hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 請問點樣查到轉乘優惠有無限分段?
開啟左側

請問點樣查到轉乘優惠有無限分段?

lsc04d11 發表於 2017-11-25 22:10 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-11-25 20:35
何來係西消防街由962A轉969?我要由屯門南去中山紀念公園嘅話,上咗962A最遲喺西隧口已經要落車轉969先可 ...

再講多次,你要睇下個轉乘計劃為咩而設,如果唔係目標客,洗乜俾你咁轉啊?
962a轉車係for金鐘至銅鑼灣,唔係for西營盤,中山紀念公園,962,962x,962p都冇類似優惠啦
而且962系列轉939系,967,969,968已幫到你去西消防街啦。
同埋 行下路啦…

更有需要既城巴獨營轉962a去中環碼頭都冇優,因為唔係目標客嘛。
你乜都要轉乘,不如出張無限次全港通月票俾你啦,但索價1萬,或者將八達通自動增值連去李生張信用卡(你做得到的話)
唔好傾咁多根本唔應該屬於你既野

http://www.nwstbus.com.hk/routes ... ex.aspx?intLangID=2 熟讀下各轉乘原意啦…你認為要有而冇既係應該去爭取,並唔係走la去用。走la用既話,扣多左都不能沿正常渠道投訴,做人光明磊落啲啦
shakugan2005 發表於 2017-11-26 08:41 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-11-25 14:46
53青龍頭往三聖$4.9
你再扣$3.8
未當你53青龍頭往元朗既收費$8.7

原來58M已經可以去到元朗? 本身只有53/234B到汀九但53有轉乘就冇雙向分段, 有雙向分段就冇轉乘, 依家兩樣都用哂八達通比都要咁玩, 汀九往屯門仲貴過荃景圍往屯門
astrial 發表於 2017-11-26 09:40 | 顯示全部樓層

例5:由58M等轉48X去梨木樹一定要喺大窩口或之後轉車先係收0.1,早轉反而會收3.9
呢個係當初講明補償32B合併36

所以依家變咗屯門$9.5就可以到沙田
shakugan2005 發表於 2017-11-26 09:58 | 顯示全部樓層

astrial 發表於 2017-11-26 09:40
例5:由58M等轉48X去梨木樹一定要喺大窩口或之後轉車先係收0.1,早轉反而會收3.9
呢個係當初講明補償32B合 ...

講就係咁講, 下繁唔知, 事實上早繁係大窩口基本上極難上到48X, 四/五月既考試季節仲要搞到0730-0830所有48X都會不停大窩口站(因為滿座飛站), D人死死氣就會上73X甚至278X(73X都只係會埋站再迫上去), 試過中過一次伏以後我都唔敢再咁搭
 樓主| miklcct 發表於 2017-12-6 11:28 | 顯示全部樓層
更新:

關於我早前53轉乘58M扣了錢一事,熱線員有回覆,就指出乘搭53落車回贈之後之金額,當使用轉乘優惠時,會於轉乘優惠中補回(轉乘龍運除外)。亦即是兩程之總車費會與未有落車分段時一樣,在我這個情況合共會收$8.7。

這亦代表,由深井搭青龍頭回屯門,一如既往使用52X轉乘其它路線總車費會較低。但如果需要轉乘龍運路線,仍可以使用短途優惠來省錢。
進智公交
lsc04d11 發表於 2017-12-6 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層
在屯轉轉龍運往屯門都冇轉乘優惠,而且。。。有需要嗎? e33往屯市,a33往屯門站,全部有替代。 n30,n30p,n30s,n260不說了
 樓主| miklcct 發表於 2017-12-6 13:06 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-12-6 12:07
在屯轉轉龍運往屯門都冇轉乘優惠,而且。。。有需要嗎? e33往屯市,a33往屯門站,全部有替代。 n30,n30p,n ...

三聖邨去東涌可以先搭53,落車回贈再轉E33;又或者東涌搭完E33去到轉車站可以轉53,三聖邨落車回贈。
進智公交
currypig 發表於 2017-12-6 15:11 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2017-11-25 18:35
大老山隧道就係指明轉車站,不過司機成日搞錯分段同方向令優惠出錯

而家未必了,九巴既搬龍門技術進步左
出九龍方向,無晌大老山隧道轉,收足我 $6.40-$4.20 = $2.20

新界方向,7月1 日起多左啲分段
我坐 286M ,專登去到富安花園先轉 85M
點知唔係 $4.30 - $4.20 = $0.10
係收返足我差價 ($7.80-$7.20) = $0.60,吞左我五毛...
電郵去九巴查問,免得以後被騙,佢答我由七一開始
該轉乘優惠改左為減 $3.70,所以堅稱無收多我錢!
不過我搵極都係晌網頁找唔到佢轉乘動左手腳
如果按網頁「最多減$5.80」我更應該分文不付....

唔知我下次轉 89D,佢個龍門又搬左去邊
da54 發表於 2017-12-6 16:44 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2017-12-6 15:11
出九龍方向,無晌大老山隧道轉,收足我 $6.40-$4.20 = $2.20

講新界方向,人地加分段後,同時補多個轉乘限制都好正常姐..... 你實際要俾嘅總車費仍然係 $7.8。
人地話最高慳 $5.8,無話一定慳 $5.8。不過我同意九巴只講最高優惠係相當取巧。
至於你們信不信?反正我信了
48x 發表於 2017-12-6 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層

currypig 發表於 2017-12-6 15:11

想知你個$6.4係咩線先?正常如果只減$4.2兩程方向一定係相反,唔包括新開嘅88/88X/673試過88去中秀方向,出到彩虹行去彩頤上85X
照樣補差價喎,$7.5+1.1

286M+85M嗰樣嘢
試過獅隧線呢啲當年推出
冇任何方向組合可言嘅BBI就真係可以$4.3-4.2
例如81C+87D = $8.9+0.1,平過直接坐87D
大老山個計法係補差價計總車資,冇可能咁減
佢亦無可能畀人咁搭平車,獅隧個Case其實都應該撥亂反正
一日都唔知有幾多客會咁搭

掉返轉頭,龍運E線去程A線回程八折個優惠
容許你回程先上E車再轉A車
例如回程E31+A41
上A41扣嘅車費一樣計總車資(A車八折)減前一程E31車錢
即係E31 $10.8 + A41 $7.0
如果搭E42+A41
系統會識計總車資
即係E42 $13.9 + A41 $3.9
如果下下都直接減某個銀碼,反而仲蝕底
總車資計法其實合理

所以結論係,唔好輸打贏要啦
下下打去同九巴拗,最後佢封死曬後路
到時蝕底嘅係自己(或者遊車河嘅巴迷)