hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議會就2018-2019巴士路線計劃意見
開啟左側

[路線計劃/RPP] 沙田區議會就2018-2019巴士路線計劃意見

hardplastic 發表於 2018-3-18 21:31 來自手機 | 顯示全部樓層

真係奇怪,馬鞍山啲友個個話89D爆到滿瀉,但我日日都見89D有車長可以玩424,人哋38/42C/80只可以無奈地繼續捽電話捽多十幾分鐘等有車質上去。
LD9156 發表於 2018-3-18 21:54 | 顯示全部樓層
hardplastic 發表於 2018-3-18 21:31
真係奇怪,馬鞍山啲友個個話89D爆到滿瀉,但我日日都見89D有車長可以玩424,人哋38/42C/80只可以無奈地繼續 ...

唔知你係邊度睇,但以我六點幾係彩虹等車既經驗,89D好多時都係飛站,試過等45分鐘連續5班車都飛,有時連89C都會連續飛幾架。38/42C/80無錯都係爆,但等兩三架點到逼到上車,唔會好似89D咁要等四五架。好多時見到89D玩424好可能係觀塘道,因為個段時間除左藍田開出黎之外仲有不定時既中途起載,下繁開到3分鐘一班加上鯉魚門道/觀塘道塞一塞就好易拖卡,只係開到咁密都唔夠載。當然有可能部分唔經彩虹既車仲可以逼多幾個,但正常車就企爆哂,呢個係應該要處理既問題。
JH_LE4612 發表於 2018-3-18 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2018-3-18 14:09
但是入將軍澳基本上不太多人 入到去又沒有什麼特別賺錢缐 985一定有一車滿載的收錢+可以order 港島特快 ...

已經唔係坐唔坐滿嘅問題,係個班次合唔合理。沙田將軍澳兩個新市鎮都唔係細,都有大商場有服務業人士要翻工,都未計翻學嘅教書嘅同入工業邨嘅。早繁半個鐘一班車點等呀?另外沙田入將軍澳後同樣可以做翻將軍澳線出城。
miklcct 發表於 2018-3-18 22:45 | 顯示全部樓層

HM3044 發表於 2018-3-17 15:45
985上繁拆完起碼要7+7或者8+8先夠密,下繁應該灣北開(灣仔北返沙田而家得88R獨市)

大圍A線起碼嘈咗起碼 ...

行大河道天橋落唔到地轉屯門M車
進智公交
vicky0521 發表於 2018-3-18 22:49 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2018-3-18 22:29
已經唔係坐唔坐滿嘅問題,係個班次合唔合理。沙田將軍澳兩個新市鎮都唔係細,都有大商場有服務業人士要翻 ...

其實798 早繁入將軍澳少人係因為班次太疏,但至少都做到坐滿,有時仲企幾個,只要加班就會有更多人搭,做唔到15分的話,20分都好過30分咁難睇
一條將軍澳大線竟然有繁時30分的班次,實在太過分
Tummy 發表於 2018-3-18 23:00 | 顯示全部樓層
47X 已經夠疏 仲要抽車開 47A
每次見到 48X 49X 46X 呢啲車嚟兩三架先有一架 47X 眞係
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
Jacob 發表於 2018-3-18 23:12 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2018-3-17 14:02
終於有人同聲同氣
睇左咁多年交通論壇,一直覺得 ,最霸道最惡最帝既,全港黎講就XX圍(頭兩個字都好少筆 ...

顯田有幾帝呢?好多野係歷史留落黎同埋道路設計既問題,顯田兜個圈,條路又好行,又多客,點解唔兜先? 87B開線之初都只係行田心,之後改埋入顯徑街,如果85B同87B唔經顯田已經一早歸咗西。80係顯田既客量至少有4-5成,全日拆開兩條線只會攬炒,大家20分鐘一班。

回帶到廿幾年前,你係老狗或運吉,你會點樣完排巴士路線走線? 顯徑開出入美林再上獅隧?定係照舊美林開兜顯田上獅隧?

美松行出去大路車站約750m

顯徑總站行出去田心街約750m

顯徑總站行出紅梅谷約1.3公里

假設所有巴士都Cut曬,唔入邨,到底美松大穫定顯徑大穫?住近總站既基本上一定要駁車出去,到時轉車人口又有幾多呢?
我覺得當年巴士線咁設計,已經係最好既方案,如果咁樣唔合理,咁走線點樣先叫合理?
如果你係區議員,明知巴士線係你果區既命脈,而又真係有一定既客量,你會唔會抓住唔放?有客既都叫帝,咁無客又要焗兜果D地區叫咩? 帝2.0? 3.0?

當然,顯徑站開咗,到時路線一定大地震,話唔定80真係四美獨享,到時又睇下獨享開咩班次。
THomas20010808 發表於 2018-3-18 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
Jacob 發表於 2018-3-18 23:12
顯田有幾帝呢?好多野係歷史留落黎同埋道路設計既問題,顯田兜個圈,條路又好行,又多客,點解唔兜先? 87 ...

80其實早繁兩美也開個位數字 如果六美獨享除時減到12分鐘已經可以 不過80還要處理區內客....
Andante_EG 發表於 2018-3-18 23:26 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-3-18 22:45
行大河道天橋落唔到地轉屯門M車

荃灣站行落去啦奇葩
RyanPun 發表於 2018-3-19 00:05 | 顯示全部樓層

LD9156 發表於 2018-3-18 21:54
唔知你係邊度睇,但以我六點幾係彩虹等車既經驗,89D好多時都係飛站,試過等45分鐘連續5班車都飛,有時連8 ...

下繁3分鐘應該包括咗中途起載堆車,以我印象下繁藍田開冇3分鐘咁密。424玩法一來關塞車事,二來89D有中途起載呢回事,好多時中途起載,如果駿業里有車上緊客(多數藍田開嘅車)就直去創紀先開始起載,自然就Skip咁一兩站冇埋到站。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