hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關新巴38XX的轉向能力一問
開啟左側

[車型及機械] 有關新巴38XX的轉向能力一問

tridents 發表於 2018-4-2 01:18 | 顯示全部樓層

琴晚同朋友傾開, 問左 d 關於 38 用維修角度睇架車評價.

其中問佢 33 定 38 好整, 朋友講歐三 33 底靚襟行, 如以入手及空間計就 38 好, 例如抬波箱 33 要 Long 高而用車底落, 38 就有風缸頂住要甩風喉才夠位出波箱, 但工序短及簡單, 熟手 2 個鐘內已甩到波箱, 一日內可掟返架車出街.

另外佢地聽返黎揸個班話 38 好過揸 33, 可能新車好力 Voith 大尾牙鬆手制扯住去.  不過揸呢家野個個評價有別喜好吾同.

大鑊野無咩發現, 早前有架著波箱燈, 最後代理黎到抬波箱, 自己伙記八掛睇下點拆點裝, 評價係位好易做, 拆嘜整嘜無咩難度.
PK9394 發表於 2018-4-2 10:47 | 顯示全部樓層
nwfb23 發表於 2018-3-31 13:59
E400有10.3米版本,只係多數入長軸距10.9米

印象中E400 10.3m系無冷氣,因機體厚須將尾懸加長,就便成咗港板10.5米板,即系城記70xx。
後來再進化成短頭懸嘅38xx10.3米。來來回回,38xx即系英板10.3米但担位前移0.2米。
應該系咁。
1320 發表於 2018-4-3 16:16 | 顯示全部樓層
PK9394 發表於 2018-4-2 10:47
印象中E400 10.3m系無冷氣,因機體厚須將尾懸加長,就便成咗港板10.5米板,即系城記70xx。
後來再進化成 ...

反而諗可唔可以CUT 走一掛位, 令長度減至9.7-8 米
The Designer
 樓主| PS9267 發表於 2018-4-6 09:15 來自手機 | 顯示全部樓層

想知38XX可否在華富中總站一take過
KMBAVC19 發表於 2018-4-6 09:27 | 顯示全部樓層
ccatvb 發表於 2018-4-1 12:10
咁都叫買錯闊度, 咁不如話赤柱, 山頂石澳, 大潭堆豪宅s-class, 7系, alphard全部買錯闊度
...

同埋如果闊咗5cm真係咁大問題嘅我都唔知點解新巴會仲走埋去訂歐洲標準闊度

依家個個都係嘴炮菁英嚟,話得就得話唔得就唔得
啱啱入嚟睇番早7頁嘅討論已經笑咗
嘩你哋真係當ADL係大神咁有求必應
想點整就點整
如果係得嘅咁ADL應該會有大型單層車出現同B7RLE同青年死過
佢見唔到有錢搵點會專登整畀你
整條特製版底盤唔係簡單將一條長嘅底盤縮短幾條鐵就得
你軸距短咗有可能會影響重心位,重量分佈等等嘢,全部都要重新計數過負重測試
唔係幾分鐘幾日就可以出到張圖畀廠做

舉個例,如果ADL想整港版E300,載到16噸(英國版都係得14.4)
兩條擔就受到16噸,但因為當初整E300嗰陣唔預載咁重,條底盤要重新設計
咁搞兩搞又要整幾個月(甚至年幾兩年),之後整完得啦又要畀張圖廠等佢整實物出嚟試
起時間上完全唔化算,而且得香港用(歐洲比較少見呢啲大型單層),倒不如唔好做

啲人話整10米幾長嘅E500
你睇睇11.3米嘅E500入面點設計,再諗吓點樣再縮短部車
結果應該唔會好得去邊,原諒依家手上冇電腦冇AutoCAD認真試一試
allen_814 發表於 2018-4-6 09:49 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-4-6 09:27
同埋如果闊咗5cm真係咁大問題嘅我都唔知點解新巴會仲走埋去訂歐洲標準闊度

...

冇5cm
只係3cm姐

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
KMBAVC19 + 1 + 5 係喎,唔記得舊車係2510-2520mm闊.

查看全部評分

半隱退
allen_814 發表於 2018-4-6 10:16 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2018-4-6 09:27

依家個個都係嘴炮菁英嚟,話得 ...

條12米陣右邊都已經冇咩位
減到10.3米既話連輪椅位都冇埋
半隱退
sutrak 發表於 2018-4-6 13:18 | 顯示全部樓層
PS9267 發表於 2018-4-6 09:15
想知38XX可否在華富中總站一take過

7500 得, 38XX 唔會唔得o既....

https://youtu.be/rAna4-9SaaQ
 樓主| PS9267 發表於 2018-4-6 15:27 來自手機 | 顯示全部樓層

睇樣33XX同38XX響華富中一樣要拎盡先可以一take過,片中見部紅色Facelift做不到要倒後
TankKingEH9697 發表於 2018-4-6 18:33 | 顯示全部樓層

南區路況 兩邊對頭就多6cm 再加返幾吋buffer 其實係好易hi一面山 一面懸崖 buffer位都唔係好夠
重要預埋sundae車手/ 過線L.
70xx都響幾單

九龍o個邊西沙路就buffer位夠 超直都可以照飛

坦克王EH 9697