hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴收番大埔K巴自己做?
開啟左側

[路線消息] 九巴收番大埔K巴自己做?

kitarolo 發表於 2017-10-27 07:29 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-27 00:24
咁十年前都冇咁多車係路上面行走

封咗蔚景園係有
改善過幾個月……
但就好快被增加嘅
車流抵銷,而家當然比
十年前未封出口更衰。

大埔往九龍/荃葵
都有部分人改搭鐵
(所以取消K巴轉乘
就更加出師有名?)
但北嶼全程搭鐵兜得嚟
又貴,東鐵經沙田/北區轉
龍運線亦唔見得係好方法。

第日開埋蓮塘就……
重建沙田站/新城市
幾乎不可能,T4路除
居民反彈外,實際用途
都只係便利馬鞍山進出
尖山,無助水粉埔南下。
nickk 發表於 2017-10-27 09:06 來自手機 | 顯示全部樓層
T4開通,馬鞍山去城隧尖山既車可改用T4,而不用再行馬料水或火炭路,對大埔公路沙田段既車流有一定幫助。
樂仔〞 發表於 2017-10-27 10:09 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-10-27 07:29
封咗蔚景園係有
改善過幾個月……
但就好快被增加嘅

蔚景園個出口唔封應該仲恐怖

其實係唔明點解青沙個出口要放到咁近新城市啫
如果去到美林邨嗰邊先叉出去青沙,大埔公路同沙田鄉事會路 D 車嘅交匯距離長 D,都唔會搞到咁塞

(同樣情況係龍翔道天橋兩邊出入口 ... 又係衰同一個問題)
pch_yeung 發表於 2017-10-27 10:41 | 顯示全部樓層

"蔚景園個出口唔封應該仲恐怖"

呢點絶對同意, 以今時今日嘅車流量, 個紅綠燈會倒塞番入埔公, 可能未到火炭就要拉手掣
而家就算繁時起碼都仲叫郁到
284 發表於 2017-10-27 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
nickk 發表於 2017-10-27 09:06
T4開通,馬鞍山去城隧尖山既車可改用T4,而不用再行馬料水或火炭路,對大埔公路沙田段既車流有一定幫助。 ...

認同,T4有必要盡快興建。
CRH5 發表於 2017-10-28 00:38 | 顯示全部樓層
FD_8592 發表於 2017-10-23 21:15
不如遂條K 線拎出黎研究下 可以點執
K12 應該係大埔4K 最多人搭 如果九記接番黎做 應該會保持番用咁多架車 ...

坦白講,大埔K巴有部分車長渣得好慢,再加上K12 D燈唔太順(尤其是八號花園開車後到轉入南運路個幾盞燈),又多客,非繁間唔中係一田,甚至八號花園已經脫卡......
班次又唔算穩定,有種感覺係鐘意開就開、唔鐘意開就唔開...... 除非真係甘岩有車,否則出市區一般都唔會搭K12,行去太和/搭72、72X出市區,的士去埔鐵多......
有時真係唔明點解D人係都要將K巴捧到上天甘......

053h4 發表於 2017-10-28 08:39 來自手機 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2017-10-28 09:26 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-10-28 08:39
你睇下九巴幾有心做先啦重有你話一般唔坐K12真係搞笑,明明部車乘載率高過好多大埔中心的巴士叫無人坐?個 ...

睇清楚先啦,我話自己一般唔搭 K12 姐,冇話D居民唔坐wor
事實上,身邊都好多朋友都係情願行去太和搭鐵都唔搭 K12,就係因為班次太唔穩定、搭車時間太耐
我冇話淨係搭巴士/巴士優先,我自己都會行去太和搭鐵,係真係咁啱有K12 先會搭
建議你可以試下岩岩走左班 K12 走去等上車搭到埔鐵,對比行到去太和搭埋鐵到大埔墟,睇下邊個快D

咁講真,如果你係由富善去廣福,行路快過搭 71S 有幾奇,D人上落、等南運路D燈唔係時間咩
同埋坦白講,72 沙田返大埔唔算慢

053h4 發表於 2017-10-28 10:59 來自手機 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2017-10-28 11:40 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-10-28 10:59
唔算慢?先唔講大埔道有無上落影響速度
重要我無記錯新城市無分段
你望下72班次幾密先,K巴密定72密啊?

師兄,稍安勿燥
“本綫路提供到站時間預報查詢功能,歡迎下載 App 1933 瀏覽”,同埋 72 係定點班次,易等好多
無可否認,K12 係比 72 密,但班次不穩、D燈唔順、多人上落,分分鐘搭K12 行到上埔鐵月臺個陣,72 已經到鹿茵山莊,甚至中大,有時真係情願行去太和搭火車,行到一身汗都唔搭 K12
同埋有時K巴等車時間同 72 真係有得揮,我試過~1700(差唔多係山路工人收工時間)岩岩 miss 左班 K12,照等下班,期間見到一架 72 經過,下一班 K12 十幾分鐘後到,結果搭火車出到帝都見返同一架 72
沙市冇分段依個問題,搭開既/有研究轉乘優惠既就知點樣可以平D返到大埔

其實你搭過依段 72,就知道其實行山路出沙田唔算慢
平日日間正正常常連山路上落,七八個字點都出到沙田,夜晚最高紀錄可以五個字由沙市返到舊墟小學

依個係我依位 small small potato 係大埔幾年得出既經驗
如有任何高見,請多多包涵,不吝指教