hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃

053h4 發表於 2018-1-3 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-1-3 14:29 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-3 13:57
你有無留意乘載䛻只係計最多人個段而唔係平均數?

95全程車上都有番咁上下人,D位有所謂"再利用"

95 車上得幾十個客,全程收費又平太多,
就算有兩三水客都好,對比起 98C 坐滿甚至要企,根本就唔見得一定好過 98C

不過我上面都講左,重點唔係呢樣,
而係你搞到總體成本增加的同時,收入反而下跌

呢點兩行字已經證明左,反而係每個座位每小時收入,你無證明過

根本客就得咁多,乘客捨貴線搭平線,車費收入一定跌,
而 95 就算有幾多流水客都好,都唔會因為你瘋狂加班而每車做到同樣數目流水客,
收入係唔會隨住你投放落去的資源而直線上升

打個比喻,你開麵包舖,腸仔包每個成本 $5 你賣 $10,
菠蘿包每個成本 $4 你賣 $7,你會唔會因為菠蘿包每個成本夠平
而整到每個菠蘿包比以前大一半(成本變成 $6),但照樣賣 $7,
等到班顧客見到菠蘿包大大個,好抵食,連腸仔包都唔買,
走去買菠蘿包呀?

而你真係做緊D咁荒謬既野

fb.com/scientisthk2usa/
053h4 發表於 2018-1-3 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2018-1-3 17:53 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-3 00:19
估你講秀茂坪

講真佢地六條全日旺角線(唔知你第七條係指邊條),有幾多條真係用得著?而的而且確佢地巴士 ...

未有290A之前,咪又係乜都叫人轉車,
車費又唔平,
而家表面上叫做對秀茂坪好好,
其實只不過學版友28A話齋,
係彌補返過去十幾年人口增長,
但係冇增加到嘅線
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
~誰@359~ 發表於 2018-1-3 20:34 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-3 14:36
當8400人,人部車載到760人,收益根本唔會差
而且98C要企的根本原因就係比時間表開少近一半車,部份人死 ...

其實95回程係冇流水可言,大致上就係九龍中上車彩虹開始落車
字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2018-1-3 21:49 | 顯示全部樓層
而且98C要企的根本原因就係比時間表開少近一半車,部份人死 ...

98C 根本減班減得太盡,
星期六日中午開足班次都只係停完秀暉樓就企到門口,一收到 15 已經連秀茂坪都上唔晒。

98C 雖然係收車,但未至於收到無一半班次,
下繁做到衰樣,係因為要首先供車俾定點開既 98S,就算 C 仔唔齊車到唔夠載同時 S 仔未滿,都要俾齊車 S 仔先。
如要討論,請先自貼差餉單一次
DC3938 發表於 2018-1-3 21:50 | 顯示全部樓層

想問下290X全日服務時間係點?
castanopsis 發表於 2018-1-3 21:57 | 顯示全部樓層

95一日對開59+46=105班車
平均每班80個客

我對呢個數字抱有好大懷疑
95最繁忙一小時都係得59%載客率,等同70-80人
你宜家同我講全日平均做到每班80人?
唔係話95客量差,但呢度好多搭過95既人都會知,根本無可能每班都有坐滿既客量
我懷疑九巴為咗壓低個受影響人數,特登寫最extreme既case

30%做80個客有無可能?有,但一定要換一次客
95唔係1A,上面都有人話95流水客唔多,根本無可能做到

仲有好多嘢其實影響緊95營收
其中不得不提學生客
一年得180日返學日,其他180日,95分分鐘連一日五千都無
反觀98C/798,其他日子仲好客過返學日

3ASV174 發表於 2018-1-3 22:14 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-3 21:57
95一日對開59+46=105班車
平均每班80個客

數過好多次 95 客,
夜晚非繁,講緊九點十點就算平日都輕易坐滿一架直梯車離開旺角,一單有 80 客難度好低,
而出九龍方向,試過星期六日下午搭,部車最多都係 50 幾人o係車,但一單都做左超過 100 個客,有時我坐上層,隔離都唔止坐過一個客。九龍方向 95 儼如一條疏車版 1A,搭開就會知,基本上上座率完全反映唔到 93K 95 高客流量,呢兩條線日客量加埋拍得住 290 系。

繁忙時間換客就換得更密,九龍方向佢可能係講緊有 20-30% 客係坐長途,但其他客可能唔止換左一次,
回程就穩定地有客做一水中長途。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
ATEU15 + 10 多謝分享

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
castanopsis 發表於 2018-1-3 22:28 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-1-3 11:39
咁行其實都只係做少個尚德,正如我之前所言,
我唔認為呢少少時間會趕晒調景嶺同海皮客走

觀感就係觀感
寶順路迴旋處至靈康路,796X/C係用30秒搞掂
但今日中午非繁搭E22A,其中一支燈順燈,少人上落之下,用咗5分鐘
佐敦返調景嶺,20分鐘車程,用多5分鐘,其實唔少

富康其實本身就係296D個catchment入面
一日有296D,一日都唔會有問題

至於將廣
用你個方案回程快咗去程慢咗,根本無分別
至於站位,將廣班客唔少本來就係寶盈怡明邨班客
有人好咗有人差咗,整體無話好咗定差咗

我知道新巴都係唔會肯放棄尚德
但主觀上尚德本身已經有條296D
為咗尚德拖慢後面成堆人車程,唔值得

296D缩線,仲有好多問題要處理
價錢點搞?九龍站點搞?尖西點搞?
條線本身客量都有返咁上下,唔覺得有足夠理據說服尚德放手

反而如果選擇救線,尖西飛紅繞做埋紅磡客,就全個將軍澳都多條紅磡特快
呢個本身有戰略價值,尤其297做得太垃圾,繁時又係四五十分鐘都未上公路
成班客唔係倒落小巴就落鐵
如果有返合理車程既路線,唔單止將軍澳客會回流
亦可以透過九展轉乘215X/14X/219X,掠觀塘藍田麗港城客$9.4來回紅磡

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
RobynnNKendyFan + 1 + 10 橙記大膽 d 放棄尚德啦

查看全部評分