hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實究竟大圍A線做唔做得過
開啟左側

其實究竟大圍A線做唔做得過

樓主| HM3044 發表於 2018-3-12 13:07 | 顯示全部樓層

如果要飛青衣西路一早就飛咗,既然龍運無心比E42飛青衣,惟一可取嘅就係開A線兼入邨,做到「一程過去到你屋企樓下」,比顯田、水泉澳、六美、火炭另一個選擇
T277 發表於 2018-3-12 13:17 | 顯示全部樓層
E42客量其實係好過E31,E41
唔明點解一定要收佢車, 平均D收都得架姐
不過, 唔知係未已經有人嚇走左
而家E42全日入機場方向都唔見有頂閘, 有D時段仲有唔少窗口位坐添
THomas20010808 發表於 2018-3-12 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2018-3-12 13:17
E42客量其實係好過E31,E41
唔明點解一定要收佢車, 平均D收都得架姐
不過, 唔知係未已經有人嚇走左

你確認?E42早繁8分鐘也要企 12分鐘一定頂閘 去到差不多0900也是這樣

如果龍運不請多一些人,E42暑假 復活節死硬

利申:上年暑假大圍尾站0545開始等三班車才上到 有A車一定A車
T277 發表於 2018-3-12 16:26 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2018-3-12 14:25
你確認?E42早繁8分鐘也要企 12分鐘一定頂閘 去到差不多0900也是這樣

如果龍運不請多一些人,E42暑假 復 ...

用NA線啦
有位座
龍運又賺得爽
Lawliet 發表於 2018-3-12 17:53 | 顯示全部樓層

其實沙田好多人番機場工..
E42爆成咁主因係東涌同機場後勤區多過機場客好多
以前番機場 42係機場落既客其實好少
所以諗CUT E42 車 / 改E42 定線都好大問題
(印象中E42 上年好似重加左班)

而家情況似係唔夠司機多過想推人上A車多
即使有A車都唔會趕到班常客走
唔通真係傻到A車>S64咩...車程未必快左 重要轉車

另外大圍開A車唔係問題(先唔提人手夠唔夠)
但最麻煩既係E42大圍區定線太直接
A車要服務E42無服務既區域就變到左兜右兜
開得疏既 我不如等E42
開得密 又唔見得有客
053h4 發表於 2018-3-12 18:40 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2018-3-12 20:01 | 顯示全部樓層

小弟係大圍人,有次平日下繁旅行回家搭6521@E42,客運區得幾個人上,但係架車上公路嗰陣已經企到樓梯口,所以後勤區應該先最多人搭

先唔講單靠客運區需求問題,假設大圍A線城隧-北大嶼之間路線跟E42,佢只係快後者15-20分鐘,計埋額外等車用時最耐可以同E42打和但俾多一倍錢,呢條線又係咪好吸引?
98C 發表於 2018-3-12 23:02 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2018-3-12 10:10
除左價錢和時間差距外,同埋E線已經先入為主左,大埔、元天和屯門在新機場開時有A線咩?

不過咁,港珠澳 ...

A37算係龍運最成功既一條新A線

天水圍市中心沿路直上機場,客量算唔錯
fuwing 發表於 2018-3-12 23:46 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2018-3-12 13:07
如果要飛青衣西路一早就飛咗,既然龍運無心比E42飛青衣,惟一可取嘅就係開A線兼入邨,做到「一程過去到你屋 ...

我只係覺得如果而家A41都開到20分鐘一班
一條經水泉澳顯田六美等等本身無機場車經嘅A線就算開30-45分鐘都唔會做唔住
arfung 發表於 2018-3-13 07:06 來自手機 | 顯示全部樓層

98C 發表於 2018-3-12 23:02
A37算係龍運最成功既一條新A線

天水圍市中心沿路直上機場,客量算唔錯

定線比E車快和直接,又有獨市位, 相對成績會較好。

不過話時話, 最近D豪華車「大快活」去曬邊?
A33系降級不在話下,仲搞埋A41系,A37,A32...?
65xx,85xx,95xx見齊。