hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [沙中線通車] 2E、5D、24、224X 重組
開啟左側

[沙中線通車] 2E、5D、24、224X 重組

castanopsis 發表於 2017-11-19 17:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

沙中線尚有唔夠兩年就開通
啟德啟麗5D、24、224X客量同前景都有隱憂
係時候開始計劃重組

忽發奇想,可唔可以拉2E落水食5D,同取替224X佐敦服務?

2E  白田——啟業

原線至九龍城碼頭後,經承啟道往啟業,來回繞經沐翠街
延長段走線:https://goo.gl/maps/NAou1gAmYJJ2
(Google Map有問題,唯有用行人劃)

224X 啟德啟晴邨——尖沙咀廣東道 [循環]

延長至啟德啟晴邨,改為全日服務
改以271廣東道總站作循環點
走線:https://goo.gl/maps/YWpMYXRcYFJ2

24 九龍灣企業廣場——旺角西洋菜街 [循環]

旺角段入返西洋菜街
東九總站遷至九龍灣企業廣場
啟德段走線(往旺角):https://goo.gl/maps/bQ7cEzKiqm62
啟德段走線(往九龍灣):https://goo.gl/maps/xzZgs18kTVk
九龍灣工業區上車$6.8,啟業邨分段$5.1

5D 取消

13X 全日不再繞頸啟麗

用車無仔細計
但應該可以維持不變,係224X可能有堆車要蛇轉正

成個重組目的幾個:

一、
九龍灣工業區做返起24

二、
用2E做 啟德—下路—佐敦 流水
啟德去佐敦要搭鐵轉兩次車或者柯士甸站行一大段路,224X又要兜全圈
2E其實有吸引力

三、
224X全日放走13X(預咗224X客量唔會好得去邊,不過呢點無計)

——————————————————————

討論後修訂:
224X維持原走線,延長至彩福,全日服務

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 1 + 5 2E+5D

查看全部評分

tunghang 發表於 2017-11-19 18:41 | 顯示全部樓層

2E太慢,尖沙咀方向同224X比無優勢,啟麗方向更加
彌敦道作為224X主要客倉,完全放棄係咩玩法?有鐵路直達既尖東反而雙向繞經
24定位模糊,有冇需要為九工搞到條線咁複雜?107兜啟麗一圈亦有一定客量,沐翠街亦不適合作大量上落的車站
224X亦不一定靠啟德先夠客,以目前走線全日服務,非繁客量應該可以接近24

kay 發表於 2017-11-19 19:00 | 顯示全部樓層
5D落尖東最低成本

根據3條鐵路通車後的形勢
只會見到巴士客量流失,多左既客都係接駁港鐵客

即係28B加班我會支持..其他線在看不到前景下,唔改好過改
世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2017-11-19 20:30 | 顯示全部樓層

2E會唔會太慢?

224X其實可以考慮下三彩以保證客量
10598C 發表於 2017-11-19 21:41 | 顯示全部樓層

其實我係諗緊倒不如5D改做去尖沙咀碼頭食5C尖碼↔下路嘅客(會唔會順手重組埋8A就後話),然後比5P全日

然而啟德去尖沙咀搭地鐵其實只需要轉一次車(啟德→尖東,行過去尖沙咀→佐敦),甚至轉都唔駛轉,所以224X全日嘅話做晴朗客量冇乜保證,甚至有機會係翻版268B

好似樓上咁講將224X延長去三彩做彩福↔啟麗↺尖沙咀,然後三彩條9拆做9X彩福↺旺角(之後3C、9、203E再攞去重組),一舉多得

我拋多一個方案,就係5D+6F,過完下路之後經德民街、紅磡繞道、紅磡站、暢運道出漆咸道

反正兩條線啲班次差唔多都係咁疏,勉勉強強仲可以叫做比啟麗有深水埗線,又可以避開紅隧塞車,算係廢物利用掛
S3BL100 發表於 2017-11-20 00:55 | 顯示全部樓層
24 改去九龍灣,就算全程加到 $6.8 都好,九龍灣方向都係只能收 $5.1

