hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 980X加班消息
開啟左側

[小道消息] 980X加班消息

drbean7218 發表於 2017-11-30 09:37 | 顯示全部樓層

睇返有心的馬鞍山乘客數980X的客量

1. 朝早
- 頭車企幾個客離開耀謙樓
- 新港城至耀安, 每個站都是單位數字的乘客上車, 可能乘客見到無位坐或唔想企都唔想上車

2. 放工
- 頭5班車多見頂閘入西隧
- 聽過頭車在金鐘要企
- 皇后街可能等到第4/5班980X先有機會上車, 不過多了乘客見到981P埋站都上車入了馬鞍山先再算
- 尾車要企, 但未致頂閘

如果乘客可以盡量行入車廂就更好。放工我有次搭980X 第4班車, 下層只是企20人, 仲企得鬆動。 但車長見乘客企到車頭, 無停林士街及皇后街直去西隧。有車長就好好人, 盡量都停皇后街, 上得一個就一個。

980X可否用12.8米巴士? 因為聽得太多乘客講話放工在林士街, 皇后街及西隧轉車站上唔到車。
eternalflame 發表於 2017-11-30 10:11 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2017-11-30 09:37

1. 朝早

980x已經算係企得多人,因為大家都知得個幾班,大家都會盡量企入去
晚繁個幾班除非頂埋頭閘,皇后街甚至西隧口都會盡量埋站上得幾多得幾多
不過近來以我係皇后街等車的經驗,第3班車一定會飛站,而第4班車就睇下彩數
尾車下層水塘位隨時仲有位企,所以唔怕等都可以等尾車
另外新巴司機比較肯踩,試過好多次由連翔道上青沙時俾新巴過左九巴
返到馬鞍山快九巴1-2枝燈

至於12米8,聽新巴司機口氣話係對家公司唔肯

KelvinSJ743 發表於 2017-11-30 10:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
drbean7218 發表於 2017-11-30 10:41 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2017-11-30 10:11
980x已經算係企得多人,因為大家都知得個幾班,大家都會盡量企入去
晚繁個幾班除非頂埋頭閘,皇后街甚至 ...

大家用唔同路線出皇后像, 追到真是唔奇。
放工搭980X, 981P, 我都會認著車長用邊條路線出皇后像
1. 官方路線
2. 軍器廠街, 告士打道
3. 金鐘(西)總站

最快的一個車長, 由金鐘總站開車用了2分半鐘就出到皇后像。就算981P 3車及980X 5車開車時間差1分鐘, 2個車長用唔同路線出皇后像, 980X 5車可慢過981P 3車 13 mins 到皇后像。

我就唔鍾意同人迫, 所以搭981P尾車入到馬鞍山轉車。981P尾車的客量有進步, 以前都是半滿入西隧, 現在坐滿/ 差不多坐滿入西隧。入到富安, 好彩的上到小巴803/808。就算轉巴士都坐得舒服, 間中都遇到好吉的40X, 85M, 87D & 89D。

至於12.8米巴士, 我都理解對家公司唔肯。因為九巴980X及981P有681 order, 它們日間都要做返681。如果681可以行12.8 米, 就無問題, 但好像過唔到試路?

AVW28 發表於 2017-11-30 11:28 | 顯示全部樓層

做周末和假日反而有得諗,做d去澳門和入離島玩既乘客。去澳門既,架車停港澳碼頭,上信德就有船搭。(不過港珠澳大橋開左就未必有呢隻歌仔唱)
入離島既,可以係中環街市落車,行過去港外線碼頭都唔算遠。
LL3850
mrm23 發表於 2017-11-30 13:17 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2017-11-30 09:37

1. 朝早

西隧轉車站,除尾車外,基本上其他都上唔到..
HG3632 發表於 2017-11-30 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層

之前試過搭九巴980X 皇后像上有一半人要企 砵甸乍上唔曬已經頂閘 如果可以直接上橋就好 (不過我都知冇咩可能...)
AtrHenu 發表於 2017-11-30 15:50 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2017-11-30 10:41
放工搭980X, 981P, 我都會認著車長用邊條路線出皇后像
1. 官方路 ...

就算九巴不肯將派3ATENU行980X,981P;新巴城巴應該可以向運吉申請61/63-64系試驗行該2條線(980X,981P).

皆因也有類似聯營線只有單一公司先申請試驗行12.8米車輛並獲准行走的例子.
如:
隧巴985(九巴率先申請行12.8米,但相反新巴並沒有同時申請行12.8米;結果目前只有九巴獲准行巨無霸).
機場島/廸士尼穿梭線S1,R8(當初也都是只有城巴率先向運吉申請行12.8米車輛,最終只有城巴率先派65/68系行走該2線).

雖然以上例子表面上只有單一公司申請行12.8米車輛,
但最終也令到對家(新巴,龍運)現正向運吉申請985,S1,R8行61系(985)和15/25系(S1,R8)並等待有關部門處理中.
JH_LE4612 發表於 2017-12-1 05:42 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2017-11-30 10:41
1. 官方路 ...

我又唔理解喎,你自己咁定個柯打出嚟嘅自己出唔到大車係自己問題,又可以影響到對面海公司派車?好魚蛋囉。城巴又可唔可以投訴九巴車有wifi先?

第一次幫港島公司,好唔慣...當然我認為馬鞍山過海線盡早變哂長車,有助沙中後留客。
drbean7218 發表於 2017-12-1 08:46 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2017-12-1 05:42
我又唔理解喎,你自己咁定個柯打出嚟嘅自己出唔到大車係自己問題,又可以影響到對面海公司派車?好魚蛋囉 ...

所以新巴想用12.8米行980X的, 大可以同TD申請, 唔駛理九巴。上面都有相似的例子可以參考。