hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 究竟屯門幾時先肯有條直去青衣住宅區嘅路線? ...
開啟左側

[問題] 究竟屯門幾時先肯有條直去青衣住宅區嘅路線?

arfung 發表於 2018-4-26 09:47 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2018-4-25 23:23
元朗南班人正 12 碼, 自己冇乜人搭又霸住條線, 元朗南一條 68F 乜都夠, 好心放返條 68E 出大馬路, 當然如 ...

前幾日下繁搭過68E,全程唔駛企位。
青衣站開車,大約半車人only(同場279X遲佢6分鐘開車,上緊客)
轉車站有上有落,車上人數無大變。
高埔落十個左右,東成里幾個;形點加合益路落一半。
得番不太多人繼續行程,無甚乘客搭到公園總站。

未知非繁會否「運椅」。
不過聽師傅講,68E就幾好做,時間鬆動上落客少,只係有些車輛部份時段有柯打68A。
hellomato 發表於 2018-4-26 09:49 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-4-25 23:30
改循環線反而係是但一邊輸

如果先元朗南後元朗市中心, 會倒走元朗南客

我最近在想68E/F可不可以搞一對順逆循環
68E先元朗南後大馬路,重點幫68M/X出元朗清客(同時搞元朗區內短途$5.8收費)
68F先大馬路後元朗南,順手做埋峻巒出元朗市
另外我還建議過拉68F出八鄉路,做錦上路站和大欖轉車站接駁峻巒
(當時個plan想兜埋錦田繞道,而師兄你反建議錦河路直落)
但是九巴準備開M68直出荃灣,去錦上路站最近又開了條620綠小......(掩面)

**青衣元朗線話題先到此為止吧,我有份side track,抱歉
我是一部小小MMC~~~~
香港黃毛小子 發表於 2018-4-29 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2018-4-14 00:01
咁有轉車站MA~~

其實有咗轉車站更加應該改道去擴大服務範圍減低盲點~

現時57m繁時係有雙向通勤需求,59a客量亦唔少。

就算要搞新線,都應該係另撥新資源去做,而唔係犧牲其他有需要嘅服務。

再講,唔係話有轉車站就可以亂改,更改走線係要考慮眾多因素。

如果照你咁改,

現有57m/59a葵涌客會推哂落58m/67m喥,只會增加58m/67m嘅壓力。

雖然依家58m/67m喺轉車站會落一堆長途線轉車客,但剩餘運量都未必消化到呢堆客。

大興/山景/屯門南乘客,繁時由多數有位坐,變成要同58m/67m班客爭凳坐,並且好大機會要企,已經係擾民嘅做法。

對於葵涌區黎講,你個方案同直接搶走佢地條線幾乎冇分別。

上葵涌居民/眾安街分站轉車客,去屯門本身已經要轉車。

你咁改,上述乘客去屯門工業區返工要再轉多一程車,令佢地更唔方便。

57m/59a主要服務對象係大興/山景/屯門南/葵涌居民,唔係屯門其他居民。

所以任何改動應該切身優先考慮佢地嘅需要。

拾唔到好處,或者弊大於利嘅方案,作為最主要嘅持分者,請問佢地有咩理由支持你個方案?

青衣島嘅居住人口少過荃葵區,工商業用地亦遠少於荃葵區。
(仲未計眾安街轉車客居住/就業嘅沙田、九龍東、將軍澳)

通勤需求理應遠少於荃葵區。

並且已經有小巴140m/九巴68a,現階段係冇迫切性再需要一條屯青線。

再者,青衣居民搭41m/42m/243m去荃灣轉乘屯門M線未嘗不可。
(如果冇轉乘優惠可以補返)

唔一定要喺屯轉轉車,呢個根本唔算係咩盲點。
HG6729 發表於 2018-4-29 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層

其實全日線建議總站放青高路或者青衣航運路附近 果帶除左綠小就冇車
andy92 發表於 2018-4-29 22:54 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-4-29 22:37
現時57m繁時係有雙向通勤需求,

就算要搞新線,都應該係另撥新資源去做,而唔係犧牲其他有需要嘅服務。

上葵涌居民去眾安街既轉車客,大部份都係搭 48X / 235 落黎轉

佢地只要搭多個站去南豐中心(48X可搭到荃景圍天橋) 轉 59M / 66M 咪唔駛轉多程
Edward_Chan 發表於 2018-4-29 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層
住青衣表示唔求有車入屯門
Edward_Chan 發表於 2018-4-29 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層

但係42C 49X甩到荃灣已經要還神
香港黃毛小子 發表於 2018-4-29 23:43 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2018-4-29 22:54
上葵涌居民去眾安街既轉車客,大部份都係搭 48X / 235 落黎轉

佢地只要搭多個站去南豐中心(48X可搭到荃景 ...

48x往灣景花園方向可以咁做,但東行方向應該唔搭沙田貴車返黎木樹一帶。

235東行方向只有大窩口站/國瑞路公園,同屯門M線做到同站轉乘。

仲有31,兩個方向都只得大窩口站/國瑞路公園做到同站轉乘。

43x/49x/73x/290系都只可以係眾安街做同站轉乘,否則冇車資優惠。
樂仔〞 發表於 2018-4-29 23:46 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-4-29 23:43
48x往灣景花園方向可以咁做,但東行方向應該唔搭沙田貴車返黎木樹一帶。

235東行方向只有大窩口站/國瑞 ...

31 36 48X 235 呢 D 轉乘由第一日就已經唔預你同站轉架啦咁都可以拎嚟講?
kingprowm 發表於 2018-4-29 23:47 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-4-29 22:37
現時57m繁時係有雙向通勤需求,59a客量亦唔少。

就算要搞新線,都應該係另撥新資源去做,而唔係犧牲其他 ...

68A 過屯公後在屯公三站,藍地,洪水橋,屏山,元朗廣場,如果將 68A 調走會對青衣來往上述地方的客做成不便,所以我一定堅持除非重開 63M,否則我堅決反對調走 68A 冇情講,這些不是垃圾 57M 可取代