hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 261B可否全日?
開啟左側

261B可否全日?

leo_ku 發表於 2018-1-22 15:11 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-1-22 15:21 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-1-22 15:11
荔景山無左條線, 鮑生未必會肯接受。

269M/265M加雙向分段,再加埋32H
應該夠補償 荔景山—荃灣 有凸

最大問題依然係太子無總站
AVD1 發表於 2018-1-22 16:23 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-22 15:04
如果用234系做,可以另一個玩法
例如

如果麗城係要拉住深井/青龍頭做特快,即你所謂 X234;52X 保留現況,
現有 234X 就可以考慮做太子以北加埋個荃景圍。即改變相 30X + 234X 合併後縮至太子一帶。

荃景圍就搵海濱一齊做特快九龍南,即 R230 全日版,變相連楊屋道都有條特快直落九龍線。
238X 轉做循環線,海濱至太子算數。

至於樓上話荔景冇左條線,我仍然傾向當將來 32H 開線之後應該同現有 30 合併處理。

其實我呢個建議係有少少睇埋 234C 都可以執到咁多學生客,
實情而家都有唔少學生需要往來荃景圍學校區去西約、海濱;如果兩條新線做到呢堆通勤客其實都真係幾好執。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HG6729 發表於 2018-1-22 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層

唔好哂時間做261B全日 下路線全日實死
Ricky403 發表於 2018-1-22 18:04 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-1-22 15:04
如果用234系做,可以另一個玩法
例如

要留意:
深井出荃灣,兜下路、麗城 (唔入灣景巴總) 大概比行屯公用多5分鐘
再兜荃景圍天橋、大涌道,而唔係海興路/荃灣路,又多起碼5分鐘

咁其實X234比起52X落旺角係完全冇快過 (西廊不停美孚都係快到10-15分鐘咁大把)
當你唔停荃景圍天橋,都係快5分鐘咁多多,甚至可能因為海興路塞車,時間優勢再縮水
唯一好處係搶錢,係收261B個價做麗城至青龍頭
但荃灣區肯定會反對快10-15分鐘但收到$13.7
2076 發表於 2018-1-22 19:46 | 顯示全部樓層
261B有獨市潛在客源(掃管笏),加埋開左261B係可以慳到M61的2架車,計計埋埋成本唔會多好多,不過用13.7做轉乘點都有著數,同埋深井出市區升級做11.1/13.7(回程),點都唔會太差,仲有一個重點係261B全日可以加停美孚,同時抽走63X比佢做返真特快,有261B補位,美孚就唔可以出聲話63X

深井出旺角全日服務唔會差過962B好多,唔好唔記得當年962B 30分鐘一班的年代冇人搭,變成15分鐘一班多左好多人搭
52X縮番深水埗,至於52X轉X車轉乘唔係一直都有?
抗議962B重組
還我962全日服務
lsc04d11 發表於 2018-1-22 20:06 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2018-1-22 16:39
唔好哂時間做261B全日 下路線全日實死

下路線全日點死法?
(962B又係乜?)(52X宜家容易爆過60X/67X又係乜?)
castanopsis 發表於 2018-1-23 11:24 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-1-22 16:23
如果麗城係要拉住深井/青龍頭做特快,即你所謂 X234;52X 保留現況,
現有 234X 就可以考慮做太子以北加 ...

R230走線對荃景圍始終太慢
你個方案亦會無咗祁德尊出長沙灣道既服務
呢個位逆向好似食唔少客

海濱條238X好地地亦無謂搞
尤其佢又係有班逆向客朝早要搭入工業區,你轉循環會趕客

而學生客其實係唔係都落九巴袋
我覺得未必咁重要

我個方案入面
234X本身食埋30X大涌道個份
唔做旺角以南,客量都未必會太差,無必要食埋30/30X荃景圍去長深荔個份
30X食埋荃市楊屋道旺角特快,客量亦無需要海濱打救

而30/32H無論合併又好,一條食第二條都好
都會節省到四五架車出來
加多幾架車俾荃景圍開條班次合理既葵涌道西九線,其實做到好多功能

castanopsis 發表於 2018-1-23 11:28 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-1-22 18:04
要留意:
深井出荃灣,兜下路、麗城 (唔入灣景巴總) 大概比行屯公用多5分鐘
再兜荃景圍天橋、大涌道,而 ...

深井角度就無理由唔歡迎既
因為就算旺角同52X打和都好,至少多咗去油麻地佐敦尖沙咀既服務
反而荃灣收費係問題

當然
2076提出搵261B去做掃管笏接駁線食M61
深井尾站去旺角
其實都幾理想

alsonchc 發表於 2018-1-23 13:15 | 顯示全部樓層

唔講喺邊度抽車+市區仲要放咁多車老實講, 而家52X非繁客量,
真係未足夠證據可支持多一條全日線九西市區
落荔枝角轉地鐵實在唔慢

理性討論+互相尊重