hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴280X新增特別班消息
開啟左側

[服務調整] 九巴280X新增特別班消息

leo_ku 發表於 2017-12-25 11:23 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2017-12-25 11:26 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-12-25 11:35 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-12-25 11:26
82M 取消的時候, 85A 都無來回程行九龍塘站啦。
到時顯徑有港鐵站, 邊個同你駁腳出九龍塘?

82M 個情況唔同 , 因為佢行既地方基本上都有鐵路覆蓋
廣源駁鐵又唔夠 82X 快 , 咁自然 85A 就無必要擔當起駁鐵角色

相反 281M 行經既顯徑一日未有港鐵站 , 就仍然可以有駁鐵既作用
mckhgc 發表於 2017-12-26 20:29 | 顯示全部樓層

南韓金仔 發表於 2017-12-25 07:02
其實要解決80M,281M有
85拉上穗禾改沙中,新田圍特快
加2車

85B、顯徑來往九龍塘駁鐵,呢D都就快成為歷史名詞,仲攪乜野呢?
兜四美,以顯徑班貴賓,唔肯過你?286X已可見一班,從來人地兜畀佢就好應份,佢兜畀人佢就嗌過份。

反而應該唸下,東西線鐵路通車後,好大機會繼85B後第二條死既巴士線,莫過於281M,分分鐘同85B同日死,就算唔死都應該會削到同82K差唔多。

到時最大問題又係新田圍 < > 大圍/顯徑,唔只冇左呢條相對最密同最平既線(區內線去大圍,大多數時段20分鐘一班,收$5.1,已幾乎係全沙田最疏兼最貴(除左馬鞍山),但對新田圍黎講,卻反而已係最密最平,差成點可見一班),仲有就係BBI,尤其最有用係 281M BBI 81C,到時只可靠81K或282 BBI 81C,唔只冇左原站轉乘,後者仲要垃圾計較到只限南行。

88M冇左,就要281M雙向兜顯徑巴總,畀顯徑巴總班貴賓原封不動咁上落車;87A冇左,就要87B南行兜紅梅谷路,畀原88K BBI 87A班貴賓原封不動咁轉車(原81K及81M BBI 87A就當冇左件事);將來281M冇左之後,你估 281M BBI 81C呢條數,佢又會點找?重推82A計劃兼設足夠BBI?或者會唔會找?

味又係線照削,補償零。

講返呢個post既正題,280X駿景園特車都有左接近兩個月,唔知客量多過當年280P @新田圍幾多倍呢?可以88K BBI 280X解決都唔做,要開特車咁巴閉,肯定多過當年280P @新田圍勁多啦。

最差配套 狗也不D
Snowbb 發表於 2017-12-26 21:31 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-12-26 20:29
85B、顯徑來往九龍塘駁鐵,呢D都就快成為歷史名詞,仲攪乜野呢?
兜四美,以顯徑班貴賓,唔肯過你?286X ...

巴士公司既諗法 , 就係認為新田圍係無利可圖既老人邨 。

基本上新田圍客大多數搭車都係以區內為主 , 無論係搭 81K 落沙角、282 落市中心、82K 落大圍/威爾斯
所以佢都唔會有誘因去改善新田圍對外交通 , 最後 87B/281M 要兜個大圈先出九龍

另外條 281M 見過咁多次非繁都係得屈指可數既客量 , 除左上下繁用單層可以企人
所以顯徑站啟用後 281M 基本上係任其宰割 , 減班/取消係在所難免

不過仲有一條叫 82B 既物體 , 非繁同 281M 都係海軍鬥水兵既客量
或者應該將佢同 82K 重組黎改善新田圍 - 大圍服務 ?

同埋其實 , 同區條 80K 都係收緊 $5.1

HM3044 發表於 2017-12-30 00:58 | 顯示全部樓層
80K 82K 281M 重組最好拉埋804小巴一齊做
mckhgc 發表於 2017-12-30 10:31 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2017-12-26 21:31
巴士公司既諗法 , 就係認為新田圍係無利可圖既老人邨 。

基本上新田圍客大多數搭車都係以區內為主 , 無論 ...

