hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 62x全日服務,會否唔夠客?
開啟左側

[問題] 62x全日服務,會否唔夠客?

stevechau 發表於 2018-2-22 16:26 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2018-2-22 16:07
如所言,極端去想,則豈不是應各邨短線到轉車站
再於轉車站方能有長線車坐
以壓縮車程及集中車隊來提高班 ...

未必要去到一邨一線出轉車站~
例如現有既線唔太重疊可以唔使再大郁~

轉車站唔只係一個「點」, 轉車站最應該做到既效果係「扇」
而轉車站只係一個集中處理點, 但轉車站既效果做到「扇」咁, 就係你所講既「面」!
所有既路線組合都應該以轉車站為依歸去計劃同出發, 去填充返未做到既覆蓋同未去到既位~
轉車位置更唔使講, 呢個位置就係轉車站~
如果唔係轉車站只係一個普通既分站, 而唔係為區域服務既轉車站啦~

我就係一早睇到呢d咁白痴既野, 當年只係得份起轉車站文件連錢都未批未討論果陣, 就已經講其實轉車站係唔會work~
舊區一定唔會肯放線, 新區一定唔會夠線夠車坐......因為人人坐巴士都係想直達, 而唔係想轉車~
而如果用「面」去諗, 咁就唔使億億聲去起轉車站, 而係叫九記開一條區內線大做bbi, 轉好先上公路~
但無奈當年個個巴迷/居民都話轉車站係德政係好事......
fine, 咁就唔該負責任d, 好好用盡個轉車站, 而唔係諗邊度加咩直線村巴線~
例如唔好再講咩267x全日, 有車比267x全日就將堆車推晒去比258d, 有咩轉車站見啦~
除非267x係九龍區係做緊新位新野, 同原有路線完全唔相干(假設係入啟德新區), 咁就有得開全日新線~
再多個假設, 青公掃管忽果邊開條新線, 係去大埔既, 咁佢係要做緊轉車功能之餘, 亦都係令到屯門區有直車去大埔, 未來既開線方式係要咁先得~
groom1002 發表於 2018-2-22 21:16 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2018-2-22 16:07
如所言,極端去想,則豈不是應各邨短線到轉車站
再於轉車站方能有長線車坐
以壓縮車程及集中車隊來提高班 ...

轉車站理應X型轉車,類似城隧線40X-49X這批,甚至港鐵,兩邊各自各做,唔會重疊。如果咁樣極端善用轉車站,假設每個行政區可以開辦直達18區巴士線,但每行政區只有一條直達路線另一行政區,即18X18=324條。再按每一細區分配路線,加上轉乘期間BBI有退還差額機制,可以做到鼓勵(強迫)居民善用轉車站。以屯門為例,假設良田重組後有58M/260X/960/258D,但沒有58X。市中心被重組成只有60X,61X,263,E33,沒有60M,所有線可互相轉乘。以前者為例,良田往旺角,要坐58M/260X等到屯市或轉車站轉乘60X。友愛往葵芳,60X/61X等轉58M。部分線因地理所限而唔局限轉車站如261,各條線班次加密3-9分一班,務求令每條都有大批轉車人流,使轉車站逼爆,不過純吹水現實無可能,無論U線轉車定X型轉車,只要唔能配合就會增加行程時間
tunghang 發表於 2018-2-22 22:15 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2018-2-22 16:26
未必要去到一邨一線出轉車站~
例如現有既線唔太重疊可以唔使再大郁~

九巴角度計,始終開直達需求較高既路線著數
下下開去需求低既新區,過完屯轉就空載,其實加重其他路線負擔,最後又開線又加車
轉車站雖然係網絡愈大愈好,但都係由本身具足夠需求既路線構成
要善用資源,其實係要開經屯市去大埔呢種路線,需求大既行程由直達線處理,轉車站處理需求細既行程
tunghang 發表於 2018-2-22 22:21 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2018-2-22 21:16
轉車站理應X型轉車,類似城隧線40X-49X這批,甚至港鐵,兩邊各自各做,唔會重疊。如果咁樣極端善用轉車站,假設 ...

城隧線其實都唔算做得極端,至少兩邊人流多既地方,都有好多路線去到
ricky 發表於 2018-2-22 22:55 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-2-22 15:15
屯門 > 鑽石山 $21
屯門 > 紅磡 $21.1

再者新蒲崗彩虹道同九龍城碼頭距離新鐵路站都有一段距離,61X仲有得玩。
前荃葵青區居民
jocosben 發表於 2018-2-22 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-22 12:11
咁又唔關57M事
259D同62X各自全日後
區議員要求兩條線都最少都有20分鐘一班

要補充一下,當年62X原本建議全日後30分鐘一班,而259D減班為20分鐘一班,但其後九巴有個修訂,建議62X增加班次至20分鐘一班,同259D睇齊,事件發展可以睇呢份文件:
http://www.districtcouncils.gov.hk/tm/doc/2016_2019/tc/committee_meetings_doc/ttc/11830/ttc_2017_020_KMB.pdf
不過建議既代價係59M同60M非繁減班以支持62X增加非繁班次,但屯門區議會唔贊成抽其他線既車,而個別碼頭區議員亦不滿259D減班,最後建議先拉倒
樂仔〞 發表於 2018-2-23 10:34 | 顯示全部樓層

tunghang 發表於 2018-2-22 22:21
城隧線其實都唔算做得極端,至少兩邊人流多既地方,都有好多路線去到

城隧多人轉到係因為佢位置上係正路線嘅中間,轉車就算要企都問題唔大,都只係 15 分鐘內嘅事

但屯轉係近屯門一邊,如果出市區至少企 20 - 30 分鐘,相對上吸引力較低

呢個亦都係點解屯轉往屯門使用率永遠都係高過往九龍,因為返屯門 5 分鐘就到,班客企都無所謂,但就係唔想企出市區
樂仔〞 發表於 2018-2-23 10:35 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2018-2-22 16:00
唔好介意, 我對62X全唔全日係不置可否的, 你夠客又夠車線咪任得你開囉~(如果無轉車站的話)

其實我想講既係 ...

吓又偉業街海濱道論?kmb 二世?
真係貪偉業街非繁唔夠塞,唔夠客咩 ...
Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-23 12:58 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-2-22 22:57
要補充一下,當年62X原本建議全日後30分鐘一班,而259D減班為20分鐘一班,但其後九巴有個修訂,建議62X增 ...

謝指正
不過某程度上都代表老九覺得62X同259D各自全日的話
大家都唔值20分鐘一班
要減晒相關路線班次先得
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
miklcct 發表於 2018-2-23 13:22 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-2-23 12:58
謝指正
不過某程度上都代表老九覺得62X同259D各自全日的話
大家都唔值20分鐘一班

條條線15-20分鐘一班一齊到轉車站,叫人點等?!(好似而家258D、259D咁)
進智公交