hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴280X新增特別班消息
開啟左側

[服務調整] 九巴280X新增特別班消息

leolaw 發表於 2017-10-24 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2017-10-24 07:29
0730-2300係30分,通告打錯左

今晚睇 ETA 已經改番...真係改得快。
leolaw 發表於 2017-10-24 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-10-24 08:01
呢個問題,我之前都提出過。

好多人話兩鐵合併後,沙田人去搭沙田M線去九龍塘轉觀塘線,同搭區內接駁線去 ...

如果淨係講價錢, 其實81c都有堆經濟實惠嘅轉乘計劃駁上新田圍。在港鐵沙中線工程完工啟用前不妨善加利用。當然81c 車程可能比較慢。

其實如果平心靜氣...一開始時同議員講D 踏實D 嘅轉乘優惠...響個會上面出句聲照計唔係太難。

當然要識得講埋轉乘地點: 280x <-> 282 @ 沙田市中心。

如果呀老師唔多願踩你, 咁都仲有會見市民計劃可以繞過佢。
lovehirofans 發表於 2017-10-24 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2017-10-24 12:44
07:00這班車過咗沙田大會堂後通常仲有座位剩。 但07:20班次到大會堂多數都fill-up 晒D 座位。08:20 班次 ...

今日0800 果班280x去到帝都頂哂閘
好彩上到最後兩個

反觀0755 80M 過左帝都
得返20~25個客
係唔知之後新田圍站上幾多客

用同一資源下開280x 到依家再加密真係無可厚非
不過都希望長遠計
無論有冇客用都好加返啲bbi 俾新田圍既
Snowbb 發表於 2017-10-24 22:57 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2017-10-22 20:52
281M叫做仲可以出九龍塘咁囉
尤其80M愈來愈疏時候,281M仲叫做到20分一班

其實如果 281M 係得隆亨/顯徑用黎駁鐵
當初係應該可以直接取消 81M 留 88M , 87B 就開雙向分段
只係咁樣做新田圍變相冇左條線一定唔批,281M 叫做順便解決 81M/88M 重疊問題
leolaw 發表於 2017-10-25 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層
lovehirofans 發表於 2017-10-24 22:22
今日0800 果班280x去到帝都頂哂閘
好彩上到最後兩個

平日 280x 早上08:00 總站開出時通常都坐滿冇乜位淨。頂閘一D都唔出奇。

白板年代...用ADS行呢班直頭在沙田大會堂舉紅牌(車頭那塊傳統紅色 "滿座" 鐵牌), 有客上唔到。原因相信係白板冇輪椅位未能提供水塘區。

但咁嘅情況...都仲有返工客不離不棄...anyway, 終於加班, 期望駿景園特班會派12米, 做完柯打就同短車線換車做番正線。
mckhgc 發表於 2017-12-24 13:39 | 顯示全部樓層
AV115 發表於 2017-10-13 11:42
咦新田圍好慘,火炭山好好?睇下新田圍有咩車先:

獅隧公路:74A, 80M, 85A, 86, 86C, 890 z# j. y' \6 U' ^; H% m/ n
邨內:81K, 82K, 87B, 281M, 282

唔知每小時有幾多班巴士服務呢區居民呢?
火炭山就得 80M, 81K 同 280X
大家都有 80M 同 81K
如果新田圍人咁都要葡萄火炭山居民,咁280X班次一定多過 74A, 85A, 86, 86C, 89, 82K, 87B, 281M 同 282 加埋! ], f& ?4

(好彩仲覆到呢個post)
仲有一點最重要,而我又o係之前85樓回覆忽略左,就係火炭山看似得3條全日線係好少,但事實上係咪咁?

火炭山同新田圍都有81K同80M,火炭山有而新田圍冇,就只有280X,唔好意思,偏偏呢條280X係最屈機。

有一條280X ≠ 只有一條線,280X可以透過青沙轉乘站轉乘所有青沙路線,仲有南行可以轉乘西隧過海線,最平可以$16由火炭山過海。

即係有280X,已等同變相有齊所有雙向青沙線、同個別南行西隧過海線。一條280X,已秒殺新田圍o個D看似多幾條,但實則一係兜、一係疏、一係貴,一係兜+疏+貴既垃圾線。

再睇下新田圍(後山)有,火炭山冇既野:撇除兩度都有既80M、廢線74A,剩低火炭山冇而又似樣既,只有九龍城85A、深水步86、九龍東89,不過火炭山都有81K BBI補足(81K有BBI 85、86、89),係畀多$0.3!

