hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 究竟屯門幾時先肯有條直去青衣住宅區嘅路線? ...
開啟左側

[問題] 究竟屯門幾時先肯有條直去青衣住宅區嘅路線?

3ASV356 發表於 2018-4-30 00:09 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-4-29 22:37
現時57m繁時係有雙向通勤需求,59a客量亦唔少。

就算要搞新線,都應該係另撥新資源去做,而唔係犧牲其他 ...

講到好多人搭咁~
如果只計繁時咪出特別班次囉~

如果成日都咁多人搭, 咁就唔會搞成今日咁啦~~
樂仔〞 發表於 2018-4-30 01:04 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-4-29 23:47
68A 過屯公後在屯公三站,藍地,洪水橋,屏山,元朗廣場,如果將 68A 調走會對青衣來往上述地方的客做成 ...

雖然話人口數量有變,但 68A 青衣極大部份客根本係轉車站或者荃灣轉車
68A 留係青衣嘅意義,根本除咗搶錢外就無其他用途,倒不如改返落葵涌做返以前跌走哂嘅客源
青衣呢個地方都係留比 57M 睇下有無機會鹹魚翻生好過
kingprowm 發表於 2018-4-30 08:49 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-4-30 01:04
雖然話人口數量有變,但 68A 青衣極大部份客根本係轉車站或者荃灣轉車
68A 留係青衣嘅意義,根本除咗搶錢 ...

青衣來往山景好大需求咩,成日想屈條咁既線過來,大興山景這些老化屋邨一條 66M 都夠做

68A 屯元天服務範圍不錯,貴少少都冇所謂,有時唔係吓吓用錢衡量,平果一個幾毫唔係大晒,如果連果一個幾毫都俾唔起,唔好出街,留係屋企自己讀書啦唔駛錢

就算唔做 68A 都應該配搭一個經常在屯公轉車站排長龍的地方來做,而轉車站出晒名多人等車係碼頭區和洪水橋區,加強呢部分總好過死保山景線
香港黃毛小子 發表於 2018-4-30 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2018-4-30 01:04
68A 留係青衣嘅意義,根本除咗搶錢 ...

不如你睇下青衣島工商業用地有幾大,同埋少過荃葵幾多先啦。

青衣只係得南部有些小化學工廠,同埋長環街/長輝路/長達路小面積工業用地。

單以葵涌作為比較,

剩係和宜合道/昌榮路/青公中間嘅工廠區,面積已經大過哂全青衣工業用地。

計埋其餘工廠區(大連排道/葵喜街/興芳路/貨櫃碼頭路/國瑞路/禾塘咀街一帶),

葵涌工業用地面積至少係大青衣二十倍。我仲未計荃灣。

青衣商業用地亦只焗限於青衣城一帶。

所以荃葵嘅客流,必然比青衣大。

另一方面,青衣人口大約只得18萬,而葵涌人口約有34萬。

所以就算將57m改為屯青線,冇其他荃葵m線同佢競爭,都唔一定好客過依家,反而仲有可能衰過依家。

再講,因為地理問題,屯青線好難吸哂全青衣嘅客源。

加返41m/42m/243m轉乘屯門M線嘅車資優惠,已經足以滿足屯門來往青衣嘅需求。
樂仔〞 發表於 2018-4-30 23:29 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-4-30 08:49
青衣來往山景好大需求咩,成日想屈條咁既線過來,大興山景這些老化屋邨一條 66M 都夠做

68A 屯元天服務範 ...

咪就係因為大興山景人口老化,57M 變得無需要,而區議員又唔肯放手 57M 嘅時候,將 57M 改去青衣係唯一出路
鬼唔知山景去青衣需求低咩,剩係識追住 57M 總站嚟講悶唔悶 D 呀?
幾時有話 57M 屯門繼續維持原線呀?
如果唔係因為 59A 葵涌客量龐大,改嘅可能係 59A,而唔係 57M 囉

68A 點解轉車站咁多人上?唔多唔少咪就係因為以前葵涌同深長班客無咗直車囉
呢 D 都係因為九巴要天價做特快或者獨市生意嘅後果嚟

樂仔〞 發表於 2018-4-30 23:34 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-4-30 20:28
不如你睇下青衣島工商業用地有幾大,同埋少過荃葵幾多先啦。

剩係識數工廠有幾多地係無用架
68A 而家基本上係無做過青衣工廠區嘅客
更加未計青衣 IVE 呢個比屯元天鬧咗十幾年唔方便返學嘅地方

再者,57M 係葵涌嘅角色一早淪為執 58M 67M 雞
反正 57M 點都要死,點解唔盡地一搏改佢入青衣?
香港黃毛小子 發表於 2018-4-30 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2018-4-30 23:29
咪就係因為大興山景人口老化,57M 變得無需要,而區議員又唔肯放手 57M 嘅時候,將 57M 改去青衣係唯一出 ...

57m唔係冇需要,

我差唔多日日朝早都經過鳴琴路,

早上7:00-8:30嘅時段,57m係可以山景一站坐滿六成座位出鳴琴路/石排頭路。

去到鳴琴站有時仲會上到企人。

依家57m除左非繁忙時段客量慘淡左D,其餘時間一D都唔難睇。

剛剛我已經講左,葵涌嘅工業用地係遠遠大於青衣,居住人口亦多過青衣。

所以往葵涌就業嘅人流一定多過青衣好多,
而往屯門工業區就業嘅荃葵客流同樣會多過青衣。
我已經少計左荃灣/沙田/將軍澳。

所以就算57m吸納哂全屯門往青衣嘅客源,冇其他M線同佢競爭,客量都唔一定會好過依家,反而有機會更頹。

樂仔〞 發表於 2018-4-30 23:49 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-4-30 23:47
57m唔係冇需要,

我差唔多日日朝早都經過鳴琴路,

57M 緊係企哂人啦,收車收到七彩
朝早十日有九日都唔跟時間表開,死谷客落一班車到,唔爆先奇
如果開返足班次,又變返緊緊坐滿架咋
kingprowm 發表於 2018-5-1 02:15 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-4-30 23:29
咪就係因為大興山景人口老化,57M 變得無需要,而區議員又唔肯放手 57M 嘅時候,將 57M 改去青衣係唯一出 ...

都唔知九巴用什麼準則,一時咁強硬,一時咁怕區議員,山景的區議員好惡?

總知一句講晒,將 68A 搬離青衣對青衣有嚴重影響,屯公後 68A 和 57M 服務範圍完全唔同, 原本可以一程過去到兆康藍地洪水橋屏山元朗廣場變到要轉車,一定冇得傾!!!
你要攞走 68A 既話就唔該開條新線青衣站開出經返晒 68A 過屯公後所有地方,又或者重開 63M, 可以取消 57M 換 63M 都得

深圳比亚迪 發表於 2018-5-1 02:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