hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運A33 A33P A33X將23/12更改行車路線
開啟左側

[路線消息] 龍運A33 A33P A33X將23/12更改行車路線

arfung 發表於 2017-12-12 14:11 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2017-12-10 22:38
富泰去機場,A33X 快得過 E33P ?

現時E33P約30分鐘上公路(以兆康/富泰計,視乎輕鐵交匯燈順與否)
A33X新走線,粗略計也要30分鐘(最慢在繞大興良景圈連燈位)

估計上公路時間相若,即A33X只贏不入東涌後勤時間。
若新A33系收$22.3,就或許能勉強有效分流。現在情況,很難說…
AtrHenu 發表於 2017-12-12 15:19 | 顯示全部樓層
拾顓豭 發表於 2017-12-12 11:15
唔洗到時監察, 家下晚晚都收緊啦
最高峰一晚收 6 部, 晚繁過後疏到冇朋友
...

嘩條E33系晚晚收車率禁高?(通常收車係壞車收車或欠人收車定兩者兼備)

GD1570 發表於 2017-12-12 15:22 | 顯示全部樓層
整個重組方案根本唔係吸引人搭,而係想將架車兜盡最多地方,不過就真係得過「兜」字。

其實依個方案真係過咗區議會的嗎?
你有你可愛,我有我好笑。
arfung 發表於 2017-12-12 15:34 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2017-12-12 15:22
整個重組方案根本唔係吸引人搭,而係想將架車兜盡最多地方,不過就真係得過「兜」字。

其實依個方案真係過 ...

之前有一個方案上了區議會,不過就不繞大興區和兆康內街。
反而現在試路變了這個,即是吸納了區議會意見而修改,似是共識通過版本。

兜到咁樣,頭段真的極不吸引。
加上連A33P市中心直出賣點也不保後。
似乎新A33X只對獨市的紅橋站有點吸引力。
GD1570 發表於 2017-12-12 16:42 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2017-12-12 15:34
之前有一個方案上了區議會,不過就不繞大興區和兆康內街。
反而現在試路變了這個,即是吸納了區議會意見 ...

無可否認對紅橋真係有吸引力,起碼唔駛屯門河以西唔駛行去屯門站先有車上。
不過紅橋打前嘅站點我覺得搭返E33P可能會更加好,平十幾蚊但可能只係用多10-15分鐘左右,
除非之後A33系改行屯赤,E33系就照行屯公,否則,鍾屋村藍地客條A33P都真係一啲吸引力都無囉!

其實九巴係都唔肯將A33P全日,做市中心機場特快,真係唔明佢點解...
乜真係咁無吸引力咩...開30分鐘一班我認為仲可以吸咔客啵!
Garypang0518 發表於 2017-12-12 17:20 來自手機 | 顯示全部樓層
其實A33X只要改到經屯市後直出屯公去機場己經冇問題
arfung 發表於 2017-12-12 17:23 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2017-12-12 16:42
無可否認對紅橋真係有吸引力,起碼唔駛屯門河以西唔駛行去屯門站先有車上。
不過紅橋打前嘅站點我覺得搭返 ...

我也覺得A33P市中心直出的路線最能吸客。

反正安友區左擁右抱密車E33,有幾多人會過檔A33X有眼睇。
個人覺得市中心直出吸到既客,加埋新路段想快既客;應該會來得比安友VIP區執雞既客來得多和穩定!

現時A33P和一班A33X接近時間去到機場,目測A33P較好客。
放工A33P也較同時間的A33X好客。

arfung 發表於 2017-12-12 17:31 | 顯示全部樓層
Garypang0518 發表於 2017-12-12 17:20
其實A33X只要改到經屯市後直出屯公去機場己經冇問題

公司認為安友區是客倉,這個VIP區無論如何都不會放棄。

已有N30/N30P,NA33都要繞經VIP區。
當年263直出是賣點,但開線不久都要低頭繞經VIP區。
當年66被取消前也被改入VIP區,大興新墟客多兜十分鐘。
60X相對不太多人搭,VIP區人口無增長,好些人利用屯轉改搭了其他X線,但仍然維持單位數字班次,反之能多賺一點兼有新客源的63X繼續大部份時間30分一班。

所以要A33X撤走,難過登天了。

係黃色公司咁夠膽B3系重組完,都無車服務該區
GD1570 發表於 2017-12-12 17:45 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2017-12-12 17:31
公司認為安友區是客倉,這個VIP區無論如何都不會放棄。

已有N30/N30P,NA33都要繞經VIP區。

黃色公司條B3由開線起都好似無入過VIP區啵!

VIP區其實可以叫A33兜埋嗰邊,班客想搭E33就去安定,想搭A33就去友愛,其實仲好。
N線入去無可厚非,九巴/龍運埋通宵線一向玩一線走天涯(望吓條N260就知啦)。
A33X兜入去我都覺得叫做可以接受,始終依一刻A33X真係有服務該區。
但A33P一向無服務該區,唔可以因為佢係「A33X嘅延長版」就要成車人陪兜吧...

係咁嘅話龍運唔該揾另一條部車嚟攝返該班A33X,換返A33P特快喇!

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
kevin1812 + 2 另一條部車嚟攝返班A33X,換返A33P特快 (其.

查看全部評分

GD1570 發表於 2017-12-12 17:46 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2017-12-12 17:23
我也覺得A33P市中心直出的路線最能吸客。

反正安友區左擁右抱密車E33,有幾多人會過檔A33X有眼睇。

又咁講:上星期五搭21:35班A33X由機場返屯門,豐景園翠寧安友夾埋都可以落二三十人,所以都唔係無客的。
不過,係咪真係需要條P仔入去呢,我又覺得唔需要囉!