hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討何文田巴士服務
開啟左側

[問題] 探討何文田巴士服務

S3BL100 發表於 2018-3-14 00:26 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-3-13 01:18
祖堯正路要轉車
但如果拉到6上去密轉密
或者開到X46節省經華荔邨既時間,又真係唔差

我上面其實講漏左一樣野,如果開 X46 的話,
係值得繼續行晒全條荔景山路,做埋清麗苑盈暉臺,
始終離美孚站荃灣線月台較遠,去旺角仲有得玩下;
唔拖慢頭站太多的前提下,值得做埋

拉 6 同 6C,除左轉細車外,問題的確係供過於求;
如果目標係要做頻密駁腳的話,分分鐘 45 做廿分一班前提下
縮 46 做麗瑤美孚或長沙灣隨時仲實際

可唔可以講清楚何文田荃葵線用車同班次?
呢個係重點

我個方案:

41 執笠,分四部車俾青衣滿足其他願望,四部車落何文田個 pool
33A 拆線,33X 九龍城碼頭 - 荃灣如心廣場,
去程高山道上何文田,亞皆老街上西廊,葵益路入葵興,
9 部車,基本班次 20 分一班;
33A 改為深水步往來大窩口循環線,4-5 部車 20 分一班;
45 加兩車,基本班次 20 分一班

計落要加多三部車,建議由 6F 7B 18 找數,
另外 18 可以考慮跟我上面提出,來回改經海泓道窩打老道,兼不經海壇街荔枝角道,但唔需要捆綁做

另外,46 改快、8 改快,亦可以各找多一部車,但同樣唔需要捆綁

你個方案,因為本身 30X 用車數目比 33A 多,
唔改 6 45 同時合併 30 32H 前提下,殺完 41 分一半車俾返青衣後,
理論上唔需要 6F 7B 18 等線找數,已經可以 30X+230X 全日

只係我唔認為殺 41 可以完全唔補償青衣,
同埋你最後可能變左 30X 45 聯合班次去做下路往來何文田

當然,呢個框架下,45 46 合併,唔落佐敦,改經加士居道去紅磡,
俾 30X 一條做晒何文田來往長沙灣道,甚至進一步用 45+46 解決埋 93K 流水,可能都係出路

我本身對於拉 30X 定 33X 去何文田無意見,不過係拉 30X 就處理唔到 33A 的問題,反之亦然,
所以最後又係點樣取捨

fb.com/scientisthk2usa/
ricky 發表於 2018-3-14 09:40 | 顯示全部樓層
樓主講的「何文田」係指何文田邨、愛民邨果啲?因為亞皆老街同窩打老道果邊都叫「何文田」。

如果係講山上,巴士交通一向都麻麻,首先去新界係近乎無直車(41同45係例外),同埋通宵交通接近零(我印象得行邊皮的N170)。
前荃葵青區居民
T277 發表於 2018-3-14 16:58 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-3-14 09:40
樓主講的「何文田」係指何文田邨、愛民邨果啲?因為亞皆老街同窩打老道果邊都叫「何文田」。

如果係講 ...

何文田需求有幾大啊講真
N170已經貼近要用巴士出入果班客
何文田高尚住宅
點會要坐通宵車
係都坐的士啦
 樓主| castanopsis 發表於 2018-3-14 20:28 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-13 18:46
返返一開頭既討論即係其實80M而家已經摺得
80M/85亦唔存在合併
因為80M最大份既客源都唔做可來合併

我唔知80M僅餘既客有幾多係轉鐵,有幾多係真係要去九龍塘
但九龍塘學校區本身都有一定通勤需求
80M穗禾苑去九龍塘班客,未必個個都係轉鐵
85/80M合併,係可以做返呢班客

當然你話80M可以直摺
某程度上我都認同
但都係一句,本身80M得3部車,你摺完都換唔到幾多嘢俾新田圍穗禾苑
開刀過車俾新85,未嘗不可

20-30分鐘一班既問題係講緊(85D)

咁講
點解我覺得85行何文田做到12分鐘一班
係因為可以食曬170/182/東鐵客,以及所有新界東轉車客
如果行完何文田仲要大圈停聯合道燈陣,條線喺何文田等同廢咗一半武功,只會變成另一條41

只係計車數既話拉6號上去係就係4-5架搞掂
但另一方面睇荔景山有多條8-9分鐘一班既車
其實就有D over supply

九巴角度
用4-5架車開30分鐘一班46,同用4-5架車拉6/6C上麗瑤
成本無分別,但後者吸引力大好多
Over-supply,有問題嗎?

