hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將南區議員要求296D延長調景嶺加站及E22A增設調景嶺站 ...
開啟左側

將南區議員要求296D延長調景嶺加站及E22A增設調景嶺站

lwb701 發表於 2017-11-24 10:34 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2017-11-24 10:27
坑口+寶林有得快左又唔講喎,有幾多坑口寶林人因為98C慢所以唔坐,山上人口有幾多,真係咁值得有兩條全日觀 ...

快?要快嘅坑口同寶林落左地底啦,點解仲要同你玩塞將隧、九龍城同條亞皆老街?
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
jasonau 發表於 2017-11-24 10:55 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2017-11-24 10:27
坑口+寶林有得快左又唔講喎,有幾多坑口寶林人因為98C慢所以唔坐,山上人口有幾多,真係咁值得有兩條全日觀繞 ...

其實駛乜轉車站丫...
搭Van仔落寶琳...
轉98D/297/798...
已經有齊晒轉車站會停的線目的地啦...
個轉車站一早已經存在....

如果山上咁鐘意轉車,就唔會日日爭取98P加班啦....
10598C 發表於 2017-11-24 11:03 | 顯示全部樓層
坑口+寶林有得快左又唔講喎,有幾多坑口寶林人因為98C慢所以唔坐,山上人口有幾多,真係咁值得有兩條全日觀繞 ...

山上唔值得有兩條觀繞線?你點發明呢條理論出嚟?
寶林搭98C嘅人一直都唔少,而家要嘅係開一條坑口直出嘅98A同98C
坑口寶林要快,搭地鐵,山上?乜都冇,100%靠巴士
你話邊個priority高啲?

你咪繼續FF鏟曬山上所有線,然後剩一條轉乘線比班山上賤民轉車囉,反正永遠都唔會come to reality
吳宗錡 發表於 2017-12-12 17:57 | 顯示全部樓層

講返「要求政府盡快將 E22A 號巴士位於香港知專設計學院的落客站遷入調景嶺公共交通交匯處」一事,點解唔可以雙向繞經彩明總站?
吳宗錡 發表於 2017-12-12 18:00 | 顯示全部樓層
此外,E22A點解唔可以拉入康城(經將軍澳跨灣連接路)
E22S 則拉入工業邨(經環保大道)
JX9097 發表於 2017-12-12 22:16 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2017-12-12 18:00
此外,E22A點解唔可以拉入康城(經將軍澳跨灣連接路)
E22S 則拉入工業邨(經環保大道) ...

E22A拉入康城的話請問點返將北(康盛)?

k20031103 發表於 2017-12-12 22:48 | 顯示全部樓層

296D我估因為將南專營權問題而無得延長,睇條290/290A走線上都好避免係新巴地盤到行,新巴比既壓力應該比居民仲大
castanopsis 發表於 2017-12-13 01:01 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2017-12-12 17:57
講返「要求政府盡快將 E22A 號巴士位於香港知專設計學院的落客站遷入調景嶺公共交通交匯處」一事,點解唔可 ...

要求E22A回程兜調景嶺總站,後面海皮坑寶康翠就要陪你兜曬調景嶺全圈,簡直係擾民
運輸署巴士公司有常識既應該置之不理

入彩明仲衰,同一支燈停兩次

講真,宜家調景嶺站個站,一落車已經可以上橋過馬路,或者直接沿馬路去彩明
完全唔明點解要咁執著入總站
castanopsis 發表於 2017-12-13 01:15 | 顯示全部樓層
k20031103 發表於 2017-12-12 22:48
296D我估因為將南專營權問題而無得延長,睇條290/290A走線上都好避免係新巴地盤到行,新巴比既壓力應該比居民 ...

講真,296D延長已經講咗好耐
796B/797M/798重組之前,完全唔見得新巴有心機做將軍澳
所謂新巴阻力,應該都係近幾年先出現

我會覺得,九巴自己都有責任
佢當年延長去調景嶺個方案,好似連車都唔會加
296D延長唔加車,班次進一步拉疏,居民/區議員有反彈好正常
宜家新巴有心做796P,爭取296D延長調景嶺,時機已過
只可以話,唔成事有一籃子因素做成

而我會覺得,796P全日對調景嶺而言,係好過296D延長
至少平同唔使兜尚德總站
區議員走去舊事重提講296D延長,其實有少少傻仔
JX9097 發表於 2017-12-13 12:32 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-13 01:15
講真,296D延長已經講咗好耐
796B/797M/798重組之前,完全唔見得新巴有心機做將軍澳
所謂新巴阻力,應該都 ...

區議員嘅角度, why not both?
左擁296D, 右抱全日版796P最好