hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃

RobynnNKendyFan 發表於 2018-1-4 02:05 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-3 22:28
觀感就係觀感
寶順路迴旋處至靈康路,796X/C係用30秒搞掂
但今日中午非繁搭E22A,其中一支燈順燈,少人上 ...

我就覺得橙記係咪十幾廿年加埋嘅數據就係尚德一帶出到最多客
所以去到今時今日都仲係放唔甩呢個觀念
佢諗住分到 296D 少少餅碎都有賺
我就覺得 796P 咁做只係為咗棵樹而放棄個森林
同埋可唔可以提早少少改全日呢
反青沙撐獅隧
0q9w8e 發表於 2018-1-4 06:08 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-4 01:32
根本就喺度遊花園
未開290系之前,已經講緊98C拆線
大家都話無資源,點知轉個頭就爆咗31架車做290/290A

見過有人為798做過客量統計,
將軍澳方向坑囗落既人比將南仲要少...
kc_loo 發表於 2018-1-4 11:19 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-4 01:32
根本就喺度遊花園

所以上呢度只要當所謂"專家" 吹水就可以
唔夠資源, 真係以為自己係巴士公司做,
290X 呢個case 真係一巴一巴打醒佢
成日話點樣點樣行最好, 唔塞車,
地睇地區facebook 個個都話行大圈
98C 呢個Case 真係黑人問號,
安達臣唔多人但海量車, 吉車照行
290 系又唔見咩時間都咁爆, 但偏偏做到大量資源
睇住296C兩個站出到KT, 98C 仲兜緊
將軍澳幾年已經有尖咁通宵巴, 坑寶到而家都無
我真係好想知坑口人有咩等罪巴士公司

坑口<> 旺角, 唔想追地鐵真係咩方法都諗過, 尤其回程
真係試過就算星期日下午, 旺角地鐵迫爆, 行去98C 要企,
行番去新之城, 真係唔理咩車咩價錢都上, 總之去到轉102就得
事實真係好多人唔鍾意上地鐵, 耐何巴士真係太差
053h4 發表於 2018-1-4 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-1-4 11:40 | 顯示全部樓層
根本就喺度遊花園

290 系因為係招標線,梗係有車從天而降

但唔可以因為招標線、安達臣同埋近年幾條單程收 $18 的荃葵過海線突然變相半全日,
而假設開其他非招標新線/拆線必然有大量資源從天而降

就算係安達臣,缸湖傳聞本來 213D 213X 都唔會由天跌落來的

開新線,全數或大部分由其他線抽資源的例子就更多,例如 5M、88X

就算係今次 290X 全日,無寫邊度抽資源,但我相信最後
應該有至少一半資源係左抽右抽出來。
起碼 690 好可能已經係找數對象,但因為非繁跌落 30 分一班,所以要寫出來。
其他更可能係每條抽一部,例如早前流傳會 98A 98C 98D 齊齊減車去成全 290X。
如果 10 變 12、15 變 20 呢D,根本唔使寫出來,
過往亦有唔少開線果日先由其他線找數減班,而減班無寫上 RPP 的例子

所以唔好咁老定,你都識話巴士公司會識得由蝕錢線抽車去做,
咁將軍澳入面九巴賺錢線一隻手數得晒,你估結果會係點?

而你話只係夠車兩繁拆線,所以只係可以拆98C九龍段
荒謬,如果兩繁夠車拆線,唔通非繁又唔夠車?

我唔係拆足一轉咁長時間,例如深水步快線只係開 4 班,坑口康城特快只係開 2 班的話,
用的資源根本就遠少過全日拆

我指出新線行車時間同98C一樣既原因,係因為新線入埋康城工業區
如果計坑口時間,新線九龍返坑口可以快98C超過20分鐘
呢個帖主要係重申98C將軍澳段真係慢得誇張,而新線係解決到問題

我無話新線解決唔到問題,我主要係由誘因同可行性角度去考慮

老實,如果 98C 坑寶分家,就算山上同寶達都會係受益者,
起碼唔使同坑口人爭車坐,而且由寶林開,唔使入坑口圈,到站時間必然更穩定

但可行性係最大問題,我唔認為可以下下假設有資源從天而降

而我之前話新線同 98C 行車時間一樣,呢點同坑口出巿區所需時間無關,
我想指出既係,新線會用唔少車,要拆得成
就要其他地方供應大量資源,或者指望由天跌落來,呢點已經對可行性有影響

