hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度西貢區巴士路線計劃

S3BL100 發表於 2018-1-3 12:46 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-3 12:21
其實問題係98C要入旺角唔快,而且98C同其他九巴線係有overlap

如果加強95服務,可以分擔98C部份需求

咁點解係拆 95 而唔係拆 98C?
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-1-3 12:50 | 顯示全部樓層
gn3509 發表於 2018-1-3 11:30
13D,93K呢啲歷史產物就好應該掃入歷史書,
拉左上安達臣既話就一世唔駛諗可以點郁
...

但淨係寶達都唔係省油既燈

然後而家多左安達邨,佢地本身無巴士落土瓜灣紅磡,又會攬住條 93K

但 13D 93K 呢兩條,去到其他區都會有阻力

當然我覺得 93K 仲有其他解決方法,但 13D 最盡應該只能縮做翠屏維港灣,
再唔係就成條減到 30 分一班,殺線唔成就減車做低佢

雖則 13D 呢幾年都無上過 RPP,的確係奇蹟
053h4 發表於 2018-1-3 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-1-3 13:07 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-1-3 00:34
回程本身都冇啦...

根本應該重組嗰邊啲旺角線去做,而唔係拖慢第二區啲人嘅車程去做彩虹道

但因為康翠本身有條 98C 特快落旺角,所以你話拖慢人車程的講法,我覺得唔成立

雖則有時唔知九巴諗緊咩,不惜 98C 倒客都要做大條 214,回程 98C 減完班已經倒左客 95,
但 95 提速會搞到 98C 又再倒客,每位收少 $3

而且做低條 98C,我唔覺得對康翠係好事,至少影響緊去深水步長沙灣的乘客,
況且九巴做好一條貴線的誘因,係大過做好平線,改快左既 95 應該會係瘋狂收車對象

至於你個方案:

1. 三彩呢?本來計劃拉條 9 上去,而家無左?

2. 我可唔可以話,唔應該拖慢慈雲山車程去做黃大仙總站?
仲要而家慈雲山本身真係無全日特快出油尖旺

3. 黃大仙去深水步,客係得咁多,又已經有 214。
2F 加車,咪搞到頭重尾輕,而家係 2F 3C 齊齊做轉乘線加埋慈雲山樂富流水,
又有班客坐足大半程,先叫做不過不失

4. 呢度有位堅持黃大仙總站要有車去亞皆老街醫院區的版友,你會點令佢滿意?

我自己就覺得,95 彩虹道無得搞,9 黃大仙總站都無得搞,
但三彩拉 9 上去又唔合理,所以我先前先提出 9+9X,9 陰乾都要照做

至於慈雲山,3C 都係無得搞,最多只能減班,左砌又砌俾 3X 全日

LAK2 發表於 2018-1-3 13:07 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-1-3 12:50
但淨係寶達都唔係省油既燈

然後而家多左安達邨,佢地本身無巴士落土瓜灣紅磡,又會攬住條 93K

13D 捱到今日都仲未見30分一班個人覺得有D神奇...

縮線都係一個出路, 但近日忽發奇想可唔可以將陰乾版13D入彩虹道+黃大仙總站
一次過處理6D(牛頭角<>彩虹道)+9(黃大仙<>亞皆老街)問題

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
S3BL100 + 1 you win...

查看全部評分

S3BL100 發表於 2018-1-3 13:08 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-1-3 12:55
98C無拆的空間,要快214轉98C即可解決

而家九巴擺明214有加班都唔會比車98C等98C開足車 ...

咁點解 95 又有拆的空間,你仲覺得可以從天而降六部車?

S3BL100 發表於 2018-1-3 13:12 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2018-1-3 13:07
13D 捱到今日都仲未見30分一班個人覺得有D神奇...

縮線都係一個出路, 但近日忽發奇想可唔可以將陰乾版13 ...

you win...

搞得成,真係可以慳 5 部車,大把野可以玩

不過我會比較擔心回程收費問題,同大角咀反應

053h4 發表於 2018-1-3 13:12 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-1-3 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-1-3 11:46
先生,you don't even know what you are talking about

RPP 文件 95 最繁忙一小時得 59% 載客率,咁都叫 ...

佢係嚟串人嘅啫...唔駛同佢咁認真
S3BL100 發表於 2018-1-3 13:26 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-1-3 13:12
根本九巴自己咁多年收埋大把車,近年積極D就出番百幾部車做生意

九巴而家唔係無車,係佢覺得部車可唔可 ...
另外,95系做大,長遠先會有98C分拆山下隧道全日直出空間,既然95現實有成8000幾客,做大有咩問題?

一條非繁表列班次先開得 20 分一班,仲要坐唔滿既線,竟然有得拆?

而家淨係計客數,唔計載客率同賺蝕?
93K 一日夠有 7000 幾客,點解呢度人人當佢係過街老鼠?
定係應該按你套理論,做低晒堆 14 15 98A 佢,做大 93K?

上面都講左,一日 8000 幾客係因為一程車做幾水客,
一架車同一時間入面根本就唔多客,係你無視呢點

而且 95 係蝕錢的,反而 98C 仲有得賺

95 一日八千客,98C 一日幾多客你又唔講

真係天降六部車落來,而目的又係要俾 98C 山下直出的話,
點解唔係直接拆 98C,而係倒資源落 95?

仲要位位收少三蚊

雖然 95 的確唔係好慢,但寶達至新蒲崗一段比起 98C 用多成倍時間,
如果你最後係搞到康翠寶達無左行繞道出旺角的選擇,服務倒退,你會點同人交代?