hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 287x加密班次
開啟左側

[路線消息] 287x加密班次

ADS@81K 發表於 2017-10-28 21:11 | 顯示全部樓層

RE: 287x加密班次

leo_ku 發表於 2017-10-28 19:54
你講左咁耐都仲未答到我,
點解佐敦油麻地要慢1分鐘換比你大角咀快起碼15分鐘?
彌敦道客少過大角咀客?

佐敦油麻地慢一分鐘換大角咀快起碼15分鐘就更加抵
反而我有興趣知287X慢一兩分鐘會倒得走幾多彌敦道客
如果慢一兩分鐘就可以倒走一大堆客咁真係破盡紀錄
巴士公司更加唔會再做路線重組

更加唔計彌敦道用多幾分鐘
就可以令大角咀絕大部份時間快近20分鐘
大角咀有客做咩唔停得?
既然58M停屯公三站出到客
點解287X去程停多個大角咀出客又唔得?
既然講到287X去程唔可以用多幾分鐘停大角咀
咁點解58M又唔可以飛屯公三站
推翻堆客落60M/67M跟手流水客改搭58X/260X?
横掂都係搭多10分鐘車
等多幾分鐘車炸嘛

YoungMan 發表於 2017-10-28 21:46 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-10-28 19:53
海富同柏景兩個站就有300個客,咁都叫少?
利申:287X改道受惠者

全日計300,一班車平均10人唔夠,佔全線整體客量十分一都無
Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-28 21:56 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-27 23:15
套用番前立法會主席曾鈺成一句話:唔該你講少D無用的說話。

如果因為連翔道近大角咀就要停比你, 那麼280 ...

簡單一句
請問你搭過81同287X未?
未既跟據閣下既講法應該無權討論
再講一日未加站一日未知效果
再跟據閣下講法亦都唔應該咁快講到咁死

如果慢一兩分鐘會趕客既話
條佐敦道日日都應該可以幫287X倒到無晒客

"81咁慢"都講得出
我覺得真係無咩需要同真係立心不良既版友討論
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-28 22:11 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2017-10-28 16:43
平衡咗?大角咀回程特快去程特慢,呢樣先係唔平衡嘅地方

不過既然287x最後都冇喺連翔道近奧運站對出加站 ...

反而我好奇連翔道加站加唔到站可以係邊到搵到相關資料

其實如果加到站換取可以唔入柏景灣其實唔錯
leo_ku 發表於 2017-10-28 22:18 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-28 22:32 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-28 22:18
搭過喎, 咁我講得野未? 你呢?

搭過81既但又可以得出大埔道咁慢既理論
可足證閣下講大話剩係識得吹水係無用

我可以用兩年每逢一至五日日搭81或287X既經驗同你講
正常情況下北行81同287X差極都只會打成平手
更多時間81北行仲快過287X北行到第一個大圍分站

北行大角咀少客代表南行大角咀一定少客?

慢1-2分鐘既287X要死
慢3分鐘以上既N8P覺得無問題
你玩晒啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
gu9434@24 + 1 + 10 條友根本就係雙重標準 自打嘴巴.

查看全部評分

brianso198 發表於 2017-10-28 22:40 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-10-28 22:11
反而我好奇連翔道加站加唔到站可以係邊到搵到相關資料

其實如果加到站換取可以唔入柏景灣其實唔錯

更大既機會係加站+繼續入柏景灣...

同埋個人認為287X最大問題似唔夠載多D囉...

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
leo_ku + 1 精闢見解

查看全部評分

gu9434@24 發表於 2017-10-28 22:44 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2017-10-28 22:18
搭過喎, 咁我講得野未? 你呢?

"條佐敦道塞車,就等於應該要加站令到條線更加慢? "

既然都係塞車 本身都係咁慢 點解唔可以停多個站??
早到同遲到都係要等燈.. 我就真係睇唔到有幾咁大影響
親身例子: 6D西行石峽尾見到前車 前車係燈位過左 我搭果架就要等多轉燈位
如果去到東京街站已經可以貼著前車

PS1:"基本上全天候係有蓋通道連接晒,要行少少絕對可以接受"
原來奧海城的士站係有蓋 長知識了
要人支持飛站 簡單D話穩定行車時間咪夠(本版大部份人都有共識)
但唔係搵埋d 九唔搭八既理由..
要海富/富榮行接近10分鐘"有蓋"通道就叫絕對可以接受????

PS2:唔使回覆 下面按個"反對制"就得
Ravenclaw 發表於 2017-10-28 23:08 | 顯示全部樓層
話81慢果d,就算唔塞車280X都系快81 5分鐘到沙中...
brianso198 發表於 2017-10-28 23:12 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-10-28 23:08
話81慢果d,就算唔塞車280X都系快81 5分鐘到沙中...

280X北行真係...

坐過一次塞車版既280X去沙田,
下次坐81好過...

呢堆車死等一條根本無著數...