據2016年中期人口統計,沙田(不計馬鞍山)80年代落成之公共屋邨,65歲或以上人口百份比,

屋邨  總人口 65+人口  65+人口所佔百份比
瀝源 8131 2409  29.63%
禾輋 18575 4255 22.91%
沙角 14522 4384 30.19%
博康 13987 3951 28.25%
乙明 9577 2399 25.05%
美林 9879 2634 26.66%
秦石 5324 1432 26.9%
新田圍 8826 2468 27.96%
新翠 17475 4528 25.91%
隆亨 13306 3100 23.3%
顯徑 17069 4676 27.4%
廣源 12835 2140 16.67%

講人口老化,頭三位係沙角、瀝源、博康,新田圍係排第四。
除左廣源不知為何特別偏少,隆亨同禾輋算係比較少之外,其他既,根本叮噹碼頭。
但就只有新田圍,不斷被炒作成「老人邨」,不斷以此來作瘋狂閹割的合理理由。

82B,也是一大荒謬,點解零願開一條明知拍烏蠅線,都唔肯用黎開82A、改善82K?
大家客量海運鬥水兵,都要要去開82A,281M就要削?合理嘛?

80K收費只係同281M打和,沙田(除馬鞍山)任何地方去大圍,貴過$5.1既,重有MTR馬線沙田圍站以北(呢個係昔日九鐵定價不合理遺留既問題)$5.3;同埋綠巴804廣源至富豪$5.6。

要搭80K去大圍既有咩人?新翠美林,行仲快,沙市有283有火車,剩低就只有源禾路,同一城內街、愉田愉翠呢D。論同呢D地方大圍既距離,比較新田圍同大圍既距離,80K 畀$5.1去大圍,都仲叫做比較合理。

而且大家都係畀$5.1,甚至更貴既MTR馬線或綠小804,有邊個要忍受20分鐘一班既服務呢?

如果遇上82K或87B,仲要唔止$5.1。

即使281M取消,如果如你所講,聯同82B重組,開一條大圍版282,10-15分鐘一班,收費以不超過81K為限,提供足夠BBI,已經皇恩浩蕩。但你估下又會唔會呢?
最差配套 狗也不D
Snowbb 發表於 2017-12-30 11:17 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-12-30 10:31
據2016年中期人口統計,沙田(不計馬鞍山)80年代落成之公共屋邨,65歲或以上人口百份比,

新田圍邨的特點除左係老年人口比例偏高外 , 區位因素亦影響到新田圍的交通配套 。

你提到沙角、瀝源、博康同樣係人口老化嚴重的屋邨 , 但我地睇返不同地區之間既區位就會發現
新田圍邨係零舍地係山上面 , 仲要係獨立一條屋邨 , 山下巴士路線兜上去係相當費時

基本上你上述提到既大部份屋邨都唔係好似新田圍邨呢個情況 ,
所以點解新田圍邨的交通配套較其他地區遜色 。

82B 有人提過似係因為配合將來美田發展而全日 ,
只不過因為依家太早全日所以非繁客量相當慘淡
mckhgc 發表於 2017-12-30 11:41 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-12-30 11:17
新田圍邨的特點除左係老年人口比例偏高外 , 區位因素亦影響到新田圍的交通配套 。

你提到沙角、瀝源、博 ...

所以話,新田圍問題唔係老唔老人邨,而係「豪宅地段」,唔係要求山下巴士路線兜上去,只係要求合理BBI,呢樣野水仔架288一早已做到,但老九態度對新田圍係擺明恰你。

如果話係老人邨就可以不理,照同樣邏輯,路徑沙角既巴士線,大可全部行大涌橋路算,唔應該兜又彎彎曲曲又燈位多多既沙角街,反正沙角博康都係老人邨,而且行去大涌橋路上落距離唔遠(至少比新田圍去秦石好太多),
但事實卻係大量區外區內線,有更快既大涌橋路唔行,係要兜入沙角街,服務呢兩條比新田圍更老人邨既老人邨。

仲未計真豪宅既世界花園,如果新田圍既需求同待遇係足夠係合理,咁世界花園直頭連巴士站都唔值得有,但偏偏世界花園某D待遇卻反而仲好過新田圍。

最差配套 狗也不D
cz9328 發表於 2017-12-31 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2017-12-26 20:29
講返呢個post既正題,280X駿景園特車都有左接近兩個月,唔知客量多過當年280P @新田圍幾多倍呢?可以88K BBI 280X解決都唔做,要開特車咁巴閉,肯定多過當年280P @新田圍勁多啦

回應駿景園特班客量 vs. 280P 圍城客量。

其實唔容易直接比較。
當年280P約40個圍城客唔記得係咪每日總客量,但當年280P每日有9-10班車左右, 如果要夾硬比較, 係咪應該40 除9??

定係應該計早上8點正左右到圍城站那班車有幾多人在圍城站上??

後者冇資料在手。