hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 42C可否學89D拆線?
開啟左側

[問題] 42C可否學89D拆線?

Ricky403 發表於 2017-12-13 17:44 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-12-13 12:21
我諗九巴未有再做落去,有幾個原因:

1. 好唔容易先搞得掂麗港城,如果再改 40,

睇埋九巴40A同234D一齊開線嘅取態,似乎喺油荃出現後,有諗過234D駁油荃咁行,40縮短做而家條40A
呢個方案都係最屎忽嘅一個方案
1. 42C西行維持密車,繼續$9.6爭食青山上路大窩口客
2. 234D駁油荃,麗城荃灣$8.8升到$10.8,仲貴過290系,荃灣特快有機連290荃灣客都搶咁一截;油荃又可以單向提價
38、42C繼續食上葵貴價流水

又或者九巴應該諗住東九線相對鐵路優勢比較大,於是傾向兜多幾個區做下貴價流水
繁時先開啲特別線提速 (X42C、234D)
GW4866 發表於 2017-12-13 22:09 | 顯示全部樓層
acc1368 發表於 2017-12-13 04:39
西廊一定無三幹直落西隧咁快,但無你想像中咁慢(果欄>西隧口兩分鐘車程)
...

去程行西廊我唔係話慢
我只係想講,落咗西廊後都需要些少時間先入到西隧
對比經碧海藍天再直上西九龍公路差別唔大(什至話無分別)
打開門,行出去,去遠啲!
Handsome 發表於 2017-12-13 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層
依個topic討論咗好幾年,但係都冇結論,根本冇乜討論價值,RRP亦無相關嘅討論。40號自從改行龍翔道已經比之前快咗好多,無必要為咗所謂「感覺」飛走美孚,況且40停經美孚係要畀荃灣葵涌客轉乘2A/6D去九龍城、新蒲崗。
10598C 發表於 2017-12-13 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-12-13 08:51
唔逐篇爬文,又係時候破除大家舊有觀念:

1. 42C 要改快就一定要一條做晒青衣直出?

(純粹問)青衣拆線會唔會涉及增加資源?
青衣邨改逆走再加經美孚會唔會仲慢過而家?
葵盛/葵興↔青山公路要點處理?小巴?
青山公路冇左一條車海38,零補償,佢地會唔會過?
Ricky403 發表於 2017-12-13 23:18 | 顯示全部樓層
Handsome 發表於 2017-12-13 22:26
依個topic討論咗好幾年,但係都冇結論,根本冇乜討論價值,RRP亦無相關嘅討論。40號自從改行龍翔道已經比之 ...

而家荃葵東九線一直年年都有改動/新線建議,如果你話呢堆討論冇價值,開咁多新線做咩?倒錢落海?

今年42P、234D(、234C加班)
上年40A、油荃
再上年X42C、290系

40改行咗龍呈,本身冇問題,但22.8公里路程下下編定80分以上一單,車源方面咪冇咁好使好用囉,有成10部正字軌都仲有20分鐘時段
38又係回程走線限制,兜葵芳用咗唔少時間,行完上路落番黎等於40兜多個長沙灣美孚,又係白行

.
HR1377 發表於 2017-12-13 23:28 | 顯示全部樓層
Handsome 發表於 2017-12-13 22:26
依個topic討論咗好幾年,但係都冇結論,根本冇乜討論價值,RRP亦無相關嘅討論。40號自從改行龍翔道已經比之 ...

美孚有大把路線去荃葵青,6D轉乘改為與其他荃葵青路線轉乘已經搞掂。

另外,自從將荃線開辦之後已經有人覺得40兜美荔令車程耐左。
GW4866 發表於 2017-12-13 23:56 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-12-12 01:24
38同40葵興行車時間好難咁比較
38行興芳路點都會慢過葵涌道少少

繁時我係建議拆線,一條飛美孚一條40A
非繁光輝圍要快既可以過天橋去屏麗徑搭40/42C,
一係搭返38,任君選擇
同樣地回程要快既已經搭緊上路車係屏麗徑落過天橋返黎,
唔想過天橋既就碌緊經美孚既40返黎

38回程葵涌道過咗葵芳邨先入葵追回時間,同埋對葵興區民就腳咗
對調走線後38對大部份現有服務範圍打和,對起40仲就腳咗
貼近民居得黎又做到工商,葵芳嬴得最多(密咗又方便咗)
另外,想知你心目中如果開12X,38葵芳走,40P全日
荃市同青衣打算點解決?

