hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴計劃增設多條九龍市區特快路線
開啟左側

[小道消息] 九巴計劃增設多條九龍市區特快路線

S3BL100 發表於 2017-12-24 23:22 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2017-12-24 15:28
咁所以呢?多左個藍田站,咁秀茂坪可以落寶林?又錯係邊?
我好明顯講既四順、寶林可以兩邊駁走,而秀茂坪 ...
咁康翠交通差,係唔係單純關安達臣同秀茂坪搶資源事?你睇下康翠山上巴士綠小線,有幾多條有心去做

秀茂坪就算開條駁腳線落寶林,都唔會有人咁坐啦
康翠落寶林、秀茂坪落藍田,一樣姐

根本就唔存在秀茂坪駁腳服務差過康翠的情況

而問題係,有安達臣之前,康翠同秀茂坪面對的交通問題本來性質同程度都幾相似,
但有安達臣之後,就借安達臣改善秀茂坪,而同時康翠要乜就無乜,
安達臣的幾條招標線(尤其 88)再加 213X 的行法,更加消滅九巴重組康翠線的誘因,無心機做好現有路線

仲要搞到 98A 98C 俾人減車

當然仲有個問題,係康翠經秀茂坪(最直接行法)出去的路線,
就算想改,就算當區人士願意拎出來交換都好,都要問過隔離區;
但秀茂坪有、康翠無既路線,就拉唔到入來

就算唔係區佬搶人資源都好,事實係運吉規劃好有問題,咁都唔鬧得?

康翠係唔係唔夠線,我兩睇。
98A、98C 減班有無考慮過沿路塞車問題?又點解係羊毛度要倒車比 290 做?
咁個責任係唔係怪晒落安達臣同秀茂坪?難道 290、A、B、X 康翠都無份

嘩,你簡直係離譜

98A 98C 沿路塞車所以就要減班?唔使理實際乘客需求?
咁我可唔可以話,對四順、秀茂坪極其重要的 601 619
因為塞得仲嚴重,所以應該要減班甚至執笠,將資源擺上去安達臣?

根本問題正正就係安達臣搞到九巴無左好多誘因改善康翠巴士服務

290X 康翠有份,但問題係而家 290 290A 都仲算滿足到佢地需求,
290X 搵佢地找數,影響去觀塘轉乘同西九客,而唔係搵秀茂坪同將南找數,根本係有問題

咁如果康翠真係唔夠線,係唔係將 13X、213D 拉入翠林?咁叫解決問題?
講到尾,你想開一條 98P 行山全日版,但非繁呢,真係唔洗入安達臣或秀明道是但一樣?
到時出黎既線同 95 有咩分別?到時係唔係又嘈安達臣同秀茂坪拖慢車程?

咁我唔介意兜少少秀茂坪架,但問題係你自己諗下秀茂坪有無可能同意咁做先啦

本來爆多條線係可以解決問題,但 213X 又食左呢條當年傳聞新線的唔少客源

當然我認為都仲有其他可行重組方案,但九巴少左誘因做又係事實

當年 4 條線係時各自開 10-15 分鐘左右一班,而家?13M 平均開緊 15-20 分鐘一班。
而唔好忘記,當年一樣有 1A、13A、13D 存在。

你又認為人口爆增左幾倍,整體連載量係唔係相應按比例升番?
但其實係反而係跌左嫁,咁係唔係唔夠載?

咁事實係 13M 根本無唔夠載,而且非繁好差

問題係秀茂坪重建前後,居民交通模式唔同左,甚至返工地區都有分別。
以前一定係觀塘轉車,過海甚至轉船;但而家過海多左唔少人搭 601/P,或者藍田轉車

咁都可以講到好似奉旨應該回復當日四條線落觀塘,唔理實際客流變化,簡直令人歎為觀止

又咁講,如果係嗌「夠唔夠線」的問題,就算今日有返晒 13B 13C 13M 咁多條線係度,
又真係有足夠需求做每條 15 分一班,合返做一條個位數班次唔係仲好?
淨係識數有幾多條線,層次同班區佬簡直無分別

fb.com/scientisthk2usa/
transbus 發表於 2017-12-25 01:58 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-12-24 17:15
向西走一直都有95,特別係98年3月1日之後來回程繞經秀明道,95秀茂坪來往彩虹站仲係非常直接

嚴格嚟講, ...

其實中秀四順一條,安達臣一條,最好,
290A/X咁分工唔錯。
錯在95/213D定線應該對調先係。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
transbus 發表於 2017-12-25 02:06 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-12-24 23:22
秀茂坪就算開條駁腳線落寶林,都唔會有人咁坐啦
康翠落寶林、秀茂坪落藍田,一樣姐

同意加290x係唔應該抽98A/C,
因為一樣係乞兒兜裡搶飯食。

但秀茂坪已經好幾條線剩返基本服務,
除咗13D寶達至觀塘,213D中秀至寶達,
或者93A/95M合併改單圈循環,
已經減無可減。

13M閒時係霉,
但繁時的確開始要提升服務,
無論係改派12米,或者早繁7-8加密到12分,
已經好可以。
ATEU15 發表於 2017-12-25 08:21 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2017-12-24 15:28
咁所以呢?多左個藍田站,咁秀茂坪可以落寶林?又錯係邊?
我好明顯講既四順、寶林可以兩邊駁走,而秀茂坪 ...