X46係可以玩特快概念
但問題係對手唔弱兼自身荔景山路客源唔多
變相班次上唔得密先係問題所在
美旺方面咁37X都得* v3 s! Q  P4 w9 p2 {4 ^: D
唔一定X46搞

我又唔覺得對手真係咁強
麗瑤祖堯行去地鐵站,有段唔短既距離

當然37X處理美旺都可行
不過對於葵盛圍同新區,我有另外既想法
一直覺得可以開237X,葵盛圍<>新區<>荃灣路西廊<>旺角<>佐尖
咁就可以順便處理埋33A個問題
對於葵涌邨/大窩口邨而言,亦明顯好過100兄個33X方案
Tony_Leung 發表於 2018-3-14 22:35 | 顯示全部樓層

搞咁多野做乜
CUT41/46 谷爆條45最簡單直接
一條線做晒荔景+何文田 兩大山頭去長深旺既客
$6.9($6.4) 流水+駁腳+通勤+通學+買餸乜都得

雖則一條線做曬兩邊
但保守估計三合一完
最盡都係朝早10分鐘一班
唔多夠料做個位數班次而夜晚我諗10分鐘一班都做唔起 畀盡12

剩係講去長深旺班客
兩邊我都睇唔出憑咩可以搞特快
有條密少少既普通線乜都夠啦
無謂搞咁多野

利申:前41/45常客

qualcomm 發表於 2018-3-16 00:06 | 顯示全部樓層

其實要找真正有需要的何文田山上客,已經不是愛民邨了,朝早係好多人行落港鐵站

要開綫,一定要考慮由荔景美孚荔枝角長沙灣深水埗開往冇港鐵覆蓋如何文田官中,華英,旅港等中學生客源

現在朝早E21A係滿座入窩打老道何文田廣場,如果開一條線,到界限街前或往太子道跟42,之後再由公主道入窩打老道,出入何文田再跟17行經馬頭涌,就會食哂班客

亦會照顧舊區客係北河街買餸最快唔駛經旺角入何文田

因為馬頭圍及蘋果街市比北河街貴兩成,214都係咁好客

不過咁開就個個$2車,即係我地貼
10598C 發表於 2018-3-16 01:17 來自手機 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2018-3-14 16:58
何文田需求有幾大啊講真
N170已經貼近要用巴士出入果班客
何文田高尚住宅

何文田高尚住宅???咁何文田邨同愛民邨係咩?仲有幾個居屋都未計

嗰幾棟豪宅都講緊係近呢一兩年先起緊/入夥
kmb71k 發表於 2018-3-16 04:25 | 顯示全部樓層
關於上面X46我想講下

麗瑤幾條出九龍路線都唔係好做得掂
加上麗瑤山屬老化屋邨,出油尖旺需求低
再者之前6X因為蝕本要取消
所以我覺得實在俾唔到誘因俾九巴開線
以上回應,是否可行?是否合適?
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-16 12:36 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-3-14 20:28
我唔知80M僅餘既客有幾多係轉鐵,有幾多係真係要去九龍塘
但九龍塘學校區本身都有一定通勤需求
80M穗禾苑 ...

客量統計我就冇
不過搭左十幾次80M既經驗
基本上都應該係轉鐵客多
就算唔講80M
睇埋其他新東九龍線都大概估到需求十分有限

3-4部車好似唔係好多
但88X延長/新田圍<>大圍重組應該夠做有突

170/182既沙田<>何文田客又係少既
新東轉乘客我諗落窩打老道睇都應該略略有數得計
係差在有幾個位轉唔到
如果又係諗沙中一個位救全家既
咁我就真係覺得值20-30分鐘多D

俾我揀我會用2-3架車
併46落6做聯合班次就算
隊8-9分鐘一班車上荔景山路真係有D無謂

正正係單憑麗祖兩區客源好難支撐條線
美旺轉車客又係極大既unknown
46越做越差既原因某程度上係需求減低
多過條線一開始唔吸引
然後先引申班次問題既惡性循環
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| castanopsis 發表於 2018-3-17 18:51 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-3-14 00:26
我上面其實講漏左一樣野,如果開 X46 的話,
係值得繼續行晒全條荔景山路,做埋清麗苑盈暉臺,
始終離美 ...