而且 24 已經叫做做起左,無必要搞咁多野增加客量,我亦唔敢講啟麗會唔會同意延長路線

如果搵到車的話(e.g., 陰乾 296D),我寧願搵方法俾 296P 全日,
來回亞皆老街飛橋,入埋大角咀,有另一重戰略意義

而 296C 就西行改行太子道西、汝州街、欽州街入填海區

當然而家情況,九龍灣旺角真命天子係 93K,而且可以做埋亞皆老街以南,
但想搵條正常少少既線去做,搞 5D 食呢半條 93K 都好過搞 24

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| castanopsis 發表於 2017-11-20 05:32 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2017-11-19 18:41
2E太慢,尖沙咀方向同224X比無優勢,啟麗方向更加
彌敦道作為224X主要客倉,完全放棄係咩玩法?有鐵路直達 ...

2E延長主要係用來取代5D
2E太多獨市位
就算沙中線通車,取消或者進一步減班既可能性都唔高
2E代5D,加兩架車已經搞掂,可以節省5D既兩架車同一堆柯打
就算224X唔改,都值得做

224X我會覺得佢客量唔合格
下繁我咁耐以來都無見過224X頂閘返啟業,企人都好少
我咁改,係考慮到廣東道遠離尖東/柯士甸站,應該可以做一個好穩定既客倉
而尖東加連威老道、科學館、理大三個站,就腳過行去港鐵出口好多
224X行完尖東就上公路,無論速度上定站位都有一定吸引力

講真,所謂彌敦道客倉,主要都係海防道、佐敦兩個位
中間柏麗/天文台一帶其實好少客
海防道堆客,224X改咗道之後都做得返
佐敦堆客,有2E
所以服務範圍唔少到,要處理既純粹係車程問題

而事實上,2E出佐敦,唔會慢過宜家224X行曬全個尖沙咀
成個重組受害者,係得佐敦返啟業班客慢咗10-15分鐘
而衡量過佐敦單邊慢10-15分鐘趕走既客,同做尖東直出、廣東道吸到既新客
我覺得值得改

最後沐翠街,我覺得可以再傾
但24往旺角、2E往白田係一定入去兜一個圈
否則站位太差

樓主| castanopsis 發表於 2017-11-20 05:38 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-11-19 20:30
2E會唔會太慢?

224X其實可以考慮下三彩以保證客量

同上,2E做唔做佐敦都好,都應該要代5D
而2E慢,都只係慢單向

至於用三彩救線
唔係唔得,不過三彩/啟德/啟麗只可以三選二
 樓主| castanopsis 發表於 2017-11-20 05:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-11-19 19:00
5D落尖東最低成本

根據3條鐵路通車後的形勢

你指5D落尖東食224X?
我覺得唔可行,啟麗本身無鐵,無可能放得走224X

24同樣道理
太子道西無鐵,班學生無論如何都要繼續搭佢
既然cut唔到,改到有客好過

最後5D/2E
講真,如果改由2E做流水,我唔擔心客量流失落鐵
下路去啟德啟業,2E方便太多
一兩個地鐵站既距離,如果港鐵唔就腳,無人會搭鐵
唯一擔心係班次,但5D繼續半粒鐘一班,仲衰

樓主| castanopsis 發表於 2017-11-20 06:17 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-11-19 21:41
其實我係諗緊倒不如5D改做去尖沙咀碼頭食5C尖碼↔下路嘅客(會唔會順手重組埋8A就後話),然後比5P全日

然而 ...

224X如果放棄晴朗然後拉入三彩,係可行
呢個方案,我以前都有提出過

尖沙咀走線可以再相榷
亦視乎三彩未來交通規劃會係點
如果真係可以拉到一條飛走飛走彩虹道既9
我會傾向跟上面個方案,唔做佐敦
咁做,可以順便做埋雙向 九龍灣<>尖東 特快
213X/13X重組少個包袱

你個5D/5C重組,我覺得唔理想
就算5P全日,5C仍然要處理慈雲山下路,繼續開密車
有無5D根本無分別