hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) Samsung Pay 將於 14/12 起加入八達通功能
開啟左側

[其他] Samsung Pay 將於 14/12 起加入八達通功能

eternalflame 發表於 2017-12-11 18:19 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-12-11 16:50
唔用密碼﹐咪個人問題囉。

簡單密碼﹐都要時間撞﹐在你視線範圍﹐你唔叫佢停止去撞密碼?

呢個世界好多人對私隱、保安係唔多重視嘅
研發一樣野就係要盡量應付晒外面世界可能會發生嘅場景同用例
不能夠講話人地蠢就當個問題唔存在

li1872903 發表於 2017-12-11 18:30 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2017-12-11 17:59
其實你可以直接係 Samsung Pay account 直接開張新八達通卡.....

其實 Samsung Pay (或者其他 xx Pay)  ...

咁係咪應該個人八達通可以加入samsung pay而唔洗取消實體卡呢?
szeto993 發表於 2017-12-11 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2017-12-11 18:30
咁係咪應該個人八達通可以加入samsung pay而唔洗取消實體卡呢?

睇返MySuica做法就係記名式一入Apple Pay一樣廢埋實體卡,一係就喺Apps裏面開一張記名式,不過香港八達通公司要賺你手續費唔畀Samsung Pay咁做又吹唔漲
nwfb23 發表於 2017-12-11 19:19 | 顯示全部樓層

八仔同Suica 係有好多offline transaction,唔廢實體卡,條數係會成日唔0岩
nwfb23
s3n370 發表於 2017-12-11 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2017-12-11 18:30

八達通可以offline交易,但同時又可以即場計算餘額

同時有虛擬咭同實體咭的話,即係可以兩者並行交易。
到每日結算就會對唔到數

想唔取消實體咭,一係全面online transation。代價係交易時間大增
一係就好似信用咭﹙附屬咭﹚咁月結,月尾先知餘額

是但一樣都大大減低八達通咭嘅便利
kei_hk 發表於 2017-12-11 20:05 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2017-12-11 18:19
呢個世界好多人對私隱、保安係唔多重視嘅
研發一樣野就係要盡量應付晒外面世界可能會發生嘅場景同用例
不 ...

用家自己唔注意私隱,都係自己問題,同手機八達通都係無關係,同整個系統都無關。

又要方便又要用但唔去保護自己,同自己屋企中門大開有什麼分別?

究竟三叔pay要不要硬食密碼?
我睇介紹係要的,這樣交部機比職員又點洩漏私隱?

qazwsaedx 發表於 2017-12-11 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-12-11 21:35 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-12-11 20:05
用家自己唔注意私隱,都係自己問題,同手機八達通都係無關係,同整個系統都無關。

又要方便又要用但唔去 ...

本身登記Samsung pay係強制要指紋。
3ASV356 發表於 2017-12-11 23:59 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2017-12-11 15:59
點解個設計咁on居,apple pay/android pay加入左信用卡都唔會用唔到張實體卡...

點解D人咁無腦架???
信用卡個八達通係完全2樣野~
上面斬已經解釋左~

BTW~唔想比手績費一樣可以係7-11, OK就咁增值~
kei_hk 發表於 2017-12-12 10:47 | 顯示全部樓層

3ASV356 發表於 2017-12-11 23:59
點解D人咁無腦架???
信用卡個八達通係完全2樣野~
上面斬已經解釋左~

好多人係唔會了解全部﹐只係睇所謂的 "重點"

除了現金增值外﹐用自動增值都係不需任何手續費的。

以往一直存在的方法﹐都可以應用在這個新手機八達通的﹐全不需要手續費。

只係用三叔pay去過錢﹐這是全新的增值方法﹐只有這個方法才需要收手續費。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
毒蛇 + 5 精闢見解

查看全部評分