咪講咗38同40對調走線,換言之40係快咗,咁荃灣大致無問題啦
油荃既我覺得就算要執走線都唔係荃灣呢邊,而係東九
如果講到東九果邊去盡d就40行九龍灣,油荃掟返出觀塘道直行

青衣方面暫時未有全日分拆必要,加強X42C服務仲好
同埋對長安一帶都唔算慢,至少大致係順住咁去
分拆後對佢地班次疏咗又唔係快咗

而且宜家講緊最需要重組既反而係38/40呢一組先
講到四小龍
我覺得仲要考慮埋長遠人口增長同路網發展
未來幾年,深旺邨/海盈邨,以致附近既居屋私樓都會相繼落成
四小龍附近人口會爆炸性增長
我覺得長遠而言唔靠美孚,都有機會可以獨立成線
而中九龍幹線開咗之後,四小龍同南昌去觀塘九龍灣,行六幹會快過老龍好多
到時填海區交通生態又會再變
如果12X開得成,變咗之後重組會多咗好幾個包袱(例如四小龍—黃大仙點處理?)

當然,中九龍幹線要到202X年先搞掂,開12X作為一個中途方案都無可厚非
但我覺得開線係要考慮下最終方案係點,要點樣銜接
如果最後會搞到唔上唔落,寧願等多幾年先搞

唔預埋美孚到時又搵返荃葵線埋單?
美孚+長工+四小龍搭埋一齊係客源保證,對大家最好既
你九龍自己開得線緊係自己搞返掂埋個美孚

他日開中幹既唔怕架,可以係開住條繁時特快線玩
既然講到果一帶人口爆炸性增長,夠客既自己另外全日一條都得
最後,填海區本身係新巴地頭
佢理論上仲手握開東九線既主導權
九巴可唔可以借四小龍過橋去重組荃葵線,其實有不確定性
我唔係特別熱衷12X,係有原因

去既地區同路線都無相似,應該無得阻架
又唔係開條啟德線(仲要係已經放棄咗)

總站可以擺未來深旺邨新總站,路經四小龍
936都係路經四小龍有站都無問題
GW4866 發表於 2017-12-14 02:16 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-13 08:51
唔逐篇爬文,又係時候破除大家舊有觀念:

1. 42C 要改快就一定要一條做晒青衣直出?

1)
我唔否認,拆兩條線(再搭其他區)好過一條過直出

2)
38已經專心做下葵,仲留條40係到互相爭客做乜
繁時留返條40A幫手就得
同埋九巴唔會比40直接重疊(葵涌道直出東九)爭290/A同一批客吧

何況40P有耐都未肯全日(至少下年都係繼續無)
下路已經有38/290/290A,唔係諗住上路得返條42C算呀嘛?
亦無需兩條全日觀塘線都係做葵興芳(40仲要拖住個荃灣)

3)
未拆到42C出黎之前(或其他路線替代例如12X)
38有需要食住先,但繁時我一直都係建議拆線飛美孚
再加一條宜家現成既40A

4)
宜家回程係葵興既角度其實係兩難
一係搭38再係葵涌道葵俊苑落車過天橋兜返轉頭相當不便
一係碌40去到光輝圍落車而且都係要行,只係無上述咁不便
如果只係慢少少但就腳好多何樂不為

行葵康苑上山兜過葵涌邨再原路兜返轉頭不如一開始經禾塘咀咁順住上
仲有最大問題係葵興工廠客變咗兩頭唔到岸
搭38係葵康苑落車行返過去又唔係,搭40係光輝圍行返去又唔係
點計都要有一條(38)停葵興站方便比人過天橋返工廠區

係呢篇文,由頭到尾都係講緊最迫切最需要做既野
最後,你個分拆42C方案我係認同,但最迫切解決既唔係佢咁解
呢到車源應該唔係問題(43C搞得掂既),另外青衣邨無位擺,要諗諗41C擺邊
同埋新42C比著我青公會飛天橋(不停國瑞路公園/健全街,屏麗徑),橋下留返比40食
而40P去程需要改既地方係上葵入面走線,對石英徑黎講係可有可無
 樓主| Choi 發表於 2017-12-14 02:21 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-12-14 02:16
1)
我唔否認,拆兩條線(再搭其他區)好過一條過直出

重組31B/32/35A/36A/36B變一條40P全日。
重組青衣N咁多條M線變樓上提到的41C(經美荔)。
甚至234A/B二合一,變234D全日,一個鐘一班(類似74D)。
新造的人、如鷹展翅上騰。
GW4866 發表於 2017-12-14 02:28 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-12-13 12:46
如果青衣要拆線,不如作出以下安排能滿足青衣需求:

41C: 美景花園>青衣碼頭>長安後沿現42C走線去觀塘
42C: 長亨>長康>長青>荔景山路>美孚後上呈翔道去東九

行荔景山不如唔好拆 盞趕青衣南客走

Choi 發表於 2017-12-14 02:21
重組31B/32/35A/36A/36B變一條40P全日。
重組青衣N咁多條M線變樓上提到的41C(經美荔)。
甚至234A/B二合一,變234D全日,一個鐘一班(類似74D)。

重組上葵西九線嘔車比40P呢到一直講緊,九巴有無咁諗就唔知啦

42C分拆,如果搞得掂43C分車應該都夠車拆

234D要全日應該都係從天而降多
234A/B反而應該要將其中一條拉去葵涌