城隧線就兩度都冇,兩度都要靠唔夠既BBI(兩度都係欠263、269D),係新田圍贏個馬鼻可以多條282 BBI 城隧線,比81K BBI城隧線平$0.7!

簡單講句,係要比較的話,

新田圍優勝:
1多條282,比81K平$0.7(但駁鐵的話,新田圍有機會貴過火炭山,下面講)
2.大圍(又貴又疏既)掠水3飛
3.通宵旺角綠小3飛
4.九龍城85A、深水步86、九龍東74A,免轉車同平$0.3
5.86C
6.74A(......)

火炭山優勝:
1.港鐵兩蚊機(之前講左,變相最平$2.3落山駁鐵,即使上山要$4.3,平均都係每程$3.3,比新田圍282 每程$3.8平$0.5)
2.280X,等同變相有齊所有雙向青沙線、部份南行西隧過海線
3.上午中環邨巴(一班)
4.一城威院綠小811,遠比82K頻密,貴$0.8係咪值就自己唸
5.上繁馬鞍山綠小811S

好似新田圍好少少,之但係上面每個item份量係咪一樣,尤其火炭山第2項,係咪夠秒殺新田圍第3項以外既全部,自己衡量。

同埋都係o個句,火炭山住得入去既,都係自己選擇,唔滿意有權自行搬,新田圍又係唔係呢?

最差配套 狗也不D
Snowbb 發表於 2017-12-24 22:27 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2017-12-24 13:39
(好彩仲覆到呢個post)
仲有一點最重要,而我又o係之前85樓回覆忽略左,就係火炭山看似得3條全日線係好少, ...

就個人睇法而言 , 以新田圍既需求作標準既話
其實現有既路線網路已經唔算極差果種
起碼九龍東有頻密既 89 , 九龍西又有 86/86C 兩飛 , 去市中心又有頻密 282 同埋額外一條 81K
無必要整太多直達線落新田圍度 , 新田圍欠缺既野只係完善既接駁同埋 BBI
南韓金仔 發表於 2017-12-25 07:02 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-12-25 10:50 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2017-12-25 07:02
其實要解決80M,281M有
85拉上穗禾改沙中,新田圍特快
加2車
85B改顯經開兜四美出九龍塘
加剩下掛牌
或者
85拉上穗禾,加3車
85B改沙田段逆走至出入隧道。
一律85B,85加九龍塘至沙田雙向分段。
最後絕招兜九龍塘站兼沙九雙向分段
281M+80M掛牌夠車比85

你咁做就整死咗條85B
顯徑開入四美然後再返回原線
呢度肯定兜走唔少顯徑客
仲有85 85B根本去唔到九龍塘
最近都要金城道
去到九龍塘果條反而係86C
而加3架車俾85根本無用
穗禾苑根本擺唔到咁多車仲要架架都係大車

以上回應,是否可行?是否合適?
Snowbb 發表於 2017-12-25 11:18 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-12-25 10:50
你咁做就整死咗條85B
顯徑開入四美然後再返回原線
呢度肯定兜走唔少顯徑客

佢個意思應該係 85 同 85B 來回兜九龍塘站
但 85 上穗禾苑又唔經大圍 、同 85B 顯徑開 , 明顯唔係正確地處理 85/85B 既方法

85 經大圍走唔甩
因為一來大圍都有唔少客搭出九龍城 ( 站位靚過 85B ) , 二黎區內段幫 80K/88K 手
不過個人認為 85B 兜九龍塘站可以考慮
因為可以順勢取代 281M , 並且加強 82K、87B 服務 , 85B 又可以做埋顯徑駁鐵
當然無論點改 85B 亦只能撐到沙中線為止