如果真係咁拆,我估最後坑口條快線應該會跌落全日 20 分一班,
而且最後好可能唔會去美孚咁遠,最壞情況係太子旺角循環,用車最少

或者會去大角咀,最遠都應該唔會過欽州街

根本比起亞皆老街飛橋快得10分鐘
呢個已經係下繁行車時間差距最大既時段

但入旺角穩定性一定差唔少,而且重點係深水步已經上滿

同埋你同 1A 比,但如果界限街飛站飛橋的話,優勢會唔止 10 分鐘咁少

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-1-4 11:54 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-4 11:34
隧道車係禁忌,明明只係話95先加車和應95拆線最後先調整98C都會有人單睇價錢因為98C收得貴,九巴唔應該加 ...

乘客角度梗係想又平又快,但 98C $10.5 特快係既定事實,根本就唔會咁大隻蛤乸隨街跳,變晒做 $7.4

都話左,你做生意,你會唔會唔計成本,唔計收入,淨係考慮有幾多人幫襯?
你會唔會因為一件收得貴的產品有好多人買,
同時有件收得平既產品都有人買,而呢兩件產品無其他競爭對手,所以貴果件就大幅減價?

就算真係要 98C 山上山下分家,拆的都會係 98C 而唔係 95,
一係你拆完 95 之後,繼續行繞道,繼續收 $10.5

但康翠無左 $7.4 平車又會有人嘈,所以最後佢地係會快慢並存

但先同 95 瘋狂加車而 98C 維持現狀,之後再搞,絕對唔會係一個選擇

至於你話 214 去深水步快,問題係 98C 站位好好多,
而且 98C 下繁深水步都上滿,214 亦上滿,你推晒班人去坐 214,
咁要 214 加幾多車先掂?反正都夠客,竟然要推人轉車,仲要唔係同站有得轉,簡直係無野搵野來搞

053h4 發表於 2018-1-4 12:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2018-1-4 12:05 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2018-1-4 11:19
所以上呢度只要當所謂"專家" 吹水就可以
唔夠資源, 真係以為自己係巴士公司做,
290X 呢個case 真係一巴一 ...

一次可以,就下下都可以由天降資源去做,簡直係神邏輯

留名睇下 290X 全日果日,係咪將軍澳無一條巴士線要減車減班囉

正如我 #115 話齋,好多到時真係減的,都唔會寫出來,
但 20 變 30 分一班要寫出來,所以 690 出現左 RPP 上面,應該係找數對象

而之前流傳過,290X 全日之時,98A 98C 98D 都會正式落實減車,各減至少一部

諗下當日開條 88X,結果係由 85B 281A 同唔記得邊條同樣唔關事既沙田線各抽一部車,
而呢三條線減車減班係無上 RPP 的

5M 開既時候要用兩部車,結果 11C 同日減兩車,減車同樣係無上過 RPP。
之後已經即時唔夠載,搞到俾人投訴

當然,達到你既目的,就唔會有人去理他人死活

290X 最後結果可能都差唔多,唔好咁老定以為無寫就代表全部資源從天而降

我估最後有機會 95M 98A 98C 98D 296A 690 各抽至少一部車

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 10 精闢見解

查看全部評分

TommyS58 發表於 2018-1-4 12:05 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-3 13:27
95又唔係淨系得康翠去旺角嘅客嘅...95仲做緊康翠去太子道西、油麻地、佐敦同秀茂坪出油尖旺嘅客...

講真 ...

其實95最多客既位應該係秀明道
西行去新蒲崗
東行來自旺角油麻地

我認為95唔應該同98C比
根本上95時間上同1A差唔多
只係因為行新清所以觀感上好似快咗
但係實際上 九龍城迴旋處↔中秀 只係差5分鐘左右
同98C冇得比
仲有收$7.4先做到東行旺角客
收貴D都應該冇呢批客
~~
053h4 發表於 2018-1-4 12:10 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