中環的乘客

但 113 而家港島方向行公主道、九龍方向行大道東,
分別都係兩邊入口入紅隧最塞車的行法。
反而培正出面窩打老道落西隧好直接,落中環一定快唔少,
有能力吸返一部份頭站客,又有雙向客源。
灣仔客有巴士替代品的前提下,值得考慮改

groom1002 發表於 2017-10-1 16:25 | 顯示全部樓層
113長到咁仲拉長,除非縮短港澳碼頭
題外話:建議5D拉長至啟德郵輪碼頭
SB6206 發表於 2017-10-1 16:27 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-10-1 00:00
呢個 case 同 917 好大分別

117 變 917,拖慢跑馬地乘客車程,

但113的客源主要來自灣仔(大道東)、銅鑼灣(時代廣場)......