多左甘多新线同两条小巴,原有路线又没搞到,運载量边度有跌,
10598C 發表於 2017-12-25 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-12-25 01:58
其實中秀四順一條,安達臣一條,最好,
290A/X咁分工唔錯。
錯在95/213D定線應該對調先係。

講就易,其實實際上冇咁簡單

290A同X兩者都係去荃灣,彩雲打後嘅路段一模一樣,但係95係去佐敦(去程仲要繞經彩虹道),而213D只去旺角

A29P同A26同理,兩者理應都交換走線,A29P行安秀道,A26行秀順,但咁做結果只會變成寶達真空咗,即使A29P去寶達掉頭上安達佢地亦都只有1粒鐘一班嘅機場車,而並非A26同A29P聯合嘅半粒鐘一班(當然前提係A26要開到先)
~誰@359~ 發表於 2017-12-25 10:56 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-12-25 02:06
同意加290x係唔應該抽98A/C,
因為一樣係乞兒兜裡搶飯食。

秀暉樓朋友因為98A收車而焗搭93K,下秀朋友冇13M的話一樣可以坐1A
而且如果唔係98A收車兼且刻意tune開車時間去倒客落93A(仲主要係倒左寶達客),其實93A都可以做下秀
我都仲未講13M真係掛過大車,轉細車都係相對近期既事,咁又係咩意思?
反而四順就真係諗唔到邊度有水抽

老實講,13D既價值只係剩返個別巴士站既少量需求,其實好應該成條貢獻出泥
13D既資源夠290 290A所有加班轉表列之餘,亦都可以畀13M / 213M加班真係幫返秀茂坪自己
再數落去,安達臣係新區所以有新資源,但藍田賺左214 613係咪完全冇數找,我都好懷疑

字大只顯得人自大
transbus 發表於 2017-12-25 17:28 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2017-12-25 10:56
秀暉樓朋友因為98A收車而焗搭93K,下秀朋友冇13M的話一樣可以坐1A
而且如果唔係98A收車兼且刻意tune開車時 ...

13M當年轉大車係因為短車缺,去咗牛頭角站只係次要原因。

之後大概係有咗290A嗰段時間,
開返細車。

transbus 發表於 2017-12-25 18:03 | 顯示全部樓層

re: 主題

其實跳站快車喺九龍有冇得做?只停主要大站,類似2x 5P 13P 290 296c。
但老九好似唔多想做哩啲,
寧願啲線一係快盡,一係慢盡,
有都唔會密或長時段。

如果1A 16 26 27都有,應該生意唔錯。
EX-TL 發表於 2017-12-25 23:45 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-12-25 17:28
13M當年轉大車係因為短車缺,去咗牛頭角站只係次要原因。

13M用ATR掛牌時, 下繁客量係好到兩個站已經打爆, 觀塘站已經上唔到車, 所以有心做的話, 係唔應該轉用細車.

我一直都認為, 當時轉用細車嘅原因係, 當太多人可以用$0.1上山, 盤數就會差咗, 盡量谷呢班客上1A 11C先符合商業原則, 上98A都冇咁好.

只可惜九巴都唔多鍾意11C, 幾年前5M開辦搵11C開刀cut班, 一到九月開學即刻現形, 金車急急轉用ATR, 但時間唔長, 之後轉用ATE.

13M用返細車之後, 一樣係兩個站打爆, 班客上唔到11C, 1A源源不絕咁嚟, 同樣地, 98A班次點樣差, 幾咁唔穩定都好, 仲有93K.

整定13M唔會做返好, even用車同班次, 想98A做好都唔易, 因為班次幾唔穩定, 車程係快就係快, 但係轉乘價抵銷番九巴積極度, 班客繼續身體力行, 鼎力支持, 有咩理由要做得更好?!

93A上山站位唔就腳, 落山呢, 叫下秀人等佢, 其實行落去仲快, 時間仲穩定, 即使1A密密嚟, 你都要忍受燈位同停站, 俾特貴尖咀流水價$7.2落山, 俾我就唔買帳.

住下秀(曉麗)嘅, 老實講句, 要開始轉變心態, 唔好當自己係住緊秀茂坪, 你係住緊觀塘, 特別係已經落實興建的行人系統, 行出啲搭電梯已經係翠屏道, 落得翠屏道, 又係註定靠雙腳(11), 唔想日日靠11, 仲有11B 11C 89C 89X(可能延至翠屏道)可揀.

兩頭唔到岸嘅吊腳位, 除左可以搭小巴, 行係最佳同埋最可靠辦法, 「下秀」命運如何? 恐怕只會成為歷史名詞, 「觀塘」歡迎您!
S3BL100 發表於 2017-12-25 23:51 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2017-12-25 10:56
而且如果唔係98A收車兼且刻意tune開車時 ...

成條 13D 執笠的話,會遇到的問題,同翠林康盛想重組要遇到的問題一樣:要問過隔離區先

不過 13D 到今日都依然維持原狀,的確係奇蹟。
至低限度,條線應該縮落翠屏及/或減到 30 分一班,起碼可以放到兩部車出來

另外,1A 係咪真係神聖不可侵犯,我又唔多覺。
條線咁密,減兩部車都唔係好覺,
再加上例如上繁入秀茂坪,根本唔使開咁密

不過秀茂坪真係好特別,其他區有新線開或者要供車俾新區,都要找數,
偏偏係秀茂坪無找過,仲要佢地自己呢兩年真係賺左好多條新線

fb.com/scientisthk2usa/