hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) Samsung Pay 將於 14/12 起加入八達通功能
開啟左側

[其他] Samsung Pay 將於 14/12 起加入八達通功能

eternalflame 發表於 2017-12-11 16:15 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2017-12-11 15:59
點解個設計咁on居,apple pay/android pay加入左信用卡都唔會用唔到張實體卡...

Apple Pay連Suica之後張實體卡同樣都會報廢
https://support.apple.com/zh-tw/HT207155

053h4 發表於 2017-12-11 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-12-11 16:16 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-11 16:06
咁講, 好多人擺張八仔係個電話套到, 張卡又容易跌
少張卡唔好?

百貨應百客﹐覺得適合咪用囉﹐又無人迫你用。
有些人以前唔係用某電訊商﹐無八達通sim用。
但又想一機在手﹐出入無阻﹐所以攝張卡入去手機套。

而家﹐這班人咪可以考慮用下這個新功能囉。

怕整花部機﹐咪繼續用舊有的方法。

總有人唔介質整花部機﹐要交部機比職員......﹐為求方便去使用新功能的。

PS. 據說這家電訊商八達通sim已經斷貨多時

eternalflame 發表於 2017-12-11 16:27 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-12-11 15:32
玩左之後實體卡唔用得,仲有增值要咁貴手續費,一下都唔洗諗。(仲要只支援s8note8系,哪有錢?)
諗到個問 ...

理論上要係客務中心整個讀卡位置去放部電話而唔需要俾職員
Apple係有個維修模式可以篤開之後再交俾職員的,咁就唔怕有私隱問題
但三叔pay有無就真係唔知道啦

kei_hk 發表於 2017-12-11 16:28 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-11 16:15
八達通增值=信用卡提取結餘,不是直接銷費
你講手續費貴銷費者比唔適用

唔清楚用三叔pay增值﹐係以 "透支" 形式去簽賬﹐定係用 "消費" 形式去簽賬。

前者會係銀行收﹐但係間間都有不用收費﹐而且要卡主直接去做﹐所以唔會講明這個實數。

後者係商戶承擔手續費﹐但係而家想將成本轉駕比消費者﹐所以可以用實數去講出收費水平。
任何形式由商戶去信用卡戶口扣數﹐都屬於消費交易﹐產生交易手續費﹐這筆手續費應該由商戶提供。

** 消費 =/= 買實物的﹐你八達通自動增值﹐都係消費之一。

anyway﹐既然都講明要收手續費﹐你喜歡咪用囉﹐你覺得唔抵咪鬼搵三叔增值囉。

kei_hk 發表於 2017-12-11 16:31 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2017-12-11 16:27
理論上要係客務中心整個讀卡位置去放部電話而唔需要俾職員
Apple係有個維修模式可以篤開之後再交俾職員的 ...

其實.......  部機都唔駛開(解鎖)﹐職員又點會取到你個人資料

遇到超級高手﹐可以在你視線範圍內﹐幫你解鎖就你好彩。

* 包括用八達通sim﹐都不用開mon/解鎖﹐都可以直接拍卡便用八達通功能。

eternalflame 發表於 2017-12-11 16:35 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-12-11 16:31
其實.......  部機都唔駛開(解鎖)﹐職員又點會取到你個人資料

遇到超級高手﹐可以在你視線範圍內﹐幫你 ...

仍然有人係唔用密碼,或者用密碼都係4個數字或者係易畫嘅pattern

亦有人唔識用所以會解鎖開wallet先會俾職員
係職員操作期間彈出的notification亦可能有私隱問題
所以整個維修mode唔係無原因的

kei_hk 發表於 2017-12-11 16:50 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2017-12-11 16:35
仍然有人係唔用密碼,或者用密碼都係4個數字或者係易畫嘅pattern

亦有人唔識用所以會解鎖開wallet先會俾 ...

唔用密碼﹐咪個人問題囉。

簡單密碼﹐都要時間撞﹐在你視線範圍﹐你唔叫佢停止去撞密碼?

講到明唔需要開mon及解鎖﹐你自己開mon/解鎖﹐咪又你自己問題囉。

唔去了解但又要去用
這樣就話無晒私隱﹐會唔會有點過份?

唔好想到職員真係好八掛﹐硬係要睇你的私隱。用這個新服務﹐似乎關了機都用到八達通功能﹐真係怕咪先關機囉。

PS. 用三叔pay﹐有無得唔set密碼/圖形去LOCK 機?

da54 發表於 2017-12-11 17:59 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2017-12-11 15:32
玩左之後實體卡唔用得,仲有增值要咁貴手續費,一下都唔洗諗。(仲要只支援s8note8系,哪有錢?)
諗到個問 ...

其實你可以直接係 Samsung Pay account 直接開張新八達通卡.....

其實 Samsung Pay (或者其他 xx Pay) 個信用卡都係要開個新 number,不過新 number 嘅數可以扣返落你原本信用卡張單。不過呢招係八達通唔 work,因為你張八達通唔係記名制,可以隨時轉俾人。如果我讓咗張八達通俾第二個,個 samsung pay 仲可以不斷係俾咗人嘅八達通扣錢,咁就發達囉。
至於你們信不信?反正我信了
三巴合一 發表於 2017-12-11 18:16 | 顯示全部樓層