hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A29改動
開啟左側

[服務調整] A29改動

HT408 發表於 2017-11-17 20:16 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-11-17 19:55
而家皇崗同深圳灣跑狗最多人就係觀塘
想像力就無,曾經直巴公司做過lor

由頭到尾都係你自己一個一口咬定人地會加短途車,你有咩證據?

條線加幾個站又無改路,我就未見過一條線喺呢個情況下要上RPP/區議會嘞(除非議員自己提案要求加站)

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
Charon1999 + 10 突破盲腸
10598C + 1 + 10 多謝你幫我回應佢

查看全部評分

LAK2 發表於 2017-11-17 20:32 來自手機 | 顯示全部樓層
其實呢依家A29 回程都停觀塘,又唔見佢整A29S 觀塘止步既?  
10598C 發表於 2017-11-17 20:34 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-11-17 19:57
方案1最多都係慳一架車咁大把但係放棄哂土瓜灣/紅磡返觀塘嘅$7
慳埋都唔夠蝕

其實淨係改機場方向經偉發道上觀繞就得,回程直行觀塘道好過,反正行觀繞唔順路,咪順手執幾個流水客囉
JX9097 發表於 2017-11-17 20:36 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-11-17 17:26
其實A29停觀塘道,有D野明朗化左
觀塘道入機場解決了

樂華啟德大可以將A22變身
反正樂華依家都係轉車,畀架直車點都唔會反對
啟德就行佐敦都唔覺特別兜
kay 發表於 2017-11-17 20:36 | 顯示全部樓層
其實A22如果同A29分工
應該藍田站一開,就直接去啟麗區,入埋啟德
世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2017-11-17 20:39 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-11-17 18:18
個人力量係渺少,不過係公眾未識醒時已經過左基本已成事實
下年配合所謂A22大重組,以A29原有服務水平滿足 ...

即使A22抽離觀塘區都唔等於A29會減班
將軍澳段都只係大約10分鐘車程
即使唔開將軍澳段都唔見得觀塘段開密幾多
transbus 發表於 2017-11-17 20:41 | 顯示全部樓層

起碼將軍澳開發咗咁多年,
未見過93A 93K 93M 95 95M 98A 98c
290 290A 296c 297 690 694開九龍段短途車。
連214開短途,都未輪到290A要,
都唔知對A29有咩好驚。

反而日後觀塘太依賴A29一樣煩,
將隧一出事,唔會比A22衰喺漆咸道好。

都係嗰句,
將軍澳截咗成個東九嘅過海地鐵,
幾十萬人都未報警暴動啦..
哩條數又點計?
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
JX9097 發表於 2017-11-17 20:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-11-17 20:36
其實A22如果同A29分工
應該藍田站一開,就直接去啟麗區,入埋啟德

其實都有諗過咁拆
A22   樂華開, 經啟麗啟德入土瓜灣, 30分鐘一班
A26   油塘開, 經碧雲道, 秀明道, 四順後落山, 30分鐘一班
A29   加停觀塘道三站, 加密到20分鐘 (逢10, 30, 50開車)
A29P 康城開, 清半後跟E22A入將南, 再經安達臣落山, 30分鐘一班
A29S 藍田站開, 跟A29入機場, 30分鐘一班 (逢20, 50開車)

咁觀塘道就加密到10/ 20分鐘一班
藍田雖然減咗些少班, 但車程快咗, 班次亦預期較穩定
樂華, 啟麗, 啟德開無變有, 冇理由反對
至於彩虹, 諗下可唔可能夾一夾A26同A29P班次, 盡量平均些少

lwb701 發表於 2017-11-17 21:46 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-11-17 20:49
其實都有諗過咁拆
A22   樂華開, 經啟麗啟德入土瓜灣, 30分鐘一班
A26   油塘開, 經碧雲道, 秀明道, 四順 ...

其實我咁諗,
A22照舊藍田站開,平田>上秀>曉麗>樂華>牛頭角>九龍灣>啟德>返回太子道東原線
問題係唔少回程$7觀塘客會倒走,九龍灣客就只係擦邊,未必有著數。

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
GW5878 發表於 2017-11-17 21:48 | 顯示全部樓層

觀塘區要快車就搵將軍澳區找數,將軍澳區要快車?sorry,唔輪到你。A29 如是,290(A) 亦如是,仲有大大小小既 98A 98C ,安達開左邨之後返將軍澳方向無一次可以停完寶達邨而唔使食黃燈。
當D人諗緊今日用 1A、13D、93K、95、98C、213D 定係紅小去旺角既時候,坑口果邊既直達線只係得一條又貴又兜既 98C ,真係多謝喔,已經見慣不怪。
一陣真係用唔到觀塘道隧道就真係加班都無用,直頭偷雞唔到蝕渣米。而且就算 30 分鐘一班又點?條線有 ETA ,咪又係差唔多夠鐘先落樓,開 20 定開 30 都唔會影響到等車時間架啦,真係提早落去餵蚊咩。都唔知區佬係咪坐住左個腦。

留名睇遲下有人建議將 215X 改上繞道,觀塘道搵 98D 補位,到時用一堆觀塘道轉乘做補償,又可以用將軍澳價屈人去觀塘,坑寶觀特快又唔使開,一舉 N 得