hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [沙中線通車] 2E、5D、24、224X 重組
開啟左側

[沙中線通車] 2E、5D、24、224X 重組

tunghang 發表於 2017-11-21 23:21 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-11-21 22:48
啟晴德朗去紅磡黃埔客量應該會跌
但整理2E食5D,啟麗啟德一段客量我覺得應該會不跌反升

5D本身都行緊下路,客量如何不跌反升?
 樓主| castanopsis 發表於 2017-11-21 23:42 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-11-21 23:21
5D本身都行緊下路,客量如何不跌反升?

記錯,見諒

但其他幾個論點仍然成立
5D對啟麗而言走線打褶,相對出面交通選擇,吸引力相當有限
2E食5D,去下路車程快唔少,班次又密咗,價錢又平咗
相對11B/15,吸引力會大唔少
加上人口增長,未必唔能夠抵消市佔率既跌幅
S3BL100 發表於 2017-11-22 00:12 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-11-21 23:00
唔落宏天,改行沐翠街一圈,燈位少咗路程短咗
點會差唔多?
放心,宏天仍然會有站
當然佢地車程會慢咗幾分鐘,但服務仍然喺度,唔會完全倒走

宏天邊度仲有站?
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| castanopsis 發表於 2017-11-22 00:31 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-11-22 00:12
宏天邊度仲有站?

宏天點解會無站?不如你自己再望下張圖........
https://goo.gl/maps/bQ7cEzKiqm62
S3BL100 發表於 2017-11-22 00:53 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-11-22 00:31
宏天點解會無站?不如你自己再望下張圖........
https://goo.gl/maps/bQ7cEzKiqm62

OK,之前搞錯野,請諒

不過我始終唔係太同意咁行,啟麗唔使打摺但九龍灣要打摺,
而啟麗本身都唔會吸多幾多客,但德朗部份座數都會行遠左

當然你可以話係口味問題,但
時間差唔多的前提下,真係多一事不如少一事

fb.com/scientisthk2usa/
tunghang 發表於 2017-11-22 01:48 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-11-21 23:42
記錯,見諒

但其他幾個論點仍然成立

即使做得返5D個客量,其實都係唔理想
你講既可以係造成5D客量不濟既原因,但始終唔係最大原因,即使條線再吸引,幫助亦唔明顯
其實出面11B/15班次亦唔係密,計埋步程吸引力唔算十分大,5D都應已食唔少來往下路紅磡既客
現時5D客量主要靠啟德支撐,客量本身已經唔理想,2E作為流水線,班次亦不頻密,不利留住乘客
要補返啟德流失咗既客,啟麗起碼要多返2-3倍客先做到,以5D/11B/15既情況,極困難
如果講緊做私樓客,其實都係同鐵路競爭,以2E路程同班次,難有作為
啟麗+啟德來往點計都係有少無多,倒不如趁機斬纜好過
Snoopy@FB8617 發表於 2017-11-22 12:33 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-11-21 23:03
5D獨立成線,用4架車加一大堆order做咁少客,確實係幾頹
但如果2E延長,兩架車做到所有5D客
其實應該有著 ...

粹純覺得現階段計2E+5D可以玩得過
只係怕問題在於老九基本上想東西線後直摺5D
連2E拉長既動作都可以唔做
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| castanopsis 發表於 2017-11-23 05:22 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-11-22 00:53
OK,之前搞錯野,請諒

不過我始終唔係太同意咁行,啟麗唔使打摺但九龍灣要打摺,

九工出旺角,無論點行都會有一定程度打褶
講真,九工都係得下繁比較多客
下繁24其實可以開10分鐘一班,嫌打褶太慢可以隔班出旺角方向飛走啟麗/沐翠街
開車時間00 05 20 25 40 45咁(紅字為特快班次)

樓主| castanopsis 發表於 2017-11-23 05:36 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2017-11-22 01:48
即使做得返5D個客量,其實都係唔理想
你講既可以係造成5D客量不濟既原因,但始終唔係最大原因,即使條線 ...

講真,鐵路真係有咁大吸引力?
行5分鐘去鐵路站,搭一兩個站,然後出到路面又要行10分鐘先到目的地
點解唔直接搭一條直到門口,車程<10分鐘既線?
你話回程返啟德班次不穩等唔到車,就話考慮轉投鐵路
出紅土方向2E其實吸引力絕對唔低

道理正如華明從來唔會有人搭鐵去上水.......

樓主| castanopsis 發表於 2017-11-23 05:53 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-11-22 12:33
粹純覺得現階段計2E+5D可以玩得過
只係怕問題在於老九基本上想東西線後直摺5D
連2E拉長既動作都可以唔做 ...

5D有無咁易cut得走?
啟麗宜家無鐵,將來都唔會有
佢地搞咗咁多年先挨到5D全日化,真係可以咁易返轉頭?
尤其外面既11B/15,處境分分鐘比起5D更惡劣,未來都唔知有無車搭

我唔知5D一日有幾多人
但2E延長加兩車,當每車每日成本5000,2E只要一日做多到2000個客,就有賺
2E每日對開約118班車,所以啟德段要回本,每班要有17人
換句話講,就算啟德啟麗段全日載客率得14%,都已經值得做
而5D客量雖低,但15年早繁載客率有77%,今年2月九巴話全日載客率 “低於50%唔夠客加班”
無論如何點都應該超出14%回本門檻一段距離
2E延長,相信會值得做