hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 42C可否學89D拆線?
開啟左側

[問題] 42C可否學89D拆線?

paul2357paul 發表於 2017-12-7 22:10 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-12-7 21:59
葵興咪變真空囉...

我既意思係38改葵芳直接上落葵盛,但照樣行青山上路果邊出入。
GW4866 發表於 2017-12-7 22:17 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2017-12-7 09:56
40P若果有全日交換條件做誘因
佢地未必會反對

只可以話,用40P/上路車無情情兜落美孚觀感更差
因為你一定係經過公路路口先,再兜個圈上返黎同一個路口入
咁樣好明顯兜咗路,唔會有人support

唔係話你肯全日就大哂任你兜路,你都要提供返一個合理既走線先得
你咁搞法一樣趕返人走去轉地鐵

用38(改行下路出)就唔同,根據宜家40咁行都有葵興芳客支持
佢果種兜法都無咁明顯
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-12-7 22:21 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2017-12-7 21:51
38改經葵芳既話就唔該改得撤底D玩埋葵芳直接上落葵盛,唔係又照樣兜番去葵興果邊上落葵盛。
...

東行改經得葵芳緊係徹底地改埋行下路出啦
仲兜返上青山上路出係到貪果少少流水
10598C 發表於 2017-12-7 22:50 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2017-12-7 22:10
我既意思係38改葵芳直接上落葵盛,但照樣行青山上路果邊出入。
...

跟47X咁直落葵芳站?飛走左半個葵盛圈喎...
10598C 發表於 2017-12-7 23:03 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-12-7 22:17
只可以話,用40P/上路車無情情兜落美孚觀感更差
因為你一定係經過公路路口先,再兜個圈上返黎同一個路口入
...

40P去兜根本唔順路...更莫講繁時仲要另開特班唔經長荔...

根本最理想係38跟37落葵興葵芳(我唔係好明點樣經禾塘咀道,咁樣改嘅話仲慢過而家行上路),然後再行葵涌道、經美孚上呈祥道

40直接行上路去大窩口站
40P全日

至於青衣南...寧願加返BBI 42A↔38比佢哋,甚至比埋42、45、46、52X、63X、67X↔38佢哋
GW4866 發表於 2017-12-7 23:28 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-12-7 23:03
40P去兜根本唔順路...更莫講繁時仲要另開特班唔經長荔...

根本最理想係38跟37落葵興葵芳(我唔係好明點樣 ...

有人覺得有得你全日塞哂d豬頭骨比你都唔會say no
40P個情況唔同隔離條936果隻"兜"

38跟37咁落興芳路/葵芳唔係唔得,但食唔返葵興客倉,
點都要兜一兜入葵興站停站,咁不如林護後唔轉落山直行,
順便擦邊做埋半個葵涌邨然後轉落禾塘咀街,葵興路咁去

成組重組根本可以獨立分為三部分:
38/40
40P(透過重組上葵線提供部份車)
42C/X42C/(42P)
GU9338 發表於 2017-12-7 23:50 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-12-7 23:03

根本最理想係38跟37落葵興葵芳(我唔係好明點樣 ...

青康路幾年前仲可以靠 BBI 應付
但今年青俊苑入伙 , 過多幾年美景個邊又有新樓 , 連長青邨都要插針起多四幢 ,
人口數目值得擺條直達線去做 , 係咪 42C 改線或者甚至 S3BL 兄所言用兩條線做就係後話
請用文明來說服我。
10598C 發表於 2017-12-7 23:50 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-12-7 23:28
有人覺得有得你全日塞哂d豬頭骨比你都唔會say no
40P個情況唔同隔離條936果隻"兜"

936係順路經長荔,40P係特登兜,兜完一個圈再上翻呈祥道,走線好樣衰,根本無可能發生

但係我睇返Google map,如果經大窩口道、禾塘咀街、葵興路、葵涌道、美孚站係慢過行青山公路出呈祥道

定係可以過完葵興站之後調頭出興芳路、葵益路、葵涌道?
(利申對嗰度唔算好熟)
10598C 發表於 2017-12-8 00:01 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-12-7 23:50
青康路幾年前仲可以靠 BBI 應付
但今年青俊苑入伙 , 過多幾年美景個邊又有新樓 , 連長青邨都要插針起多四 ...

42A密車轉密車38,其實唔差,但係無論點拆都好,都好難兩條線覆蓋晒42C現時服務既範圍之餘再做埋青南

要覆蓋曬所有範圍嘅話,
一條會變成青衣碼頭↔青衣邨↔長安↔原路42C,
另一條會係長亨↔長康↔涌美↔鄉事會路↔長青總站調頭↔南橋↔美孚↔呈祥道

再唔係就
長亨↔青衣邨↔楓樹窩路調頭↔長安↔42C原線,
另一條走青衣碼頭↔涌美路↔長康掉頭↔長青↔南橋↔美孚

因為我試過如果一條長亨↔長安↔42C原路,另一條青衣邨開X42C走線經美孚嘅話,後面果條唔單止未必做到青華苑,青衣邨仲慢過而家搭42C,所以基本上呢個拆法fail

而如果要cover返曬原有42C做緊嘅地方,唔兜路都唔得,所以索性比42A轉38好過,反正都係密車
GW4866 發表於 2017-12-8 00:40 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-12-7 23:50
936係順路經長荔,40P係特登兜,兜完一個圈再上翻呈祥道,走線好樣衰,根本無可能發生

但係我睇返Google ...

岩呀,936果隻只係唔直接上公路住
情況類似亞公角街
同埋本身行西廊落到渡船街要兜返轉頭去西隧都要些少時間

講返38,經大窩口道(葵康苑)落山再繞經葵興站調頭返出黎係得
只係經禾塘咀果邊落黎再經過葵興站(新葵興花園)比較順住去同做多d客

葵興站後出返興芳路我就support直去做新都會多d
始終大連排主要係繁時先多客,大部份時間主要都係入面多客
繁時保留返40A行出面搞掂