hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴113 22/1 起調整班次
開啟左側

[服務調整] 隧巴113 22/1 起調整班次

ricky 發表於 2018-1-25 10:42 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2018-1-24 23:32
唔係講笑113(淨)九龍段真係有機會快過鐵
btw 113就嚟疏過109

點解咁講
前荃葵青區居民
ADS@81K 發表於 2018-1-25 10:49 | 顯示全部樓層
113 唔好郁佢算數
用最低成本處理就好
横掂大家都當佢係大流水咁用
堆獨市位批客唔會趕得走
真係冇客就再減算數
反正113縮短唔會減到好多資源出嚟

真正要執執佢既係101/104呢2條線
搵一條是但縮走西區段已經減到一堆資源出嚟
FBI2 發表於 2018-1-25 11:15 來自手機 | 顯示全部樓層
113本來假日想減到20-30分
leo_ku 發表於 2018-1-25 12:11 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-1-25 12:13 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2018-1-25 13:37 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-1-25 12:13
104/113 兩條縮去港碼可以減4架車, 足以比101X 全日,
你區議會BAN 左呢個咁著數的方案, 今時今日113要減 ...

印象中西立場係3條只能縮一條
但如果係縮104
我估計減到既車唔只4部
夠做101X有突

不過咁
而家113減班
點都冇可能再郁佢
條數好簡單
一條線用10部車
一條線用20部車
如果係要減最多資源出嚟
係咪應該縮用緊20部車條線?
104西區段有101做緊
要縮難度低過113

EX-TL 發表於 2018-1-25 15:12 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-1-25 12:13
104/113 兩條縮去港碼可以減4架車, 足以比101X 全日,
你區議會BAN 左呢個咁著數的方案, 今時今日113要減 ...

有ETA, 話知佢減到25-30分鐘班, 爭在新巴幾時有ETA, 鍾意搭自己就時間搭.

cut短左唔行西區, 中環灣仔公主道繼續塞車, 行車時間仍然係唔穩定, 過鐘一樣打亂班次.

縮短只為減車, 唔係減塞車, 仲搞到有人明明有一程直車(雖則你話上環之後吉車, 我又曾經搭過非繁堅城出到上環站坐到大半窗口位)變成轉車, 人地留住個理由唔係唔合理.

104九龍段有904 905 971 港鐵覆蓋(白田邨除外), 紅隧口有101 113, 104 cut短合理, 減到車數好可觀, 可以擺番落101 904 905 971度加班, 我唔知當時有冇咁建議?

另外, 黃大仙區過海搭港鐵時間非常長, 車站繁時會迫爆, 113經黃大仙 樂富都唔整特快班次疏導, 其實巴士公司有冇諗過, 過龍翔道天馬苑後行竹園道 聯合道落窩打老道跟182過海擺港碼, 正線不受影響, 以增加收入?

先不論沙中綫通車會衝擊特快班次, 當前問題嚴重又唔覺積極做野, 成日話113廢, 淨係識加302系班咁有咩用!
horsedog83 發表於 2018-1-25 19:38 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-1-25 15:12
有ETA, 話知佢減到25-30分鐘班, 爭在新巴幾時有ETA, 鍾意搭自己就時間搭.

cut短左唔行西區, 中環灣仔公 ...

113其實有個特色九龍區頭車由新巴負責。港島區以前無記錯係11點尾,後來梅花間足好似948整到12點尾車。113算係最好做既路綫,尤其夜更S1車,三點拍卡,下午六點開一轉,九點開半轉落乍湾後食一個鐘飯開尾車番九龍,113 d時間好正
ATSE40 發表於 2018-1-26 17:37 | 顯示全部樓層

其實113真係唔慢,由過咗海愛民邨去黃大仙通常25分鐘,另外嗰邊就更加快,大約20分鐘就到,鐵就淨車程15分鐘,又要行得遠,道門閂多幾次都追到。(黃大仙到彩虹段基本上要轉車嘅先會有人搭,其餘客9成喺黃大仙落哂)
腦補當真,真要補腦
ricky 發表於 2018-1-26 19:25 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2018-1-26 17:37
其實113真係唔慢,由過咗海愛民邨去黃大仙通常25分鐘,另外嗰邊就更加快,大約20分鐘就到,鐵就淨車程15分 ...

可惜113班次太疏,尤其係尾後站更耐。
前荃葵青區居民