hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-2019年度葵青區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-2019年度葵青區巴士路線計劃

Snoopy@FB8617 發表於 2018-1-4 23:10 | 顯示全部樓層

tonytse126 發表於 2018-1-4 22:55
但長亨有三條坑,而其中一條只供43C、242X和N241使用,那42A在以上三點線的非服務時間是否經常要用埋這條 ...

其實你算唔算自問自答左#153呢

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2018-1-4 23:47 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2018-1-4 21:15
1/ 43C改去尖咀要加價
2/ 一條42A無法應付繁時深水埗至美孚一帶需求
3/ 青南出尖咀,搵41改路入尖咀,同時 ...

長亨去尖咀呢?

如果 43C 換尖咀特快,視乎點行,本身都可以分流到 42A 旺角佐敦段需求,
到時 42A 真係會搞唔掂長沙灣道?

當然,上繁留少量 43C 單向分流 42A 都可以

fb.com/scientisthk2usa/
GW4866 發表於 2018-1-5 01:46 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2018-1-4 14:05
936 想搶 930 客,叫佢收皮啦
收又收得貴過人,兜又兜得多過人
隻豬究竟哪來的自信?

所以話佢唔知諗乜
客又搶唔到就行返上路啦
除非佢跟935西隧直剷葵涌道就有效益
打開門,行出去,去遠啲!
jpoon 發表於 2018-1-5 04:52 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2018-1-3 12:22
936興華街西可以直去興華街再轉左入長沙灣道咩?
定係開翻1條行車線出黎比北行?

興華街而家整緊雙程工程
講開又講,乜真係好似RDP講,會有石圍角人搭車去梨木樹轉936過海?
http://jpoon9394.blogspot.com/
HF3204@243M 發表於 2018-1-5 06:44 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2018-1-4 21:14
我已同徐老講,建議948總站改泊長亨村,而不是由長安開,再上長宏再落山.
另外,由於948非繁開30分一班,不如 ...

咁樣長亨就會要兜埋長安先過到海

兩巴應該唔會因為長安而放棄長亨客
HF3204@243M 發表於 2018-1-5 06:47 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2018-1-4 21:07
43c d車可以改去尖沙咀,學41a咁,而唔係取消換42a轉6號,轉6號去尖沙咀,係30年前青衣仲係得44果時既人 ...

我而家都用緊 42A 轉 6 仔喎,有咩問題?
43C 已經唔會再見到將來

咁不如將佢分屍,啲車俾晒 X42C X42P 948 42A 加班
HF3204@243M 發表於 2018-1-5 07:36 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-1-4 23:47
長亨去尖咀呢?

如果 43C 換尖咀特快,視乎點行,本身都可以分流到 42A 旺角佐敦段需求,

43C 上繁其實已經唔可以分流 42A
除非將 43C 上繁頭站搬埋上長亨,等長亨可以控制晒兩條線開車時間

喺 41 轉做 948 全日既前題下,948 X42C 249X 呢啲新線反而幫到 42A 分流

而唔一定要死 LUR 242X 全日或者夾硬拆 42A

而家為止,42A 轉尖碼線係最好既選擇,區議員應該要爭取埋 1 1A 2 7 9 234X 35A 轉乘,而唔係限死 6 41A 兩條線

尖咀早繁特快,反而可以試吓將條 241X 改經渡船街落尖咀,等長安多個選擇特快落尖咀

成功既話,242X 就可以唔落美孚同旺角,同 241X 一齊落尖咀
kei_hk 發表於 2018-1-5 10:45 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2018-1-4 20:58
早繁泊後面等夠鐘先埋坑上客,下繁到長宏就私走,根本唔駛搵位泊.

但係,一旦948全日,要搵位泊車落客,又要 ...

這樣﹐前面 #71(#79)又是否可處理到無位擺站/泊車的問題?

亦有建議係 248M轉做循環線﹐令到可以與948共用。

又有建議長康做總站﹐長康 > 長亨長宏 > 長安>原來路線。

莫非一定要拉去長安﹐再兜上長宏?

hk20020062 發表於 2018-1-5 13:33 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-1-5 01:46
所以話佢唔知諗乜
客又搶唔到就行返上路啦
除非佢跟935西隧直剷葵涌道就有效益 ...

但佢又唔捨得四小龍 $18 呢個位喎
DK704_3N133 發表於 2018-1-5 21:52 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2018-1-5 07:36
43C 上繁其實已經唔可以分流 42A
除非將 43C 上繁頭站搬埋上長亨,等長亨可以控制晒兩條線開車時間
尖咀早繁特快,反而可以試吓將條 241X 改經渡船街落尖咀,等長安多個選擇特快落尖咀/
而加上到何文田ge 走盞位唔太多,如果仲去埋尖咀,呢條學校線就冇意義了。
支持遷拆尖碼及灣碼巴總