hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴收番大埔K巴自己做?
開啟左側

[路線消息] 九巴收番大埔K巴自己做?

BigBean 發表於 2017-10-29 03:03 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2017-10-29 01:54
大圍站、沙田站、粉嶺站、上水站個個站都喺正市中心,唔係住喺市中心要畀錢駁車去港鐵站係無可厚非
但係 ...

大埔中心(唔好有中心兩個字就當佢係市中心), 富善村, 廣福村,
其實都只係幾條屋苑, 係有火車站之後才出現的, 要畀錢駁車去港鐵站係無可厚非,
點解要話 "大埔墟站偏離大埔市中心",
而唔係 "果幾條屋苑偏離大埔墟站".
又點解無K巴補償粉嶺站偏離聯和墟呢個問題

fatpear 發表於 2017-10-29 04:39 | 顯示全部樓層
BigBean 發表於 2017-10-29 03:03
大埔中心(唔好有中心兩個字就當佢係市中心), 富善村, 廣福村,
其實都只係幾條屋苑, 係有火車站之後才出現 ...

大埔中心唔係市中心咁邊度先係? 唔係新達+大埔墟先叫市中心呀?

回正題
的確大埔有免費K巴轉乘咁多年而其他新界東其他區份都無嘅情況下
道理上港鐵繼唔繼續呢個大埔獨有優惠只係「俾你係人情, 唔俾你係道理」
但現實係港鐵年年賺大錢仲年年加價, 喺咁嘅情況下出師無名咁取消現有優惠唔俾傳媒同議員大造文章就奇
相信港鐵係無理由製造呢個關公災難俾自己
如果港鐵真係唔想再自行派車&司機去run呢幾條K巴線
最可行都係交俾九巴接手, 再分別喺各個現有K巴上車站附近位置設特惠站俾港鐵客減番程駁腳費

yclam 發表於 2017-10-29 07:37 來自手機 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2017-10-29 04:39
大埔中心唔係市中心咁邊度先係? 唔係新達+大埔墟先叫市中心呀?

回正題

公道點說,大埔未開發新市鎮前,廣福道及南盛街一帶才是當時的市中心。當大埔中心一帶於八十年代開始發展時,大埔的「中心」由廣福道一帶變為大埔中心。正如未有荃灣地鐵站前,沙咀道及楊屋道是荃灣的市中心。

講番正題,現時「九巴收番大埔K巴自己做」一事有無最新消息?
currypig 發表於 2017-10-29 09:05 | 顯示全部樓層

yclam 發表於 2017-10-29 07:37
公道點說,大埔未開發新市鎮前,廣福道及南盛街一帶才是當時的市中心。當大埔中心一帶於八十年代開始發展 ...

完全認同,正如天水圍同埋將軍澳
天水圍市中心明顯是創造出來的,因為佢成個區都係開發出來
將軍澳都大致相同,但佢個市中心,都隨著地區發展,
由寶琳新都城一帶,被政府及地產商遷移左去將軍澳中心果邊

所以,大埔市中心... 某程度上,當年九鐵的確係落戶市中心的
shakugan2005 發表於 2017-10-29 09:14 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2017-10-29 04:39

回正題

冇左K11/K16/701/702免費接駁服務未又唔係當花邊新聞咁提一日半日算數, 年年加價未又唔係由十送一變第二程九折再變一程減3%係咁CUT, 就係因為個品牌都已經臭哂, 再臭多D又有咩所謂, CUT埋K12/K17/K18免費接駁服務最多未比媒體唱一日半日, 港鐵邊會CARE? 個重點係九巴會唔會接手同點樣接手既姐, 區議員/市民點樣反對冇左免費接駁服務都唔太係重點
fatpear 發表於 2017-10-29 12:31 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-10-29 09:14
冇左K11/K16/701/702免費接駁服務未又唔係當花邊新聞咁提一日半日算數, 年年加價未又唔係由十送一變第二程 ...

K11取消係因為有咗馬鐵第一城站
K16/ 701/ 702 係因為西鐵延線開通
雖然事實上嗰幾個新站cover唔哂原有巴士線嘅接駁位
但港鐵都叫出師有名

大埔幾條K巴線如果港鐵真係零補償取消
完全係出師無名,始終優惠呢家嘢係易俾難收
K巴又唔似現時其他港鐵優惠有講明個期限
唔俾人嘈到上天先奇
仲未計遲d有補選,一定會被拎嚟發大做爭取事項

hk20020062 發表於 2017-10-29 12:48 | 顯示全部樓層

富亨徐生成功爭取攬炒
jocosben 發表於 2017-10-29 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2017-10-29 01:54
大圍站、沙田站、粉嶺站、上水站個個站都喺正市中心,唔係住喺市中心要畀錢駁車去港鐵站係無可厚非
但係 ...

北區本身保鐵度高,有無免費轉乘,你比錢駁車又好,行路又好你都會搭番佢,甘梗係老馮唔比你喇,但大埔本身保巴,你唔比免費轉乘佢搭哂巴士去
CRH5 發表於 2017-10-29 14:01 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2017-10-29 12:31
K11取消係因為有咗馬鐵第一城站
K16/ 701/ 702 係因為西鐵延線開通
雖然事實上嗰幾個新站cover唔哂原有巴 ...

701 702 好似係因爲兩鐡合併 wor
shakugan2005 發表於 2017-10-29 14:02 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2017-10-29 13:26
北區本身保鐵度高,有無免費轉乘,你比錢駁車又好,行路又好你都會搭番佢,甘梗係老馮唔比你喇,但大埔本 ...

太和/大埔墟係保鐵嫁喎, 唔通搭74A咩? 自不過可能有人係大埔中心果面行返去太和/大埔墟搭鐵, 又有人係太和果面行返出去搭74X咁姐!