有考慮過做埋清麗苑盈暉臺
但美荔道燈陣其實都幾影響觀感
絕對有機會影響對頭站既吸引力

我覺得最合理既做法係唔夠客先兜埋

至於拉6/6C問題
宜家45/46/30三條線加埋一個鐘開緊6班車落長沙灣
一條6C頂曬佢,開返10分鐘一班落山,唔算話過分地多

你話45保留開20,46縮短美孚做頻密接駁
實際上荔景山既車,仲多過直接拉6C
同時46咁玩就真係單純做接駁客,連長沙灣深水埗既客都做唔到
個載客率只會更加樣衰

我個方案:4 B: e4 n+ T0 g7 M5 r. L: F

41 執笠,分四部車俾青衣滿足其他願望,四部車落何文田個 pool5 L1 {8 Q! n) b/ u+ |, O
33A 拆線,33X 九龍城碼頭 - 荃灣如心廣場,
去程高山道上何文田,亞皆老街上西廊,葵益路入葵興,6 a5 u9 Y; z1 r/ {, X' c& Y
9 部車,基本班次 20 分一班;5 R8 u7 u( D2 q- N
33A 改為深水步往來大窩口循環線,4-5 部車 20 分一班;
45 加兩車,基本班次 20 分一班
$ ~9 E& q7 ]& _, a: ~
計落要加多三部車,建議由 6F 7B 18 找數,) R* L6 U9 W% e$ E
另外 18 可以考慮跟我上面提出,來回改經海泓道窩打老道,兼不經海壇街荔枝角道,但唔需要捆綁做2 [0 y9 Z0 }& o. |( X3 n7 }
$ W, X! R2 c! H/ J# e( q
另外,46 改快、8 改快,亦可以各找多一部車,但同樣唔需要捆綁

你個方案
唔可以話無進步,但缺陷仍然唔少

何文田交通最致命既
係除咗17之外,一條密車線都無
上面都見到唔少何文田人話行落去快過等車搭車
你個方案雖然何文田多咗條33X,但條線又疏又長,去荃灣重要上新區,吸引力好有限
而41/45聯合15變成一條20,亦都係無進步甚至退步

可以預期
長深荔班客會繼續流失俾E21A
大西北轉車客,包括大西北去何文田返學既學生,會繼續小巴轉西鐵

另一邊廂,33X對葵涌邨大窩口而言,其實都係差

固然旺角特快係佢地一大願望,33A滿足到呢點
但佢地會想旺角特快線,做埋油麻地佐敦,甚至尖沙咀
呢對地方連紅小都無,對巴士個需求其實更大
33X只係覆蓋到旺角,對佢地而言只係聊勝於無

對於新區交通
我更加prefer我上面講既237X(佐尖旺角<>西廊荃灣路<>大窩口新區<>葵盛圍)方案
一來可以雙向做埋油麻地佐敦甚至尖沙咀
二來可以處理埋葵盛圍既需求
三來條線唔使塞入荃灣,班次會好過33A/33X好多
你個方案,因為本身 30X 用車數目比 33A 多,
唔改 6 45 同時合併 30 32H 前提下,殺完 41 分一半車俾返青衣後,( t$ G1 [' a8 L/ r; p8 A
理論上唔需要 6F 7B 18 等線找數,已經可以 30X+230X 全日, r& J  A, |: k

只係我唔認為殺 41 可以完全唔補償青衣,9 \- ?# P0 j2 G1 |- i
同埋你最後可能變左 30X 45 聯合班次去做下路往來何文田

當然,呢個框架下,45 46 合併,唔落佐敦,改經加士居道去紅磡,& {# g0 ^8 g. R# @# m/ U. F
俾 30X 一條做晒何文田來往長沙灣道,甚至進一步用 45+46 解決埋 93K 流水,可能都係出路
! X2 t* ^* M' E
我本身對於拉 30X 定 33X 去何文田無意見,不過係拉 30X 就處理唔到 33A 的問題,反之亦然,4 ]: E/ }# H) \& G
所以最後又係點樣取捨

下路去何文田
我個方案係搵85/80M合併而成既沙市線去做
當然中間可以有過渡,唔使捆綁一齊搞

我始終覺得,留條45喺度其實無意思
如果青衣/荔景去長深荔有密車線,長深荔上何文田又密咗同時快咗,推班客去轉車唔係一個大問題
反而如果你條條線都20分鐘一班,44轉45慢過一程41既前提下,可能連41都殺唔到

「45 46 合併,唔落佐敦,改經加士居道去紅磡」

你覺唔覺得條線越來越似6C?